Přejít k hlavnímu obsahu

Násilné videohry nemají spojitost s agresivním chováním, tvrdí studie

15. 3. 2019 | 08:00 Všechny hry
Výzkumnící z univerzity v Oxfordu nezjistili žádnou spojitost mezi videohrami s násilnými prvky a chováním u dospívajících jedinců
Krvavá hra
Krvavá hra

Britská studie pracovala s daty evropských a americký teenagerů a jejich rodičů, studie pak byla vydána v odborném časopisu Royal Society Open Science. Celá se pak dá vyhodnotit jako jedna z nejpřesnějších do dnešního dne. Na rozdíl od studií předešlých totiž ta oxfordská využívá jak subjektivní názory samotných teenageru, tak pozorování jednotlivých rodičů, ale navíc také zohledňuje rating samotných her, než-li pouze subjektivní názory zkoumaných na to, jak moc hra je podle nich násilná či krvavá.

Data byla získána od studentů ve věku 14-15 let a stejného počtu jejich rodičů (dohromady se jednalo o 2 008 zkoumaných aktérů). Teenageři museli odpovědět na mnohé otázky týkajících se jejich osobnosti a jejich chování v herním prostředí za uplynulý měsíc. Výzkumníci poté v datech hledali možné spojení mezi dennodenním hraním video her a toho, zda jejich chování bylo pozitivní, negativní, jednostranné či velmi proměnné.

Oxford University

I přestože samotný výzkum nenašel mezi těmito dvěma jevy spojitost, sám hlavní výzkumník "Andrew Przybylski" tvrdí, že hraní podobných her samozřejmě může vyvolat jiné projevy naštvanosti, hlavně v online kompetitivním prostředí vůči jiným hráčům. "Můžeme vidět jevy jako trash-talking, kompetitivnost či trolling v herních komunitách, tyto jevy by se daly kvalifikovat jako antisociální chování, určitě se jedná o zajímavé téma pro budoucí výzkumy."

Dle výzkumníku by podobná studia mohla být začátkem pro další, věnující se například depresí ze sociálních sítí či závislosti na technologiích, které tak snižují životní úroveň daných jedinců.

Co si o celém výzkumu myslíte vy? Máte sami pocit, že se hraní projevuje na vašem chování v reálném světě?