Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 CZSK: Denyk (#5)

5. 1. 2019 | 00:36 League of Legends
Pátou příčku našeho žebříčku nejlepších lolkařů obsadil Petr "Denyk" Haramach. Český support v průběhu sezóny působil v barvách eSuby, Vodafone Giants a Lancraftu.
TOP 10 CZSK Denyk #5
TOP 10 CZSK Denyk #5

Na začátku osmé sezóny se Denyk vrátil na domácí scénu v dresu domácí jedničky eSuby. V modrém dresu se mu povedlo hladce vyhrát domácí ligu Hitpoint Masters i následné Legends. Byl také součástí historického úspěchu českého League of Legends - výhry na V4 Future Sports Festival, za kterou si eSubáci odnesli téměř čtyři miliony Korun. Po tomto triumfu už mnozí vyčkávali český úspěch i na European Masters, kde se střetly nejlepší celky evropských regionálních lig. Hvězdy české sestavě ale nepřály a eSuba padla už ve fázi play-in. 

Po nepovedeném jaru se cesty hráčů eSuby rozdělily. Denyk nejdřív s Humanoidem hostoval ve francouzském týmu Millenium a následně sám odešel do týmu Vodafone Giants, který působil ve španělské LVP. Po jeho příchodu šel tým výkonnostně vzhůru a v play-off vybojoval druhé místo. Stejného výsledku dosáhl Denyk a spol. i na Iberian Cupu, ve kterém je opět porazil vítězný tým z EU Masters, MAD Lions. Na podzim působil Denyk i na česko-slovenské scéně, a to v dresu Lancraft. Na MČR pomohl týmu ke druhému místu a v pozměněné sestavě na ESL Mistrovství ČR a Slovenska nakonec získal zlato.

Denyk Vodafone Giants

Rozhovor

Ahoj Denyku! Nejprve gratulujeme k celkovému pátému místu. Co pro tebe znamená tato příčka? 

Ahoj, moc děkuji všem fanouškům a vlastně i všem, co pro mě hlasovali. Pátá příčka pro mě znamená motivaci makat příští rok ještě více a jít krůček po krůčku za svým cílem. Myslím si, že páté místo je adekvátní, vzhledem k tomu, jak kvalitní hráče máme na scéně a kam se ostatní posunuli. Doufám, že na konci roku 2019 urvu třeba i nějakou příčku na bedně.

Sezónu jsi začal v dresu eSuby a v domácí lize to šlo jako po másle. Jak bys zhodnotil jarní split? 

V eSubě vše klapalo v pohodě, měli jsme nejlepší sestavu na scéně a podle toho to také vypadalo. Moje výkony v eSubě bych hodnotil průměrně. Nijak jsem nezářil, ale ani nezklamal. Myslím si, že ostatní týmy mají problém v tom, že nedokáží zůstat delší dobu pospolu, protože na to nejsou podmínky od organizace a ani sami hráči to nemají v hlavě úplně srovnané, většinou se každý rozpadne po jednom neúspěchu, což je u nás na scéně velký problém.

V průběhu jara jste se objevili i na V4 FSF, kde jste změřili síly i s Illuminar Gaming a dokonce je porazili 3:1. Jak velký úspěch to pro tebe a tým v té chvíli byl? 

V4 pro mě v tu chvíli byl asi největší úspěch v mé kariéře, protože to byl nejspíš největší turnaj, který jsem měl možnost hrát. Hodně tomu pomohl i obrovský prizepool. Neřekl bych, že Illuminar v tu dobu byli špička mimo LCS, ale dobrý impuls to zcela jistě byl. Celkově bych zhodnotil V4 tak, že Humanoid dal 1v9. (směje se)

Po dominantním vítězství na LEGENDs jste se utkali s evropskou špičkou na European Masters. Proč tým nedokázal postoupit ani do hlavní části? Muselo být těžké sledovat Illuminar Gaming ve finále, když jste je tak nedávno porazili na V4 FSF. 

Myslím si, že hlavní faktor byly zkušenosti, kterých jsme tolik něměli. V bo1 se každé zaváhání trestá a my jsme naše zápasy bohužel nezvládly. Moc nás to mrzelo, že jsme zklamali naše fanoušky, ale byla to zcela jistě cenná zkušenost. Sledovat pak Illuminar ve finále nebylo pro mě nic bolestivého, dostali se dále v turnaji a prostě jim EUM vyšlo, takže není důvod si na něco stěžovat nebo jim to nepřát.

Po jarním splitu jsi hostoval v Millenium a nakonec odešel do špaňelských Giants. Jaké byly důvody k odchodu z eSuby? 

Myslím si, že hlavní problém byl, že v eSubě jsme se moc soustředili na V4 a poté přišel i trochu burnout. Millenium byla nabídka, kterou jsme dostali s Humanoidem a musím řict, že to byla super zkušenost, ač jen na měsíc. Nabídek jsem měl hodně, ale jen málokterá organizace byla ochotná zaplatit buyout. Giants byl jeden z těch týmů kam bych šel a oni byli ochotni za mě zaplatit výkupné. Já věděl, že to je ten správný krok vpřed, protože jsem v tu dobu potřeboval zkušenosti a španělská LVP byla v tu dobu nejlepší ligou v Evropě hned po LCS. Sestava Giants navíc na papíře vypadala více než slibně.

Ve španělské lize se tvému týmu podařilo dostat se do play-off. Dokážeš prozradit hlavní rozdíl mezi prostředím eSuby a Giants? 

