Přejít k hlavnímu obsahu

Fortnite a esport – co můžeme očekávat?

5. 9. 2018 | 21:36 Fortnite
Že je Fortnite extrémně populární hrou je nezpochybnitelné, ne každá hra má ale ambice na proražení do světa esportu. Jak to je s ním a s Fortnite?
Výchozí obrázek

Že je Fortnite extrémně populární hrou je nezpochybnitelné, ne každá hra má ale ambice na proražení do světa esportu. Jak to je s ním a s Fortnite?


Udělat hru známou, kvalitní a samozřejmě také výdělečnou není problém ani bez esportu, vývojáři her, co mají alespoň základní předpoklady na poli progamingu uspět, ale většinou chtějí, aby se v jejich hrách soutěžilo. Nejinak tomu bylo i na poli battle royale – tento žánr sice má své mouchy, zároveň ale také nezpochybnitelné ambice na to být esportovým hitem. Na cestě k tomu se jako první vydalo PUBG, bez kterého by popularita tohoto stylu her rozhodně nebyla tak velká, potom ale přišlo Fortnite – hra, jejíž hlavní výhoda je především dostupnost. To možná stačí na to, aby k ní přešli casual hráči, pro úspěch v esportu to ale chce logicky více.

Pro Epic Games rozhodně nebyl problém, že by se jejich hra nehrála, krátce po vydání battle royale módu se Fortnite povedlo prorazit i na největší streamovací platformě Twitch. A právě to je tím, co nakonec Fortnite pomohlo esport scénu vybudovat. Popularity Fortnite využil YouTuber Keemstar a začal připravovat pravidelné turnaje právě pro streamerské hvězdy.

Ty hrály na obyčejných serverech, cílem ale nebylo se jen dobře umístit, ba naopak – zde šlo o to, kdo získá nejvíce killů. To zajistilo větší akčnost už tak dost rychlé hry a není tedy divu, že streamy získávaly dobré ohlasy. 

Po vzoru Keemstarových turnajů, které dokázal zorganizovat bez pomoci ze strany vývojářů, připravili v Epic Games obří turnaj na E3 – souběžně ho sledovalo až 700 tisíc diváků. Tím nejpodstatnějším se ale nakonec stal tzv. Fortnite World Cup. Vývojáři oznámili, že tento pořádný start Fortnite esportu ponese celkový prizepool v neuvěřitelné hodnotě 100 milionů dolarů, nikdo ale nevěděl, jak budou rozděleny.

Aby tento seriál pořádně odstartovali, přišel Summer Skirmish, osmitýdenní série turnajů různých formátů. Ten skončil v srpnu dlouhým turnajem v městě, známém především jako místo zrodu hudebního stylo grunge, Seattle. Co bude dál? Epic Games zatím nic konkrétního nepředstavili, jasné ale je, že se ještě rozdá hodně peněz. 

miluju videohry a hlavně ligu legend