Přejít k hlavnímu obsahu

Dorost a kompetitivní hraní, co všechno to obnáší?

10. 8. 2020 | 12:32 Všechny hry
Chtěli byste se dozvědět více o esportu a podpořit své dítě, ale nevíte kde začít? Od toho je tu dnešní článek, který vás stručně seznámí s tím, co to vlastně esport je, co všechno kompetitivní hraní obnáší a jak vybrat nejvhodnější vybavení. Pokud nevíte, kterých her se chytit a jaké tituly jsou právě pro vás nejvhodnější, přinášíme hned několik doporučení do začátku!
Esport pro děti
Esport pro děti

Co je to esport?

Slýcháte často pojem esport v souvislosti s hraním videoher a stále si nejste skálopevně jisti, co to vlastně znamená? Význam je naprosto jednoduchý, esport, nebo také elektronický sport, je kompetitivním odvětvím gamingu, kterého se zpravidla účastní více hráčů či týmů, kteří mezi sebou soupeří, jako to znáte z běžného sportu. Hry podporující esport také organizují různé turnaje, které mají tu výhodu, že se hráči mohou většinou zúčastnit online z pohodlí svého domova, což často zajišťují k této věci dedikované platformy, jako je například Faceit, skrze něž se mohou hráči přihlašovat jak nezávisle, tak i v celém týmu. Esport, stejně jako sport, neustále kvete, přičemž si získává stále více příznivců po celém světě, a turnaje, kterých se účastní profesionálové, jsou streamovány po celém světě a těší se obrovské sledovanosti se stále rostoucími komunitami fanoušků.

Jak vypadá potřebná výbava?

Esport zahrnuje opravdu širokou škálu herních žánrů a titulů, kam neodmyslitelně patří například střílečky, sportovní, karetní nebo MOBA hry. Spoustě z takových titulů se lze plně věnovat pomocí herních konzolí, takže stačí zakoupit kupříkladu Playstation či Xbox. Ovšem ti náročnější, kteří se chtějí aktivně věnovat počítačovému hraní, budou často potřebovat nabitý (čtěte drahý) herní počítač, monitor a nejrůznější gamingové periferie, tudíž se u této možnosti budete muset plácnout přes kapsu. Online kompetitivní hraní samozřejmě vyžaduje stabilní připojení k internetu, což jsou další náklady, kterým se ovšem nevyhnete u žádného zařízení. V posledních letech se dostává také do popředí mobilní hraní kvůli své dostupnosti a hlavně ceně, která je oproti herním počítačům opravdu jen symbolická. Většina kompetitivních titulů navíc má, nebo alespoň pracuje na mobilní variantě, tudíž ani o hry nebude nouze.

V povinné výbavě by ovšem neměla chybět ani kontrola ze strany rodiče. Kompetitivní hry disponují komunikačními nástroji, ať už ve formě chatu, či hlasové komunikace, a v zápalu soutěže mohou vznikat nejrůznější konflikty a nepříjemné situace, kterým byste své dítě s největší pravděpodobností nechtěli vystavovat. Je tedy na vás, jestli raději tuto možnost ve hře nevypnete, stejně tak, jako je na vás vybrat herní titul, který by pro věk vašeho dítěte byl nejvhodnější – s čímž v tomto článku pomůžeme. Jestli je ovšem třeba si na něco dávat pozor, je to doba, jakou vaše ratolesti stráví před monitorem, protože esport dokáže být opravdovým žroutem času, což je především vidět u profesionálních hráčů, kteří se musí držet v kondici a neustále trénovat. Sezení před monitorem s sebou však přináší další potíž, kterou je modré záření. To negativně ovlivňuje zrak, což ovšem řeší některé dnešní vychytávky, jako například speciální herní brýle. Kompetitivní hry jsou také skvělou formou zábavy, takže pokud vaše dítě zrovna netouží po dráze profesionálního hráče, i tak jej hry zvládnout efektivně přilepit k židli. Je dobré proto tento fakt vzít v úvahu a snažit se dobu strávenou hraním proložit i jinak, nebo si nastolit určitá pravidla, aby se čas prožitý ve virtuálním prostředí úspěšně vybalancoval s reálným životem, komunikací, povinnostmi a hlavně fyzickou aktivitou

Které herní tituly jsou tedy vhodné?

