Přejít k hlavnímu obsahu

DreamHack Fall preview: STYKO bude obhajovat 3. místo v Major žebříčku, frozen potřebuje uspět

15. 10. 2020 | 00:27 Counter-Strike 2
Tento týden startuje jeden z nejdůležitějších turnajů celého podzimu. DreamHack Open Fall je totiž dalším turnajem, který se započítává do regionálního Major žebříčku. V bojích o důležité body nebude chybět žádný přední evropský tým a v akci tak uvidíme i oba slovenské zástupce. Jak si STYKO a frozen povedou a na koho při turnaji narazí?
DreamHack Open
DreamHack Open

Turnaj DreamHack Open Fall, který je určený pro evropské týmy, startuje již ve čtvrtek 15. října a poběží až do neděle 25., kdy na týmy čeká velké finále. Hraje se o prize pool 115 000 dolarů, peníze jsou však na tomto turnaji vedlejší.

V turnaji se totiž rozdávají také body do RMR, neboli regionálního Major žebříčku, který rozhodne o postupujících na příští CS:GO Major. Oproti přechozím letem se zrušily veškeré pozvánky na Major a o postupujících rozhoduje série kvalifikačních turnajů. Právě DH Fall měl být třetím a finálním turnajem v cestě na Major. Kvůli zrušení listopadového Rio Majoru se však počet těchto turnajů zvětší. Vítěz celého turnaje navíc obdrží pozvánku na prosincový IEM Global Challenge, který bude návratem LAN turnajů.

A kdo se tedy v tomto klání představí? Pozvánku obdrželo hned jedenáct týmů, které se před turnajem nacházely na postupových příčkách v RMR žebříčku. Mezi nimi se nachází například Vitality, Astralis, fnatic, G2 nebo FaZe, ale také STYKO a jeho GODSENT, kteří v současné době drží 3. příčku, jež by mu zajistila postup přímo do Legends fáze turnaje. Zbylou pětici tvoří týmy, jenž uspěly v kvalifikacích. Jsou jimi mousesports, Endpoint, Sprout, North a sAw.

Šestnáct týmů bude rozděleno do skupin čtyřech, které se odehrají klasickým GSL formátem. Ze skupin však nebudou postupovat jen dva, ale rovnou tři nejlepší celky. Do play-off tak postoupí rovnou 12 týmů. Vyřazovací boje se odehrají formátem BO3 dvojité eliminace, nejlepších osm týmů ze základních skupin začne v horním pavouku, zbylá čtyřka ve spodním.

Skupina ASkupina BSkupina CSkupina D
 Francie Vitality Francie G2 Evropa GODSENT Finsko ENCE
 Švédsko fnatic Dánsko Astralis Německo BIG Švédsko Ninjas in Pyjamas
 Evropa OG Dánsko Heroic Evropa FaZe Německo Sprout
 Evropa mousesports Evropa Endpoint Portugalsko sAw Dánsko North

Nabitá silnými jmény je skupina A. Největším favoritem je bezesporu tým Vitality, který by si měl bez větších potíží zajistit postup. Zbylé tři týmy jsou velmi vyrovnané, díky povedenému IEM New York budou mít vysoké sebevědomí OG, kteří navíc na tomto turnaji porazili další tým z této skupiny, fnatic. Ten se naopak již delší dobu hledá a bude velmi záležet na tom, v jaké formě zrovna budou. Bez šance však nejsou ani mousesports, kteří se po změně sestavy prezentují sympatickými výkony a je dost možné, že si postup zajistí právě myšáci namísto fnatiků.

O nic méně nabitá není ani skupina B. Dánské celky Astralis a Heroic momentálně drží první dvě příčky v HLTV žebříčku a jsou tak jasnými favority. Druhý jmenovaný celek však trápí nestabilní forma a kolísavé výsledky. Vyloženě špatné výkony však podávají hráči G2, kterým se ani náhodou nepovedly předcházející dva turnaje. Je tak dost možné, že Endpoint překvapí a dokážou se dostat do play-off namísto francouzsko-srbského celku.

Ve skupině C je největším favoritem tým FaZe, který v neděli vyhrál IEM New York a pokud si formu přenese i sem, ani jeden z týmů by pro něj neměl být v základních skupinách překážkou. Nad BIG i GODSENT visí velký otazník, ani jeden z týmů totiž v nezářil, ale ani se netrápil. Právě souboj těchto dvou týmů pravděpodobně rozhodne o tom, kdo postoupí rovnou z druhého místa. Naopak od sAw se toho moc neočekává a bylo by obrovským překvapením, kdyby dokázal vyhrát některý ze zápasů.

Velký otazník visí nad skupinou D. V ní jsou totiž všechny týmy papírově na podobné úrovni, mírným favoritem je však tým Ninjas in Pyjamas. Podobně jako při ESL One Cologne mohou překvapit skvělými výkony Sprout. Otazník visí nad ENCE, kteří turnaj hrají s xsevenem, jež nastoupí namísto Jamppiho. I když se jedná o bývalého hráče ENCE a zároveň dlouhodobého stand-ina, stále hrozí, že tým nebude tolik sehraný. A bez šance nejsou ani North, kteří však již dávno nepatří mezi evropskou špičku a mohou tak jen překvapit.

Bodování EU RMR vypadá v současnosti následovně: 

Týmy, které by obdržely pozvánku do Legends části (TOP 16):

Týmy, které by obdržely pozvánku do Challengers části (TOP 24):

Týmy, které by nepostoupily na Major:

  • 12.  Dánsko North - 1910
  • 13.  Francie Heretics (nehrají na DH Fall) - 1412.5 
  • 14.  Evropa mousesports - 1160
  • 15.  Španělsko Movistar Riders (nehrají na DH Fall) - 735
  • 16.  Německo Sprout - 0 (první RMR turnaj)
  • 16.  Portugalsko sAw - 0 (první RMR turnaj)
  • 16.  Evropa Endpoint - 0 (první RMR turnaj)
Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.