Přejít k hlavnímu obsahu

Minecraftem za svobodou slova? Obří projekt přenáší do kostičkovaného světa články perzekvovaných novinářů

19. 3. 2020 | 20:50 Všechny hry
Svobodu slova u nás máme prakticky neomezenou již více jak třicet let. Pro ty, co takové štěstí nemají, jsou tu ale již několik desítek let třeba Reportéři bez hranic. A právě tato organizace stojí za obřím Minecraftovým projektem, který může svobodě slova po celém světě silně pomoci!
The Uncensored Library
The Uncensored Library

Na první pohled obyčejné kostičky ve virtuálním světě, na ten druhý celosvětový fenomén, který již stihl ovlivnit více jak jednu generaci. Minecraft lze bezpochyby nejlépe srovnat s Legem, stejně jako tato legendární stavebnice totiž nabízí lidem všech věkových kategorií zábavu a možnost, jak v sobě probudit své kreativní já. V obojím je ale ještě něco více a jak nyní ukázala organizace Reportéři bez hranic ve spolupráci se skupinkou nadšenců, Minecraft může pomoci i v řešení nejpalčivějších problémů současného světa.

K těm nepochybně patří i stíhání lidí za pouhé projevení svého názoru, což je něco, s čím máme i my Češi dlouholeté zkušenosti. Jenže zatímco u nás už se tohoto více jak třicet let prakticky nemusíme bát, ve světě jde stále o velice zásadní problém, s nímž se musí denně vypořádávat tisíce lidí v čele s novináři a spisovateli. Právě těm se Reportéři bez hranic snaží pomáhat, ptáte se ale, co to má co dělat s Minecraftem? Toto propojení začalo, když německá pobočka této organizace ve spolupráci s německou marketingovou organizací DDB přišla se zajímavým projektem.

The Uncensored Library

Myšlenka? Využít celosvětové popularity Minecraftu a jeho časté dostupnosti i v místech, kterých se omezování svobody slova ve větší míře týká, a přenést zakázané články a knihy do světa kostiček. Něco podobného už jednou Reportéři bez hranic a DDB udělali, když pomocí Spotify stvořili The Uncensored Playlist a cenzurované informace šířili pomocí této hudební platformy. Od nápadu k realizaci ale byla dlouhá cesta, z velké části i kvůli tomu, že tyto organizace potřebovaly při tomto projektu nazvaném The Uncensored Library najít někoho, kdo se specializuje v gigantických Minecraft stavbách.

Jejich oko nakonec padlo na britskou designovou firmu Blockworks, kterou tvoří skupina lidí se zájmem v Minecraftu, mezi nimiž nechybí třeba ani vystudovaní architekti. Úžasný nápad a talentovaní a odhodlaní lidé by tedy byli a pak už tedy chybělo jen něco, bez čeho se neobejde žádný skvělý projekt – pořádná dřina. Díky tomuto všemu dohromady pak vznikla neskutečně nádherná stavba, která má architektonicky připomínat klasické knihovny a další veřejná místa. Už to vše dohromady má dle slov Jamese Delaneyho, architekta z Blockworks, být ironické využití symbolů těchto institucí, pomocí kterých si vlády dost často snaží upevnit své postavení, zkrátka design spjatý s autoritářstvím tvořící virtuální svět svobody!

The Uncensored Library

A právě to je to, co je tady hlavní. Navzdory naprosto neskutečné velikosti celé knihovny, navzdory tomu, že to, co vás udeří do očí jako první, je absolutně nádherné zpracování celé mapy, máte při prohlížení tohoto světa v hlavě stále především to, že to nejzásadnější je tady celá geniální myšlenka a snaha potlačit omezování svobody slova. Abyste na to při prohlížení i esteticky úžasného výtvoru nezapomněli, je vše připraveno tak, abyste na úvod celé prohlídky The Uncensored Library viděli pěst svírající pero (tedy oficiální symbol svobody tisku od Reportérů bez hranic). Na podlaze knihovny pak také najdete mapu světa se zeměmi označenými dle jejich hodnoty Indexu svobody tisku.

Na stropě budovy pak zase najdete vlajky jednotlivých zemí a za nimi popis současného stavu svobody slova v daném státu. Většinu prostoru uvnitř samotné knihovny pak logicky tvoří místnosti, dělené opět dle států, se samotnými cenzurovanými články a knihami (těch jsou stovky již nyní a autoři mají sbírku v plánu stále rozšiřovat), které jsou dostupné přímo na mapě, díky tomu, že Minecraft v sobě má jako jeden z mnoha itemů i knihy, do kterých můžou hráči psát a jiní to zase zpětně číst. Knížky jsou v této knihovně takto umístěny jak v originálu, tak anglickém překladu. Celý projekt tedy nabízí ještě něco více než jen platformu, kde se obyvatelé nejvíce zasažených států můžou dočíst svobodné informace.

Jak totiž jeho samotní autoři říkají, stejně zásadní je i to, že se o těchto problémech bude mluvit a že se na serveru, na kterém tato mapa běží, budou moci potkat lidé ze svobodných i nesvobodných zemí, a ti s větší porcí štěstí si tak budou více uvědomovat to, že luxus v podobě možnosti říkat vše, co si myslí, nemají všichni. Už kvůli samotnému využití Minecraftu je projekt navíc cílen především na mladé lidi, u nichž by měl být zájem o tuto problematiku podstatný a projekt je má tedy nejen informovat, ale také motivovat ke snaze to změnit.

The Uncensored Library

A co na to všechno říkáme? Jednoduše řečeno, my celý projekt bereme jako naprosto skvělý. Jeho autoři si zkrátka pochvalu zaslouží nejen co se týče samotného nápadu, jak překonat cenzuru v nesvobodných zemí, ale také za snahu rozproudit komunikaci o této problematice a zapojit do boje za svobodu více lidí. A opomenout samozřejmě nejde ani nádherné designové zpracování knihovny. Podtrženo a sečteno, být toto práce do školy a my učitelé, jednička s hvězdičkou by její autory neminula.

S podporou se ale samozřejmě projekt nesetkal všude, snahu ho sabotovat logicky vykazují především státy, jejichž cenzuru se Reportéři bez hranic a ostatní pomocí The Uncensored Library snaží obejít. Lehké problémy mají autoři také s některými poskytovateli serverů, kteří se bojí spojení s takovýmto projektem kvůli svému byznysu v inkriminovaných zemích. Jenže na fungování projektu to velký vliv nemá, hosting se nakonec najít podařilo bez problémů a vzhledem k tomu, že celou mapu lze do offline režimu i stáhnout, vlády mimo zákazu celého Minecraftu moc šancí zabránit přístupu k této knihovně nemají. 

Úspěch je to zkrátka veliký, dle vývojářů se na oficiální server již stihli napojit hráči ze 175 zemí světa, včetně všech těch, o které jde v první řadě. Příjemné přijetí od komunity dokazuje i to, že server po třech dnech v provozu spadl, a i když byl posilněný hosting, je prakticky neustále plný a na připojení na něj si počkáte klidně i desítky minut. Pokud vás ale ani to od prohlídky přímo na severu neodradí, neváhejte a klikněte zde. Ke stáhnutí a následnému offline hraní pak zase mapu najdete tady pod záložkou Downloads.

miluju videohry a hlavně ligu legend