Přejít k hlavnímu obsahu

Kvalifikace na IEM Katowice jsou téměř za námi, ENCE ani Poláci se na turnaj nepodívají

11. 1. 2020 | 02:22 Counter-Strike 2
Kvalifikace na jeden z vrcholů jarního kalendáře CS:GO jsou téměř za námi a známe tak patnáct z šestnácti týmů, které si v Polsku zahrají o titul a slávu.
Výchozí obrázek

Poslední týden patřil na CS:GO scéně kvalifikacím na největší jarní turnaj v Evropě, legendární IEM Katowice. Již v minulém týdnu organizátoři oznámili deset týmů, které obdržely přímou pozvánku. O zbylých šest míst se konaly či teprve budou konat kvalifikace, pojďme si zrekapitulovat ty již odehrané.

bntet

Kvalifikace jako první vypukly v Asii, kde se hrálo o jedno místo na polském turnaji. Jak již to v Asii bývá, očekával se boj mezi čínskými celky TyLoo a ViCi. To se nakonec ukázalo jaké správná úvaha. Zatímco TyLoo v semifinále horního pavouku zaváhali proti filipínským Bren, ViCi se pavoukem protáhli bez prohry, což jim zajistilo výhodu jedné mapy v BO5 grandfinále.

Do grandfinále vstupovali TyLoo jako do posledního zápasu se svou hvězdou BnTeTem, který se přesouvá do amerického celku Gen.G. Bohužel pro první čínský tým, jež se kdy objevil na Majoru, nedopadl zápas podle představ a ViCi se po dvou suverénních výhrách kvalifikovali přímo do Polska.

cloud9 atk

Ve stejný den začaly boje také pro americké týmy, kde patřily k největším favoritům celky jako MIBR, Complexity, Gen.G nebo nový tým Cloud9. Byl to právě poslední jmenovaný celek, který zvládl projít bez prohry až do finále. Ve finále spodního pavouku se potkali Complexity a MIBR. Brazilci po nepovedeném začátku kvalifikace chytli druhý dech a nakonec si poradili s favorizovaným celkem, jehož jádro tvoří tři Evropané.

Ve finále jsme viděli vyrovnanou bitvu, nakonec ale to byl americko-africký celek, který tahal za delší provaz a zajistil si postup.

Je to tak poprvé od roku 2015, kde neuvidíme v Polsku FalleNovu družinu.

faze

Jako třetí na řadu přišla kvalifikace pro evropské celky, kde se objevily také celky FaZe, G2 nebo loňský finalisté z ENCE. Skrz otevřené kvalifikace se probojovaly tři polské týmy, zmíněnou šestici navíc doplnili dánské celky Heroic a MAD Lions. Je také potřeba zmínit, že z evropské kvalifikace oproti ostatním postupovaly hned 3 týmy.

Zatímco favorité z ENCE, G2 a FaZe své úvodní zápasy zvládli proti polským zápasům zvládli, Heroic svůj zápas proti krajanům prohráli. V prvních zápasech o postup jsme tedy viděli utkání ENCE vs. FaZe a G2 proti MAD Lions.

Oba zápasy byly vyrovnané a táhly se do třetí mapy. V nich však podle očekávání zvládli zvítězit jak francouzsko-srbští G2, tak také FaZe Clan, který zajistil, že brazilskou čest bude na turnaji hájit alespoň coldzera.

Poláci měli stále šanci zazářit ve spodním pavouku, ani Illuminar, ani AGO však své zápasy nezvládli a tak jsme byli svědky posledního zápasu o postup mezi ENCE a Dány z MAD Lions. Zápas to však byl až překvapivě jednostranný a po dvou jasných mapách si poslední evropské místo zajistili vítězové loňského V4 Future Sports Festivalu z týmu MAD Lions.

Soupiska týmů na IEM Katowice tedy zatím vypadá následovně:

 Dánsko Astralis Švédsko fnatic Evropa mousesports Francie Vitality
 Spojené státy americké Liquid Austrálie 100 Thieves Rusko Natus Vincere Spojené státy americké Evil Geniuses
 Kazachstán Virtus.pro Švédsko NiP Spojené státy americké Cloud9 Čína ViCi
 Evropa FaZe Clan Francie G2 Dánsko MAD Lions Evropa Australská kvalifikace

Před námi je stále australská kvalifikace, která začne v úterý. Ta má jasného favorita ve formě Renegades, do cesty se jim však postaví celky jako ORDER nebo AVANT.

Štítky: IEM Katowice
Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.