Přejít k hlavnímu obsahu

Stabilní rychlý internet (nejen) pro hráče – stále více lidí se může připojit rychlostí až 1 Gb/s

14. 11. 2018 | 09:17 Všechny hry
Výchozí obrázek

Rychlost a stabilita připojení jsou klíčové vlastnosti pro hraní online multiplayeru. Platí to pro profesionální hráče i pro normální hraní s přáteli. Právě na zvyšování stability a rychlosti sítě se zaměřuje partner konektivity letošního Mistrovství ČR v počítačových hrách CETIN - Česká telekomunikační infrastruktura, která vlastní a provozuje největší datovou a komunikační síť pokrývající celé území České republiky.

CETIN

CETIN si před 3 lety vytyčil jasný cíl – být synonymem pro stabilní rychlý internet. Za dobu svého fungování navýšil své investice, aby došlo ke zrychlení pevného připojení pro uživatele po celé ČR. Před rokem byl spuštěn web Zrychlujeme Česko, kde si uživatelé mohou ověřit svou dostupnou rychlost připojení a plány na její navýšení v následujících sedmi měsících. Ke zvyšujícímu se počtu zrychlených domácností kromě zavádění nových technologií přispívá masivní výstavba FTTC, tedy zavádění optiky do předsunutých DSLAMů – uličních rozvaděčů, kterých CETIN za dobu svého fungování postavil již téměř 5000. Nyní CETIN oznámil, že už příští rok by mělo mít 79 % z celkových 3,8 milionu přípojek dostupnou rychlost minimálně 50 Mbit/s. Rychlost přesahující 100 Mbit/s bude příští rok dostupná na 54 % přípojek v síti CETIN, tedy více než 2 milionům českých domácností.

CETIN

V září začal CETIN na vybraných rDSLAMech nasazovat vectoring. Jedná se o technologii podobnou té, používané k rušení okolního hluku ve sluchátkách, která umožní zvýšení rychlosti v řádu desítek procent. Další zlepšení přinese od příštího roku také bonding. Ten nabídne znásobení kapacity připojení spojením dvou linek do jedné. K vyšším rychlostem ale přispívá jednoduše i fakt, že čím více přibývá nových předsunutých DSLAMů, snižuje se vzájemné rušení přípojek v původních “tlustých” kabelech - dalo by se to přirovnat k tomu, že zhuštění silniční sítě vede k lepší propustnosti původních hlavních tras.

CETIN

Na partnerském dni představil produktový manažer Robert Pešta další zajímavou technologickou novinku:

“Do budoucna v CETINu plánujeme, že naše infrastruktura nebude zakončena telefonní zásuvkou, ale ethernetem. Chystané zařízení, kterému pracovně říkáme CETIN Broadband Terminator, bude stabilnější a výkonnější než průměrný dnešní modem, umožní řádově lepší diagnostiku a dohled, bude proto také bezpečnější a méně náchylné k poruchám. V neposlední řadě je toto řešení výhodné pro koncové zákazníky, kteří nebudou muset investovat do dražších routerů s podporou xDSL.”

Poptávka po rychlejším připojení souvisí s rozšířením zájmu zákazníků o nový obsah, zejména pak o IPTV, multimediální obsah a streamované video. CETIN věnuje velkou pozornost a značné investice do své infrastruktury a na zkvalitnění a zrychlení sítě pracuje kontinuálně tak, aby obchodní partneři měli možnost využívat stále lepších služeb a nabízet je dále svým zákazníkům.

Štítky: CETIN
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.