Přejít k hlavnímu obsahu

The International 2019 klepe na dveře

14. 8. 2019 | 10:20 Dota 2
Již 15. srpna začne pro Dotaře největší událost roku – The International 2019. Již známe všechny účastníky tohoto monstrózního turnaje poprvé konaného v Číně.
Uvnitř stadionu na TI7
Uvnitř stadionu na TI7

Historie The International

V roce 2011 při úplných začátcích nové hry Dota 2 se uskutečnil první ročník TI. Tehdy se hrálo v německém Kolíně nad Rýnem na Gamescomu. Při prohlášení Valve, že se bude konat tento turnaj, odhadovali fanoušci celkový prizepool až na tehdy astronomických 50 000 $. Po zveřejnění prizepoolu někteří lidé i omdlévali. 1 600 000 $ byl v té době absolutní rekord na míle vzdálený jiným turnajům.

Letošní ročník

Poprvé v historii se odehraje The International mimo Severní Ameriku. Vzhledem k tomu, že v Číně je soustředěna velká většina fanoušků Doty, je to logický krok. Turnaj se bude konat od 15. do 25. srpna v Šanghaji v Mercedes Benz Aréně. Formát je stejný jako vloni. Nejprve se týmy rozdělí do dvou skupin po devíti, kde hraje každý s každým BO2 sérii. První čtyři celky ve skupině postupují do Upper Bracketu, další čtyři do Lower Bracketu a poslední vypadává. Z celkových 18 týmů tedy uvidíme na stadionu pouze 16, některé pouze na jednu hru.

Proč je prizepool tak obrovský

Postupně od roku 2013 prizepool turnaje rostl díky prodeji Compendia, později Battle Passu, díky kterému můžete plnit zajímavé úkoly a získávat tak vzácné předměty, které můžete získat jen díky Battle Passu, popřípadě můžete rok počkat a koupit si je na trhu. Z každého prodaného předmětu souvisejícího s The International se přidalo 25 % k celkové výhře. Ze základních 1 600 000 $ se letos stalo více než 32 000 000 $, což je v přepočtu přibližně 734 000 000 korun. Takto obrovská částka není jen pro vítěze, ten z ní dostane "pouze" 45,5 %.

Týmy, které mají největší šanci na výhru

Největším favoritem je tým Secret (Nisha, MidOne, Zai, Yapzor, Puppey), který předváděl po celou sezónu skvělé výkony. Nutno říci, že stejně jako dnes byli Secret jasnými favority i v roce 2015 a nedopadlo to s nimi úplně nejlépe. Z čínských týmů jsou to Vici Gaming (Paparazi, Ori, Yang, Fade, Dy), vítězové dvou Majorů a jednoho Minoru. Třetím velkým favoritem jsou ruští Virtus.Pro, kteří stejně jako Secret už poněkolikáté dominují sezóně, ale na TI zatím pokaždé vyhořeli. Následuje trojice týmů, které nejsou považovány za favority, přesto mají reálnou šanci na výhru. Jsou to PSG.LGD (Ame, Maybe, Chalice, Fy, xNova), Evil Geniuses (Arteezy, Sumail, s4, Crit, Fly) a Liquid (Miracle, w33, MindControl, Gh, Kuroky). Zajímavostí je, že každý z těchto třech celků už ve finále TI byl. EG vyhráli pátý ročník, Liquid sedmý a PSG.LGD byli poraženi OG loni 2:3. Nejen na vítěze si můžete vsadit u sázkové kanceláře Chance.

Kurzy na vítězství The International 9

Často se mluví o takzvaném prokletí The International. V minulosti se vždy střídaly západní a čínské týmy v zisku Aegisu, což se porušilo až minulý rok, kdy v těsném finále zvítězili OG nad PSG.LGD 3:2. Letos tedy budou čínské týmy ještě lačnější po vítězství. Jak už jsem psal, největším favoritem je tým Secret, ale osobně bych si raději vsadil na Vici Gaming. Má to hned několik důvodů. Vyhráli poslední Major a jsou ve skvělé formě, jejich hráči, zejména Paparazi se drží velmi vysoko v čínském MMR žebříčku a také budou mít výhodu domácího prostředí. I na tento pomyslný duel si můžete vsadit, kurz na Vici Gaming je 2,20.

Kurzy

Rovněž můžete uzavřít sázku týkající se výběru různých hrdinů. Jako nejjistější volbu bych viděl, že Juggernaut bude vybrán vícekrát než Sven s vyrovnaným kurzem 1,90 - 1,90. Meta, kdy se Sven hrál na offlince je dávno za námi a na pozici 1 se Sven hraje pouze zřídka. Oproti Juggernautovi musí v bojích spoléhat na dobrou iniciaci od supportů a je méně pohyblivý. Juggernaut se dá vybrat ve velkém množství zápasů, a tak přisuzuji výhru jemu.

Kurzy