Přejít k hlavnímu obsahu

Osobnosti esportu, které už nejsou mezi námi

20. 2. 2020 | 12:00 Všechny hry
Elektronický sport je světem jako každý jiný, a ačkoliv se jeho dění zpravidla odehrává v online prostředí, negativní problémy spojené s reálným životem se mu samozřejmě nevyhýbají. Tak jako vážné nemoci a v horších případech smrti. Dnes si přiblížíme několik příběhů hráčů, kteří už nejsou mezi námi a neměli by být zapomenuti. 
Antonio 'cyx' Daniloski
Antonio 'cyx' Daniloski

Jedna z největších esportových tragédií se datuje k červenci roku 2010, kdy Antonio 'cyx' Daniloski z týmu mousesports nestihl své letadlo na turnaj série Intel Extreme Masters a náhradní let měl mít až další den. Co mu osud nepřál, tak na cestě z letiště mu praskla pneumatika na autě a nehodu bohužel nepřežil, ve věku pouhých 20 let. Dodnes se na něj vzpomíná jako na legendu jedné z nejtradičnějších organizací vůbec.

Za dalším neštěstím se přesuneme do Švédska za hráčem s přezdívkou Bullen. Ten své nejlepší roky zažil v letech 2004 a 2005, o dva roky později svou kariéru ukončil v barvách legendárního týmu Ninjas in Pyjamas. Po dlouhém boji zemřel na leukémii v roce 2011. Zajímavý příběh z roku 2012 je okolo hráče BRUNDLE-FLY, který sice na esportové scéně není známý, ale po jeho smrti při autonehodě, od které viník utekl, si jeho spoluhráč NAF převzal koncovku FLY a jako sedmý nejlepší hráč světa jí hrdě na poctu kamaráda využívá dodnes.

Ze zahraničních tragédií nemůžeme zapomenout na Dennise 'INTERNETHULK' Hawelku, jednoho z nejlepších hráčů rané Overwatch scény. Svou kariéru zakončil v Liquid, kde se přesunul do pozice kouče League of Legends sekce, čímž potvrdil svoji všestrannost. Po jeho smrti v roce 2017 se Blizzard rozhodl navázat na jeho odkaz formou Dennis Hawelka Award, kterou každoročně získává osoba s nejpozitivnějším vlivem na komunitu.

Podobná neštěstí se samozřejmě neomezují na světovou scénu. V červnu roku 2012 se smutnilo u nás, když svět opustil Jonáš 'Abuyin' Priečinský, známá tvář portálu Grunex – jakákoliv rivalita šla tehdy stranou. Pro druhou smrt české osobnosti přetočíme čas o dalších šest let. Předloni totiž smutnila celá domácí Dota 2 scéna, když se do věčných lovišť odporoučela velká ikona, Josef 'Pípa' Vítek. Rok 2019 byl ale ještě neúprosnější.

Všechno to začalo v červenci, kdy po náhlé nemoci a pouze den po svém posledním streamu, kde vypadal zcela zdravě, zemřel Geoff 'iNcontroL' Robinson, velká postava světa StarCraftu. Ten svou kariéru zasvětil organizaci Evil Geniuses a kromě hraní se věnoval i komentování a dalším užitečným projektům. Hned několik ran ale přinesl nedávný prosinec, kdy se s herním světem rozloučili dokonce dva bývalí kolegové českých hráčů.

Jako první se svět dozvěděl o League of Legends hráči k0u, který svou kariéru odstartoval v roce 2013 po boku Mozilly či Nardeuse. Později si zahrál i za akademii gigantů Cloud9 nebo nechvalně proslulý tým Ninjas in Pyjamas, kde se potkal ještě s dalším našincem, Freezem. Pro Freeze obzvláště byl prosinec těžký, protože k0u není jediným jeho zesnulým spoluhráčem. Pouze několik dní po Vánocích zemřela Remilia, první League of Legends hráčka v některé z nejvyšších světových lig, jež po jedné z nepovedených operací jako transgender trpěla dlouhodobými psychickými potížemi. Mezi tyto dva se ve stejném časovém úseku vklínil i 19letý CS:GO hráč bruttJ. Ten ještě v nemocnici tweetoval, jak by strašně toužil po tom moct jít domů a pořádně si zahrát.

Ač je každý z těchto smutných příběhů rozdílný, jedno mají všechny společné. Každá z těchto tragických událostí totiž zaručila všem těmto mladým hvězdám jistotu toho, že jejich sláva nikdy nezhasne a neupadnou v zapomnění, jako jejich vrstevníci, kteří postupně přestanou na scéně aktivně působit. Pro svět esportu tak navždy zůstanou legendami, jejichž úspěchy a pozitivní vliv si budeme s úctou a respektem připomínat.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.