Přejít k hlavnímu obsahu

Stanou se WoW raid závody součástí esportu?

12. 5. 2019 | 08:00 Všechny hry
Esport má mnohé podoby, avšak skoro žádnému MMORPG se nepodařilo na této kompetitivní scéně vážně etablovat (pomineme-li WoW PvP podporované Blizzardem). Možná však stojíme u začínajícího trendu PVE esportu, který díky platformě Twitch začíná vznikat.
Method WoW
Method WoW

Díky guildě Method se WoW závody v tom, komu se jako prvnímu podaří pokořit nový raid tier v této slavné online hře, staly jednou s nejsledovanější událostí na platformě Twitch. I přestože se v poslední raidu "Crucible of the Storm" nacházely pouze dva bossové, vůbec to nešlo na sledovanosti poznat, naopak. Poprvé se totiž připojily i další guildy a závod byl tak možný sledovat doslova v přímém přenosu.

WoW Raid Boss

Evropská organizace Method byla právě první, která na podzim minulého roku streamovala svůj mythic postup na platformě Twitch. Několik hráčů se tak dokonce sešlo v londýnské RedBull aréně, kde celou situaci sledovali a komentovali známé osobnosti z WoW mezinárodní scény. O to více hráče jejich vítězství potěšilo, jelikož jako jediný ukazovali svou hru a celkově svou taktiku celému světu, který se je snažil porazit. Ale ani tak se mu to nepovedlo.

Tento úspěch Method zopakoval také v dalším tieru, ve kterém se jim jako prvním podařilo porazit Jainu a vypadalo to tak, že se jim v blízké budoucnosti nebude moci nikdo postavit do cesty, šeredně se však spletli. Právě poslední tier totiž ukázal, jak moc je konkurence vyrovnaná. Další evropská guilda "Pieces" ukořistila vítězství pouze pár hodin před Method a stali se tak posledními vítězi této soutěže.

I přestože esport automaticky indikuje PvP styl hraní, jak vidíme, nemusí tomu tak vždy být. Určitě bychom tak mohli WoW PVE raidy zařadit po boku ostatních PvP her a kdo ví, třeba se někdy dočkají i větší podpory samotného Blizzardu a možná i peněžních odměn. Ale o tom si asi zatím můžeme nechat pouze zdát.