Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na streamování mobilních her?

6. 11. 2020 | 13:01 Twitch.tv
Mobilní hry patří k těm v současnosti úplně nejpopulárnějším, a tak dost možná okouzlily i vás. Možná byste dokonce rádi své zkušenosti třeba s Brawl Stars ukázali světu. Jak na to pomocí živého vysílání? To vám právě teď ukážeme.
Mobilní hraní
Mobilní hraní

Dostali jste se v nějaké mobilní hře na tak dobrou úroveň, že se chcete svými schopnostmi pochlubit světu? Není nic jednoduššího než se vrhnout na streamování! No, tedy... s jednoduchostí to není zas tak horké. Začít vysílat živě třeba na Twitch je sice normálně otázka pár minut, pokud jde ale o mobilní hry, tak se situace trochu komplikuje. Nespokojíte-li se, jako každý správný mobilní gamer, s hraním na emulátoru a následným jednoduchým snímáním obrazovky, bude příprava prvního streamu chvíli trvat. Jaderná fyzika to ale také není, tak se na to pojďte spolu s námi podívat!

Úvodní příprava mobilního zařízení

Na úvod se sluší říct, že předpokladem pro streamování mobilních her je mobilní telefon, a to navíc dostatečně výkonný na to, aby zapeklitý úkol živého vysílání hraní zvládl. Pokud ne, doporučíme vám koupi jednoho z nejnabušenějších modelů současnosti, ideální volbou bude Samsung Galaxy S20 FE

To ale neznamená, že by bylo žádoucí jenom nainstalovat pár aplikací a vrhnout se rovnou na streamování, bude potřeba ještě další základní přípravy. I u výkonných zařízení lze doporučit vypnout na úvod všechny nepotřebné aplikace, aby telefon nezpomalovaly, nejlepší by tak bylo mít zapnutou pouze samotnou hru, které se chcete věnovat. Rozhodně je pak žádoucí zapnout režim nerušit, aby vás během vysílání neotravovaly zprávy a notifikace, a raději doporučujeme i vypnout mobilní signál, aby vás lidé neotravovali hovory.

Streamování mobilních her

Streamování přímo z mobilu

Zařízení máme připravené, a vrhnout se tak můžeme na samotnou přípravu vysílání! Chcete-li začít streamovat co nejrychleji, nejjednodušší možností, jak tak učinit, je si vystačit pouze s telefonem. I když je tento způsob trochu horší, co se kvality a stability vysílání týče, je zase o něco snadnější a ocení ho rozhodně i ti, kteří nemají počítač, jenž je v našem druhém, sofistikovanějším způsobu potřeba.

Streamování z mobilu

Jestli chcete třeba aspoň na chvíli zkusit tuto variantu, musíte si stáhnout zdarma dostupnou aplikaci StreamLabs. V ní se pak stačí přihlásit do Twitche a dodat aplikaci potřebná opravnění. V tento okamžik už lze vlastně začít vysílat. Jako první ale ještě doporučujeme přímo na Twitch.tv nastavit název a další informace o vysílání. Máte nastavený název i hru, kterou budete streamovat? Výborně, teď už stačí jen kliknout na ikonku v pravém spodním rohu obrazovky a vaše první vysílání právě začalo.

Streamování z mobilu

Příprava počítače

Nemáte-li ale problém do přípravy streamu věnovat trochu víc času, je čas vašeho mobilního miláčka na chvíli odložit. Podář-li se vám totiž dostat obraz z mobilu na vaše počítačové zařízení, streamovat hraní na mobilu už pak vlastně lze stejně jako to na počítači. Na úvod tedy doporučujeme stáhnout aplikaci Reflector 3, která vám pomůže vše, co se děje na mobilu, sdílet bezdrátově do počítače.

A co dál? Aplikaci si stačí na počítači otevřít, vzít do ruky mobil a na něm, buď v centru notifikací, nebo v nastavení, nalézt ikonku Odeslat/Cast. Dále je nutné vybrat váš počítač a máme skoro hotovo! Nyní už je to totiž opravdu hračka a máte-li už se streamováním nějaké zkušenosti, naše rady nejspíše vůbec nebudete potřebovat. My ale počítáme s tím, že tomu tak být nemusí, a tak vás v rychlosti provedeme i tímto krokem.

Začátek samotného vysílání

Nyní je nutné poslat obraz z počítače, resp. ten z mobilu, který je na něm vidět, na nějakou ze streamovacích platforem. Pro to vám můžeme doporučit jednoduchý, oblíbený a hlavně zdarma dostupný program OBS. Vzhledem k tomu, že jde stále o nejvyužívanější platformu, budeme nyní psát z perspektivy aspirující Twitch hvězdy, s lehkými obměnami ale toto platí i pro YouTube, nebo Facebook.

Jako první je potřeba se na stránce Twitch.tv buď přihlásit do již existujícího účtu, nebo si vytvořit účet nový. Jste-li přihlášeni, rozklikněte si v pravém horním rohu menu. Tam pak klikněte na Creator Dashboard (Řídící panel tvůrce). Po té, co budete přesměrování, zvolte z menu na levé části obrazovky Settings (Nastavení) > Stream (Vysílání). Úplně nahoře uvidíte položku Primary Stream key (Primární vysílací klíč), u níž je kombinace různých znaků, kterou je nutno zkopírovat.

Streamování mobilních her

Potom už je čas jít do OBS a tam v menu projít jednoduchou cestou: Settings (Nastavení) > Streaming (Vysílání) > Service (Služby). V této obrazovce si pak stačí vybrat kolonku Twitch, zadat daný stream key a OBS máte se svým profilem rázem spojené. Pro začátek vysílání pak už stačí jen přidat zdroje, tedy právě to, co bude OBS do Twitche odesílat. Máte-li už nějaký svůj overlay, nebo třeba webkameru, přidat můžete samozřejmě i ty, to hlavní je zde ale obrazovka mobilu. Pod kolonkou Sources (Zdroje) tudíž zvolte Window Capture (Snímání okna) a uvnitř něj Reflector 3. Pohrát si je pak ještě celkem žádoucí s konkrétní velikostí snímaného okna, protože i vaši diváci uvidí černé pruhy, které vidíte vy. S těmi si lze šikovným ořezem pohrát tak, aby naopak vypadaly dobře.

A bum, jste připraveni vysílat skoro jako profesionál! Nyní už je čas jen vše ještě jednou zkontrolovat a pak v OBSku zmáčknout tlačítko Start Streaming (Začít vysílat).

miluju videohry a hlavně ligu legend