Přejít k hlavnímu obsahu

Piloti F1 kvůli odloženým závodům soutěží virtuálně. Nechybí ani esportové osobnosti!

24. 3. 2020 | 09:00 Virtuální závody
V návaznosti na konání NASCAR závodů v esportové formě, kvůli pandemii koronaviru, nezůstává pozadu ani Formule 1. Všechny naplánované Grand Prix se namísto opravdových závodů budou aktuálně konat virtuálně. F1 má již zkušenosti s videohrami a esportovými závody, tudíž si nenechá ujít ani tuto příležitost, jak si udržet obecenstvo.
F1 2019
F1 2019

Formule 1 spouští sérii virtuálních Grand Prix, aby tak vyplnila mezery, které vznikly po zrušení či odložení skutečných závodů v souvislosti s aktuální pandemií koronaviru. Na esportovém klání se můžete těšit na současné piloty F1, ale objeví se i další hostující závodníci včetně oblíbených esportových osobností, mezi kterými se objeví známí esportoví komentátoři RedEye a Sadokist za doprovodu streamera Cyanide. Další skvělou zprávou je, že týmy F1 nabídly pomoc s dodávkami komponentů do ventilačních strojů, které jsou zapotřebí k léčbě obětí Covid-19.

Sezóna Formule 1 teprve začíná a s jejím zahájením už docházení k rušení hromady akcí. Po odložení GP v Nizozemsku, Španělsku a Monaku se měl nejbližší závod konat až 7. června v Baku, ale i na ten si ještě fanoušci budou muset počkat. F1, která již provozuje řadu vlastních virtuálních závodů, vytvořila namísto opravdových závodů řadu esportových událostí, které tak umožní pilotům soutěžit alespoň na dálku. Závodit se bude na herní sestavě podobné té počítačové a za pomoci F1 hry Codemasters 2019.

Úplně první kolo virutálního Bahrajn Grand Prix se konalo již tuto neděli. Piloti v přímém přenosu hráli ovšem dálkově a na programu nechyběla ani kvalifikace, po které následovala polovina skutečné délky závodu, tedy 28 kol. Toto a i další vysílání bude možné zdarma sledovat na oficiálním YouTube kanálu F1, ale i na Twitch.tv a Facebooku. Už minulý víkend se piloti, Lando Norris z McLarenu a Max Verstappen z Red Bullu, zúčastnili online virtuálních závodů, které se setkaly s ohromným úspěchem, kdy se divácká čísla vyšplhala až do statisíců.

Za účelem vytvoření rovných podmínek pro všechny závodníky, kteří mají různé zkušenosti s esportovými závody, budou všechna nastavení nakonfigurována tak, aby byl zajištěn stejný výkon vozů. Poškození vozidel bude lehce zredukováno a pilotům se naskytne možnost použít protiblokovací brzdy a kontrolu trakce. F1 bude také hostovat online exhibiční závody, kde se fanouškům naskytne šance si zasoutěžit se skutečnými piloty F1. Dva z odložených závodů, Grand Prix Nizozemska a Vietnamu, se vůbec nevyskytují ve 2019 verzi videohry, tudíž budou nahrazeny alternativními okruhy.

A jak dopadl první závod? První místo vybojoval Guanyu Zhou, zkušební jezdec Renaultu, kterého následovali další závodníci z různých odvětví. Nejlepším opravdovým pilotem F1 se dle očekávání stal Lando Norris, který se umístil na páté příčce. Králem osobností mimo motorismus se pak stal oblíbený esportový moderátor RedEye, který dobyl osmou pozici a v elitní desítce byl vůbec jediný z jiného oboru. Překvapivě tak předčil i kolegu z branže Sadokista, který má skutečné závodění jako koníček.

Bahrajn TOP10