Přejít k hlavnímu obsahu

ESL One NY: Komu věří Dev1, STYKO a další?

30. 9. 2016 | 13:22 Counter-Strike 2
Jeden z největších turnajů podzimu, ESL One New York je tady (kompletní informace a výsledky naleznete zde). My jsme se proto rozhodli zeptat několika známých tváří a několika redaktorů PLAYzone, komu nejvíce věří a koho tipují na vítěze.
Výchozí obrázek

Jeden z největších turnajů podzimu, ESL One New York je tady (kompletní informace a výsledky naleznete zde). My jsme se proto rozhodli zeptat několika známých tváří a několika redaktorů PLAYzone, komu nejvíce věří a koho tipují na vítěze.

Své predikce před jedním z největších turanjů podzimu nám poskytli známý streameři a komentátoři Ivan "Dev1" Lazarov a Ondřej "Lelek" Kvarda, hráč týmu HellRaisers Martin "STYKO" Styk a členové redakce Přemek "huhy" Malina, Dominik "MrKenny" Bludský a Jiří "Man1" Pacovský. S kým souhlasíte a čí tip je podle vás daleko od pravdy? 

Stále verím v obrovskú LAN silu tímu SK Gaming, co predvádzal vždy poslabšie výkony online, ale na offline akcii ako by čerpali energiu z davu, fanúšikov a rodiny. Vedia otočiť neotočiteľné a vyhrať aj niečo nevyhrateľné. Jediné, čoho sa pri nich bojím, je ta neskutočne dlhá absencia na väčšom turnaji a návrat Fera po zdravotnej inaktivite. Či budú aj napriek tej velkej pauze (čo dokáže byť v mnohých prípadoch devastačná) schopný znova podávať nadľudské výkony, ako sme pri nich zvyknutý, to sa dozvieme už za pár dní. Otázka je, ako im bude sedieť systém Swiss, aj keď prvý zápas proti OpTic im môže hrať vcelku do kariet, následne to už bude vcelku random jazda. Po neskutočných offline výsledkoch sa na špic vracia aj legendárna zostava okolo poľského terminátora NEA a zdá sa, že na grandfinále si jednoznačne robia chute aj tieto oldschool mená. Nechcem ale predbiehať, čo som sa už dávno naučil je, že prekvapiť môže hocikto, aktuálna TOP scéna je neskutočne vyrovnaná a mená ako Shox a ScreaM sú tiež záruka intergalaktických situácií. Poprípade aj premiéra švédského Fnaticu na veľkom turnaji by nemusela byť úplne hanbou. Kolíska FPS progamingu vždy bola a bude Švédsko, takže by som určite nad nimi palicu ešte nelámal, aj keď staré Fnatic to už nie je. No a naše želiezko v ohni, Na’Vi. Po zmene Zeusa za s1mpla každý očakával trofej za trofejí a zatiaľ prišlo len veľké sklamanie. V dakom kútiku duše samozrejme dúfam, že Laco vystrieľa aspoň pobyt na stupňoch víťazov, ale budú to mať pri ich aktuálnych výsledkoch nesmierne ťažké. Posledné deklasovanie od HellRaisers na dvoch mapách, ktoré som mal aj tu česť v ESL Pro League komentovať, značí, že všetko s kostolným poriadkom v Na’Vi nebude a pokiaľ si nevstúpi do svedomia, ESL One NY pre nich nemusí dopadnúť vôbec dobre. Pevne verím, že sa pletiem, ale ja osobne vidím grandfinále na troch mapách SK vs. Virtus.pro a kto vyhrá, to sa už nechajme prekvapiť.

- Ivan "Dev1" Lazarov, bývalý profesionální hráč, nyní streamer a komentátor

 

ESL NY ma pre spectatora asi najlepší možný systém a to Swiss, ktorý bol predstavený na poslednej Major kvalifikácii v Katowiciach, takže o zábavu bude postarané. Osobne by som v prvých dueloch vybral víťazov Na’Vi, SK, G2 a Fnatic, aj keď veľa z nich budú dosť tesné. Záleží od formy, v akej prídu tímy do turnaja. Poslednou dobou se Na’Vi se s1mplom trápili, ale na druhú stranu Liquid mali problémy v online zápasoch s tímami, které by mali porážať hocikedy. SK to isté, prehrali 0:16 proti Renegades a tiež mali pár ďalších pochybných výsledkov online, ako 0:2 s Immortals a tak podobne. OpTic naopak dokázali zdolať C9 v online kvalifikácii na tento turnaj a tak myslím, že majú dobrú formu, vôbec by ma neprekvapilo, keby skončili na tomto turnaji na najlepšej priečke spomedzi všetkých NA tímov. Ale ako hovorím, všetko záleží od aktuálnej formy a papieroví favoriti sú určite SK ako team number one vo svete, Virtus.pro ako víťaz posledného international turnaja a Fnatic, pretože minimum zápasov, ktoré odohrali, nestačí pre tímy, aby si ich dobre naštudovali. Osobne by som vo finále videl dva z týchto troch tímov: SK, Fnatic, G2. G2 Esports mali skvelú formu, pick bodyyho sa vypláca a na veľkých turnajoch hrá veľmi slušne svoje pozície. VP a Na’Vi to majú dosť nahnuté najmä u mňa, pretože v EEPL, kde sme sa s nimi stretli, nepredviedli výkon, ktorý by som prirovnal k víťazovi turnaja, ako je ESL One NY. Astralis majú taktiež pochybnú formu a povestný choke. Finálny tip je, že zo skupiny postúpia Fnatic, SK, G2 a Astralis. V semifinále vypadnú Astralis a Fnatic, a grandfinále SK proti G2 bude dúfam aspoň také tesné, ako ich posledné finále z tretej sezóny EEPL.