V Giants jsme rozhodně měli silnější soupisku než byla v eSubě, lepší podmínky pro hraní a super management a kouče. Všichni pracovali na tom, abychom byli úspěšní. Týmová atmosféra na začátku byla taková vlažná, došel jsem přece jenom do týmu, kde se měnil jen support, takže bylo pro mě ze začátku hodně těžké nastoupit do již rozjetého vlaku. Kluci v Giants se mi to snažili usnadnit jak jen to šlo, i když tam občas byly nějaké rozepře.

Lancraft Denyk

V play-off jste se dostali do finále díky výhře nad Carzzyho KIYF. Ve finále vás přehráli MAD Lions. Jak jsi vnímal přechod na bo5 a vaše výkony v play-off? 

Duel proti KIYF byl v LVP studiu, kde se mi hrálo hodně dobře a bylo to i vidět. Myslím si, že kdyby KIYF neprohrálo draft poslední hru, měli by slušnou šanci na to, dostat se do finále. Co se týče finále proti MAD Lions, tak u nich bylo vždycky vidět, že věděli, kdy mají zapnout. Navíc před play-off scrimovali jen s LCS týmy, a to je jako tým také hodně posunulo dopředu. Musím říct, že na mém výkonu se dost podepsala nervozita a vlastně jsem trošku nevěděl jak se popasovat s tím tlakem, který na mě působil. Myslím si, že kluci byli taky nervózní a podepsalo se to dost na výkonu nás všech.

Na European Masters se ti bohužel znovu nepodařilo postoupit z play-in fáze, i když formát a byl dost odlišný oproti tomu na jaře. V čem byl tentokrát problém? 

Řekl bych, že European Masters někteří z nás zahráli hodně pod svoji úroveň a tak to také vypadalo. Bohužel jsme se dostatečně nepřipravili a prohra s MAD Lions ve finále některé hráče dost zlomila a proto naše výkony nebyly takové jak se očekávalo. 

Pro tebe ale sezóna neskončila. S mixem Lancraft jste skončili druzí na MČR. Jak moc jste přípravě na tento event dali?

Můj osobní cíl na MČR byl zahrát si turnaj a podívat se, jak se posunula úroveň organizace českých lanek. Co se týče nějaké přípravy tak jsme spolu nehráli ani jednu hru a Eren nám řekl dva dny před turnajem, že nejede. Hned po prvních dvou hrách jsem věděl, že pokud to dotáhneme do finále bude to úspěch a ne ostuda. (směje se)

Na Iberian Cupu jste znovu s Giants dokázali postoupit do úplného finále, kde vás ale znovu porazili MAD Lions. Byl tento soupeř tak silný, jak se na venek zdá? 

Tento turnaj bych hodnotil super kladně, hráli jsme všechny zápasy tak jak jsme měli a musím uznat, že nám tento turnaj sedl. Ve finále nás čekali opět MAD. Tuto sérii bych hodnotil určitě kladně. Ukázali jsme, že proti nim můžeme hrát a myslím si, že to bylo víc než vyrovnané. Jejich zkušenosti jim ale pomohly otočit čtvrtou hru a ukončit sérii za stavu 3:1. Osobně mi Iberian Cup vyšel náramně, na velké stage jsem nebyl nervózní a naučil jsem se, jak se popasovat s nervozitou i proti takovému soupeři a při takové sledovanosti. Musím říct, že Iberian Cup mi dal hrozně moc, ať už po stránce poznání sebe sama jako osobnosti a zároveň jsem se dost zlepšil i skillově. Myslím, že to bylo i vidět, protože každý support v turnaji dostal outclass, což mi dodalo neskutečnou motivaci tvrdě makat a jít si dál za svým snem.

Sezónu jsi zakončil zlatem z ESL Mistrovství s Lancraftem. Pomohly k úspěchu změny v sestavě, nebo hrály svou roli spíše jiné faktory? 

Příprava neprobíhala nijak, Odstranovač řekl, že turnaj se mu hrát nechce, tak jsme si pozvali kamaráda Oromeho a Erenovi už nešlo o challenger na konci sezóny, tak si taky přišel zahrát. Řekl bych, že eSubě se stalo to stejné co nám po V4, prostě burnout a nevyšel jim turnaj, to je celé. 

S koncem sezóny se nebezpečně blíží ta další. Už víš kde budeš příští rok působit?

Můj cíl pro 2019 je jasný - dostat se do LEC. První část roku bych měl zůstat v Giants a poté se doufám přestěhuju do Berlína.

Díky za rozhovor. Za celou PLAYzone redakci ti přejeme hodně štěstí do příští sezóny a samozřejmě veselé Vánoce! Chtěl bys něco vzkázat našim čtenářům, nebo svým fanouškům?

Chtěl bych ještě jednou všem poděkovat za hlasy a podporu. Budu moc rád když budete sledovat moje fan stránky (Facebook, Twitter, Instagram), budu se snažit vám co nejvíce přiblížit život ve španělském gaming housu. 

HLASUJÍCÍ

  • Komentátoři: Mozilla, Bronko, Vary May
  • Trenéři: Nightshare, Zizou
  • Redaktoři: Hippowan, huhy, Feak
  • Čtenáři webu PLAYzone

TOP 10 CZSK

  1. ...
  2. ...
  3. ...
  4. ...
  5.  Česká republika Petr "Denyk" Haramach
  6.  Česká republika Matyáš "Carzzy" Orság
  7.  Česká republika Tomáš "Nardeus" Maršálek
  8.  Česká republika Jiří "Sawyor" Libanský
  9.  Česká republika Jakub "Tarky" Vaňkát
  10.  Slovensko Kamil "Kamilius" Košťál