Přejít k hlavnímu obsahu

Americký soud rozhodl, že mute ve hře neuzná jako upírání svobody slova

30. 1. 2020 | 10:12 Všechny hry
Na konci soudního procesu rozhodl americký soud o tom, že použití "umlčení" v online hrách nebude považováno jako upírání svobody slova. Proces vyvolal Amro Elansarim, kterého po nevhodném chování umlčel jeden z moderátorů hry Runescape.
MUTE svoboda slova
MUTE svoboda slova

Hlavním důvodem, proč Elansari v procesu neuspěl byl, že náprava křivd na ochranu práva projevu lze požadovat pouze od státních subjektů, přičemž v tomto případě šlo o subjekt soukromý. Elansari si stále stojí za svým a k rozhodnutí se odvolal. Jmenovitě se dovolává na 14. dodatek zaručující práva a výhody občana Spojených států amerických. Sám, jakožto menší streamer, dle svých nahrál přes 2 tisíce hodin v této hře a ze strany vývojářů neobdržel jediný důvod ke svému omezení.

Dle dostupných informací tento proces nebyl zdaleka jediným neskutečným soudem, který Elansari prohrál. V jiném z případů třeba prohrál proces, ve kterém žaloval seznamovací aplikaci Tinder, kvůli údajnému okrádání jejích uživatelů. Celkem prohrál Elensari během posledních 18 měsíců celkem deset soudů. Dále Američan žaloval například Pensylvánskou univerzitu, DELLbytový komplex ve West Chesteru nebo Altrii, společnost vlastnící několika značek tabákových výroků. 

Štítky: Twitch, USA