- Martin "STYKO" Styk, hráč týmu HellRaisers

 

Major nám na podzim bude chybět a je škoda, že v New Yorku uvidíme pouze 8 týmů, ale to je holt realita. Kdybych se měl vžít do role hollywoodského scénáristy, tak ESL NY bude začátek konce SK Gaming, kteří imo naprosto vyhoří. Přál bych si a tak trochu doufám, že svůj první úspěch v zámoří zažijí Fnatic, pokud to teda bude na jejich premiérovém offline v nové sestavě padat. Do TOP4 určitě postoupí G2 Esports a poslední dobou krásně hrající Virtus.pro, čtvrté místo jsem měl rezervované pro Cloud9, ale ti opět narazili na své kanadsko-americké soky. Asi bych byl i rád, kdyby se vzpamatovali Astralis a postoupili ze Swissu, to by byla tedy má TOP4. Co si však nedokážu ani ve snu tipnout, tak to je celkový vítěz nebo i složení finále. G2 proti Fnatic možná? To by neznělo vůbec špatně. #FNCWIN

- Přemek "huhy" Malina, šéfredaktor PLAYzone a bývalá hvězda iNfected 

Velké šance na úspěch na tomto turnaji dávám určitě polským Virtus.pro, poslední dobou předvádí opravdu skvělý výkon a pokud například NEO předvede podobný výkon jako na DreamHacku, myslím že můžou pomýšlet na finále. Koho vidím jako druhého finalistu je samozřejmě SK Gaming, kteří předvádí ještě vyrovnanější hru díky kterým jsou v současné chvíli TOP1 a myslím že zde to budou chtít potvrdit. Komu na tomto turnaji naopak vůbec nevěřím je OpTic Gaming, kteří budou mít velký problém díky turnajovému systému Swiss vůbec postoupit někam dále.

- Ondřej "Lelek" Kvarda, streamer a komentátor

 

Největší favorité na výhru jsou rozhodně brazilští SK Gaming, kteří před pauzou naprosto dominovali a rozhodně v tom budou chtít pokračovat. Pro výhru si také budou chtít dojít Virtus.pro, kteří nedávno vyhráli DreamHack. V prospěch hlavně těchto dvou týmů je také nové pravidlo, které omezuje coache, což de facto vyřazuje z pozice favoritů týmy jako Liquid nebo Na'Vi, které dlouhou dobu využívali pro taktiky právě coache. Slabé nejsou ani týmy Astralis a OpTic, do semifinále se ale podle mě neprobojuje ani jeden z nich. Můj tip na TOP4 je tedy SK Gaming, Virtus.pro a G2 Esports, které pravděpodobně doplní nový tým Fnatic, který má rozhodně potenciál stát se špičkovým týmem. Složení finále záleží na složení semifinálových dvojic, očekávám ale, že SK Gaming doplní buď G2 nebo Virtus.pro, kdy v obou případech uvidíme špičkovou hru.

- Dominik "MrKenny" Bludský, redaktor PLAYzone

 

ESL One NY se blíží a mým největším favoritem na vítězství jsou, ačkoliv to všechny zaskočí Virtus.pro. Tenhle tým se od vítězství v ELEAGUE pořád drží na vítězné vlně a daří se jim jak na domácí půdě (postup na WESG), tak i v zahraničí (pravidelně poráží silné týmy v ESL Pro League), když například v Bukurešti porazili naspeedované Cloud9. Hodně očekávám i od SK Gaming, ale ti od ferova "zranění" nehráli nikde na offlinu, pouze online, kde v rámci ESL Pro League 2x prohráli s Team Liquid. Finále bych si tipnul tyhle 2 týmy a hodně přeju vítězství právě VP. :) tak snad se zadaří

- Jiří "Man1" Pacovský, redaktor PLAYzone a Prima COOL

 

Štítky: ESL One
Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.