Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vypadá aktuální stav kvalifikace na Major?

6. 11. 2017 | 09:39 Counter-Strike 2
První turnaj kategorie Major roku 2017 zavítá do amerických metropolí Atlanty a Bostonu v lednu. Kromě osmi pozvaných týmů na základě statusu Legend máme ve hře dalších osm slotů, o které je aktuálně ve hře stále ještě 40 týmů. Pojďme si společně shrnout, v jaké fázi jsou kvalifikace.Pozvané týmy
Výchozí obrázek

První turnaj kategorie Major roku 2017 zavítá do amerických metropolí Atlanty a Bostonu v lednu. Kromě osmi pozvaných týmů na základě statusu Legend máme ve hře dalších osm slotů, o které je aktuálně ve hře stále ještě 40 týmů. Pojďme si společně shrnout, v jaké fázi jsou kvalifikace.

Pozvané týmy

Tady je to jednoduché. Osm nejlepších celků PGL Majoru v Krakowě má zajištěné místenky i na ELEAGUE. Týmy své sestavy neměnily, tedy až na jedince a výjimku v podobě Immortals. Jejich slot propadl brazilskému triu, které se nyní musí pro účast v nové sestavě vyvázat ze smlouvy.

{#Kazachstán} Gambit Esports{#Brazílie} ex-Immortals{#Dánsko} Astralis{#Polsko} Virtus.pro
{#Švédsko} Fnatic
{#Brazílie} SK Gaming{#Německo} BIG{#Dánsko} Team North

Major kvalifikace

Hlavní část Major kvalifikace se poprvé odehraje až v týdnu před samotným Majorem a to v atlantských studiích TBS. Tato kvalifikace zná osm ze šestnácti účastníků, kterými jsou tzv. Challenger týmy, tedy osmička nepostupujících do play-off krakowského Majoru, mezi kterými nechybí ani GuardiaN, oskar a STYKO. Kompletní složení této části doplní týmy z regionálního Minorů, každý po dvou slotech. Ze šestnácti týmů hlavní kvalifikace postoupí přímo na ELEAGUE Boston osm nejlepších ze swissu, kde je nutné vyhrát tři zápasy z pěti možných.

{#Spojené státy americké} Cloud9{#CIS} FlipSid3{#Francie} G2 Esports{#Ukrajina} Natus Vincere
{#Evropská unie} mousesports{#Evropská unie} FaZe Clan{#Ruská federace} Vega Squadron{#Německo} Seed

{#Kazachstán} AVANGAR{#Austrálie} Renegades{#Spojené státy americké} Team Liquid{#Turecko} Space Soldiers
{#Ruská federace} QB Fire{#Čína} TyLoo{#Spojené státy americké} Misfits{#Francie} Team EnVyUs

Evropský Minor

České a slovenské fanoušky bezesporu nejvíce zajímá EU Minor, který se uskuteční 2. až 5. listopadu v bukurešťských studiích PGL a chybět na něm poprvé v historii nebude česko-slovenský tým. Na tento Minor se probojovala osmička týmů, která skrze skupinovou fázi a následné play-off bude bojovat o dva sloty v hlavní části kvalifikace a odměnu 50 tisíc dolarů. O účast na EU Minoru bojovalo 382 týmů skrze otevřenou část kvalifikace, odkud osm nejlepších doplnilo osmičku pozvaných do uzavřené části. Těchto šestnáct týmů se swissem utkalo 15. října a naší ctí je oznámit, že jako postupujícího uvidíme na EU Minoru bojovat i tým Alza.eXtatus.

{#Evropská unie} OpTic Gaming{#Turecko} Space Soldiers{#Francie} Team EnVyUs{#Polsko} AGO Gaming
{#Švédsko} GODSENT{#Slovenská Republika} Alza.eXtatus{#Polsko} PRIDE{#Bulharsko} Windigo Gaming
{#World} HellRaisers{#Dánsko} Heroic{#Francie} Team LDLC{#Švédsko} NiP Gaming
{#Polsko} Team Kinguin{#Švédsko} Japaleno{#Švédsko} TEAM5{#Srbsko} Binary Dragons

Další světové Minory

Jak můžete sami vidět výše, Minor turnaje se odehrají hned pro čtyři regiony. O stejném víkendu jako evropský se odehraje americký Minor, který přivítá dva pozvané týmy, nejlepší pětici ze swissu uzavřené kvalifikace a také zástupce jihoamerické scény. Regiony CIS a Asie s Oceánii uskuteční své Minory o týden dříve, tedy 26. až 29. října. I tady se můžeme těšit na boje osmi týmů, které stejně jako všichni ostatní, budou bojovat o dva sloty na hlavní Major kvalifikaci. U asijského regionu bohužel neproběhla žádná otevřená kvalifikace, v té pro region CIS naopak odstoupil tým WEPLAY kvůli podezření na cheating. Zajímavou postavou je i člen týmu NOTBAD t0rick, kterého si mohou pamatovat domácí fanoušci z dob Counter-Strike 1.6.

{#Spojené státy americké} CLG{#Spojené státy americké} Team Liquid{#Spojené státy americké} compLexity{#Spojené státy americké} NRG Esports
{#Kanada} Rise Nation{#Brazílie} Luminosity{#Spojené státy americké} Misfits{#Brazílie} Team One

{#Ruská federace} Team Spirit{#Kazachstán} Tengri{#Kazachstán} AVANGAR{#Ukrajina} pro100
{#Ruská federace} QB Fire{#CIS} NOTBAD{#Bělorusko} Nemiga{#Ruská federace} forZe

{#Čína} Flash Gaming{#Austrálie} Kings{#Mongolsko} The MongolZ{#Korejská republika} MVP PK
{#Austrálie} Renegades{#Austrálie} Tainted Minds{#Čína} TyLoo{#Čína} ViCi Gaming

Jaká vede cesta eXtatus na Major?

V aktuální chvíli ještě není stoprocentně jisté, jestli by v případě postupu mohl mladíček David "Frozen" Čerňanský nastoupit na Major kvalifikaci i samotném ELEAGUE Majoru, i tak tým Alza.eXtatus ušel dlouhou cestu skrze těžkou konkurenci. Po čistém postupu bez ztráty mapy z EU Open Qualifieru jsme mohli napjatě sledovat tuhé boje v Closed Qualifieru, kde náš zástupce měl skóre 2-0, ale doslova až heroicky postoupil v pátém zápase, poslední možné chvíli.

Evropský Minor v rumunské Bukurešti je na programu 2. až 5. října a s jakými soupeři se zde eXtatus utká, to můžete sami vidět výše. Důležitý je fakt, že z osmi účastníků se do hlavní části Major kvalifikace dostane pouze dvojice nejlepších. Turnaj odstartuje skupinovou fází po čtyřech týmech a dva postupující z každé skupiny se utkají v Double Elimination play-off.

Alza.eXtatus ušel dlouhou cestu, na Major je to ale stále strašně daleko. Důležité je se posouvat krůček po krůčku a přesně to se česko-slovenské jedničce v posledních měsících krásně daří. I kdyby ta Major kvalifikace nyní nevyšla, můžeme hovořit o úspěchu a ambicích do budoucna, abychom na největších turnajích jednou viděli nejen naše hráče, ale i kompletní sestavu.

UPDATE: RIP eXtatus.

Štítky: ELEAGUE
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.