Přejít k hlavnímu obsahu

Organizace ESA: Studentům vysokých škol vzkazujeme – Make Alma Mater Proud!

23. 2. 2019 | 09:00 League of Legends
V tomto týdnu proběhla na půdě Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy přednáška a posléze diskuze na téma esport. Hlavními přednášejícími zde byli zakladatelé organizace ESA (Esport Student Association) Michal "Ajk" Malý a Marek "Lepidlo" Srandorozený, se kterýma vám nyní přinášíme rozhovor.
ESA
ESA

Ahoj, mohli byste se našim čtenářům na úvod představit, jak jste vznikli, kdo jste a co děláte?

Esportovní studentská asociace je celorepublikový meziuniverzitní spolek, který vznikl za účelem poskytování kompletní infrastruktury pro vysokoškolský esport v ČR. Fungujeme jako networkingová platforma, která propojuje vysoké školy, studenty a firmy. Mimo provozování naší online 3E Ligy ve vybraných esportových titulech se angažujeme ve tvoření a účasti na offlinových eventech pro studenty a  organizaci našich dnů esportu s edukativním obsahem pro veřejnost.

Vznikli jsme oficiálně 15.10.2018 a dále fungujeme a vznikáme jako parta studentů a akademických pracovníků se srdečným zápalem pro esport a hry obecně. Neoficiální vznik, kdy se setkali všichni zakladatelé ESA, se datuje někdy na začátek roku 2018, kdy nás k sobě svedla řada neuvěřitelných náhod.

Vaše asociace existuje teprve půl roku, co jste za tu dobu vytvořili a dokázali?

Neoficiálně existujeme trochu déle, ale i za tu oficiální dobu jsme toho stihli na partu studentů docela dost. V srpnu před vznikem jsme díky Madfinger Games vyslali tým studentů z brněnských univerzit na prestižní evropskou konferenci Gamescom, kde vyhráli titul mistrů světa v Shadowgun War Games. Pak jsme zorganizovali pro společnosti Intel a Esuba meziuniverzitní duel vysokých škol na MČR v počítačových hrách od PLAYzone. Zúčastnila se Masarykova univerzita, Univerzita Hradec Králové, Vysoká škola báňská a studenti z VUT v Brně.

Taky jsme se s MagnaTV, společností X-Diablo a Genesis, vyskytli na For Games v Praze, kde jsme vymysleli legendární kolotoč, o kterém určitě uslyšíte na nějakém z námi chystaných podcastů. Ve spolupráci s naší ostravskou buňkou Esport VŠB-TUO, pod vedením Ing. Jakuba Čubíka Ph.D., jsme otevřeli první esportovou učebnu v ČR na Vysoké škole báňské, kde také proběhl první Den esportu ve spolupráci s AT Computers, X-Diablo, Red Bull MEO, Esubou, Madfinger Games a Magna TV. Před srpnem máme za sebou například akce v brněnském Tribunal esports bar, vývojářské konferenci Game Access, Red Dragon Tournament v Třinci a pak nějaké menší komunitní akce pro studenty.

V říjnu 2018 jsme spustili první univerzitní 3E Ligu v ČR s podporou vysokých škol, kde se zúčastnilo 38 týmů z celkem 15 univerzit v ČR. Její finále můžete sledovat v březnu 2019.

A na kterou z těchto akcí jste nejvíce pyšní?

Každá akce má něco do sebe. Říká se, že pýcha předchází pád, a proto jsme spíše vděční za to, že nám různé společnosti umožňují participovat na těchto akcích a dovolí nám nespoutaně předvést, co v nás je. Za tím vším je však i obrovská hromada naší práce. Děláme každý event s 200% zápalem. Kdybychom měli vybrat jednu akci, tak to bude Game Access, protože nám pomohl všechno odstartovat. 

Přednáška ESA

O čem specificky jste mluvili na půdě Univerzity Karlovy? 

Nejdříve o tom, jak jsme ve vlaku ztratili flash disk s prezentací pro studenty UK, která zapadla do té jediné škvíry, která u sedadel ve vlaku je a hodinu jsme se ji snažili vylovit, až jsme ji nakonec popošťouchli do ještě nesmyslnější díry, kde zmizela na věčnost.
Mimo tuto smutnou anekdotu jsme studentům Univerzity Karlovy v Praze prezentovali náš spolek, naše úspěchy, vize, cíle a diskutovali jak udělat univerzitní ligu pro studenty co nejlepší, či jak se aktivně podílet na její expanzi a fungování.

Jaké jsou vaše cíle v budoucím roce a jaké jsou vaše sny dále?

Cílem je spustit další online ligy pro studenty VŠ, které završíme offlinovými finále na půdě univerzit finalistů. Uspořádáme několik dnů esportu a komunitních lokálních turnajů pro studenty VŠ. K tomu máme domluvenou hromadu velkých esportových eventů, jako je třeba další For Games. 
Taky nejlepší týmy z 3E Ligy vyšleme do zahraničí. Máme hromadu cílů, které slouží ke splnění našich a snů.  

Naším snem je vytvořit integrovanou, kvalitní a populární univerzitní ligu s dlouholetou tradicí, jako mají v některých zahraničních zemích. Taky zařídit reprezentantům univerzit stipendia. Součástí tohoto snu, nebo cíle je i propojení s dalšími evropskými univerzitami. Zároveň z edukativního hlediska chceme zvýšit povědomí o kybernetické bezpečnosti, netholismu, netiketě a spolupracovat s odborníky na vývoj her a počítačové grafiky. Přejeme si participovat na popularizaci elektronického sportu jako takového, abychom vytvořili kompetitivnější prostředí a poskytovat našim hráčům příležitost propojit se s profesionálním sektorem v ČR a SK. Chceme, aby byl esport vnímán jako nová dimenze sportu bez předsudků. Snů máme nespočet, proto si zbytek necháme na další rozhovory  

V jakých hrách vysokoškolská liga probíhá a na které další se můžeme těšit v budoucnu?

Momentálně probíhá ve hře League of Legends a příští měsíc spustíme i Hearthstone. Další semestry plánujeme obsáhnout všechny esportové tituly, které si budou studenti VŠ a hráči naší ligy přát. Určitě se můžete v blízké době těšit na CS:GO, DOTA2, Overwatch, pravděpodobně i nějaký battle royale. Ale jak říkáme, nasloucháme hráčům, takže by i z nostalgie mohla proběhnout liga třeba v Buláncích.

Nová učebna Esportu na VŠB-TU

Zaměřujete se čistě na vysoké školy, nebo třeba i na střední, co všechno je ve vaší agendě?

Jsme platformou primárně pro vysoké školy. Střední školy zatím v hledáčku nemáme, ale už jsme byli osloveni o nějakou spolupráci s nimi a podporu středoškolských akcí vítáme. Do naší agendy, jak už jsme zmiňovali, patří  tvorba obsahu na různých esportových eventech a především organizace edukativních dnů esportu. 

Co byste na závěr chtěli vzkázat studentům vysokých škol a fanouškům esportu obecně?

Děkujeme mockrát za rozhovor, těšilo nás! Studentům vysokých škol vzkazujeme: #MakeAlmaMaterProud! Kyber atletům na středních školách doporučujeme věnovat se studiu a přijímačkám na vejšku. Budeme se na všechny fanoušky těšit na streamu 3E Ligy. Moc díky za rozhovor.

Štítky: ESA