Samsung MČR

Fortnite: Battle Royale

Fortnite je střílečkou z třetí osoby a jednou z nejoblíbenějších her žánru Battle Royale, kde se proti sobě na jednom poli utká 100 hráčů a vyhrává poslední přeživší. Možná to zní trochu morbidně, ale hra je právě známá svou velkou fanouškovskou základnou, složenou většinově právě z mladších hráčů, kteří jsou v ní opravdu dobří. Toto tvrzení dokazuje i skutečnost, že současnému mistru Samsung MČR ve Fortnitu je devět let, a protože se jedná i o týmovou hru, dosáhl na vítězství se svým bratrem. Obrovskou výhodou této hry je její hardwarová nenáročnost a hlavně fakt, že je úplně zdarma, tudíž vám stačí pouze počítač, konzole, nebo dokonce i mobilní telefon. Dalším obrovským plusem je skutečnost, že grafické zpracování hry je přijatelné i pro mladší hráče, bez zbytečného násilí a krve, vše je totiž vyhotoveno hezky barevným a kresleným stylem. Přeci jen je pro děti lepší střílet po nepřátelích oblečených za fialové lamy, než například po teroristech v CS:GO. Ve hře se objevuje spoustu převleků a dalších kosmetických vymožeností, které však stojí peníze, ale nejsou nutné pro hraní samotné hry. Fortnite celým svým konceptem podporuje soutěživého ducha, ovšem i zde může být problémem občasné nepříjemné setkání v komunikační části hry, které se dá rychle vyřešit zablokováním. Hra je ke stažení na Epic Games.

Rocket League

Dalším žhavým kandidátem pro vaše ratolesti je multiplayerová sportovní akční hra Rocket League, která je opět přístupná jak pro konzole, tak i počítače. V samotné hře se proti sobě utkají dva týmy, což je vše provázeno fotbalovým duchem, ale s tím rozdílem, že míč se do soupeřovy branky snažíte střelit za pomoci futuristických aut, s nimiž můžete provádět nejrůznější akrobatické kreace. Hra má příjemné barevné zpracování a nabízí spoustu herních módů, a to i pro jednoho hráče. Zápasy je samozřejmě možné hrát v hodnoceném režimu, kde hráči za svůj výkon obdrží náležité dovedností úrovně, takže se soutěživosti určitě nevyhnete. Hra sice není k dispozici zdarma, ale ani nijak zásadně nezasáhne vaši peněženku, sehnat ji můžete zhruba za 500 korun na Steamu.

League of Legends

League of Legends je v současnosti nejúspěšnější a nejhranější hrou z žánru MOBA (multiplayer online battle arena). Hra má několik herních módů, ale nejrozšířenějším z nich je souboj 5 proti 5, kde se oba týmy snaží za pomoci rozličných šampionů a rolí jako první zničit nepřátelskou základnu. Síly můžete poměřit i v hodnocených módech, kde za své výkony obdržíte odpovídající dovednostní úroveň, kterou můžete následne vylepšovat. Herní tituly tohoto žánru jsou ovšem spíše vhodnější pro starší a zkušenější hráče, ať už jde o náročnost hry, či chatovací okno ve hře, kde se v zápalu boje nikdo nevyhne nějakým těm urážkám – i zde si samozřejmě veškerou komunikaci můžete zablokovat, mějte však na paměti, že je to týmová hra a komunikace je důležitá. Co se týče zpracování hry, znovu se jedná o detailně a barvitě zpracovaný zážitek, který bude svým vzhledem přitažlivý a hlavně přijatelný i pro mladší hráče. Žánr MOBA ovšem nabízí i další podobné tituly, jako je například DOTA 2, ovšem pro začátečníka bude nejspíš vhodnější League of Legends, obě možnosti jsou ale free to play (zdarma). Hra znovu disponuje zakoupitelnými kosmetickými doplňky, které však nejsou pro hraní hry nijak důležité. Stáhnout si ji můžete bezplatně zde.

Pro fanoušky jiných žánrů mohou být vhodné zejména některé sportovní hry, které také disponují kompetitivní scénou. Milovníci fotbalu či hokeje si tak přijdou na své ve hrách, jako je NHL 20 nebo FIFA 20, které vám umožní se řádně sportovně vyřádit, a to bez násilí, či útoku ze strany jiných hráčů. Koneckonců, i touto cestou se lze dostat až na mistrovství světa, což se povedlo slovenské reprezentantce. Pokud máte zájem o karetní hry, můžete vyzkoušet Hearthstone, který má skvělé grafické zpracování ze světa Warcraftu, ovšem ač je hra free to play, k aktivnímu kompetitivnímu hraní jsou více než vhodné finanční příspěvky na rozšíření stále se rozrůstající a obměňující kolekce. Jsou zde však i další varianty, které jsou z finančního hlediska pro začátečníky daleko vhodnější, jako novinka Legends of Runeterra. Jak jsme již zmínili na začátku, rozrůstá se i mobilní gaming, který celkově ze všech možností vyjde asi nejlevněji a navíc se stále rozrůstá o kompetitivní tituly. Můžete vyzkoušet například oblíbenou hru Brawl Stars kombinující sběratelské a akční prvky, ve které se každoročně konají turnaje, ale i Fortnite, či nadcházející mobilní variantu League of Legends s podnázvem Wild Rift! Na seznam nejlepších mobilních hitů roku 2020 se můžete podívat zde. Pokud vás svět esportu nadchne stejně tak, jako nás, a budete chtít poměřit své síly se silnějšími soupeři, můžete se u nás registrovat do nespočtu turnajů, které pro vás pravidelně chystáme, zde!