Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10: Jaké hry nabídly v roce 2018 největší prizemoney?

26. 12. 2018 | 12:28 Všechny hry
Z roku 2018 zbývá už jen posledních pár dnů a my vám tedy přinášíme další zajímavý žebříček. Tentokrát se zaměříme na letošní prize pooly – v jakých hrách si přišli hráči na největší balík?
Dota 2
Dota 2

10. Call of Duty: WWII (4,17 mil. dolarů)

Náš žebříček otevírá Call of Duty: WWII, hra z dílny Sledgehammer Games. Letošní výběr pro světovou ligu v Call of Duty sice nepatří k těm nejoblíbenějším, esportově se mu ale dařilo, což částka 4,17 milionu dolarů jen dokazuje. Je ale logické, že příští rok tomu již tak nebude, protože WWII nahradí nejnovější přírůstek do světa CoD, tentokrát nesoucí název Black Ops 4. 

9. StarCraft II (4,53 mil. dolarů)

I když StarCraft II rozhodně nepatří k nejnovějším hrám, své příznivce si evidentně stále najde. Celkové prizemoney přerostly v roce 2018 částku 4,5 milionu dolarů a to opravdu není špatné číslo. Velký podíl na tom nese finále světového šampionátu, na němž samotném se rozdalo 1,4 milionu dolarů. To ale nebyl jediný velký turnaj, celkově tu v roce 2018 bylo dvanáct turnajů, na kterých hráči hráli o více jak 100 tisíc dolarů. Ano, je pravda, že tu jsou větší esportové trháky, dokonce i od Blizzardu, StarCraft ale stále nepatří do starého železa!

8. Hearthstone (4,95 mil. dolarů)

Oproti roku 2017 narostla hodnota celkových prizemoney jediné karetní hry na našem seznamu o 42,3 %. Největší zásluhu na tomto růstu nese lednové mistrovství světa, na němž samotném Blizzard nejlepším světovým hráčům rozdělil rovný milion dolarů. Nad hodnotu 500 tisíc dolarů se letos vyšplhalo dalších pět turnajů – zajímavá čísla, uvážíme-li, že vloni se na největším Hearthstone turnaji hrálo jen o 332 tisíc.

7. Heroes of the Storm (6,52 mil. dolarů)

HotS je jednou z mála her na našem seznamu, ve které se letos rozdalo méně peněz, než v roce 2017. A to nás příští rok čeká pokles ještě o dost větší – Blizzard totiž ukončil Heroes of the Storm  Global Championship, jádro pro-scény hry a hlavní zdroj prizemoney. A bez světového šampionátu nejspíše spojení HotS a esport definitivně končí.

6. Overwatch (6,7 mil. dolarů)

Rok 2018 přinesl launch Overwatch League, což hodnotu celkových prizemoney oproti loňsku skoro zdvojnásobilo. A OWL na tom má opravdu obří podíl, hrálo se v ní totiž o krásných 3,5 milionů dolarů. Necelých sedm milionů dolarů je pro poslední hru ze stáje Blizzardu na našem seznamu pěkná částka a příští rok by se měla ještě zvětšit – samotná Overwatch League totiž nabídne prizepool v hodnotě pěti milionů.

5. PlayerUnknown’s Battlegrounds (6,73 mil. dolarů)

I když PUBG tento rok ztratilo na hráčích, za což může samozřejmě jiný hit žánru battle royale, Fortnite (na které se v tomto žebříčku ještě podíváme), v esportu se mu relativně dařilo. Turnajů se v PUBG hrálo hodně, nejvíce ale celkovou částku navýšilo červencové Global Invitational. Na samotné akci se hrálo o rovné dva miliony dolarů, dalších 586 tisíc pak přidaly kvalifikace.

Dota 2

4. League of Legends (14,12 mil. dolarů)

Rozdíl mezi TOP 4 a zbytkem našeho listu je opravdu markantní, celkové prizemoney Lolka jsou v porovnání s pátým PUBG více jak dvakrát větší. Co se samotné Ligy Legend týče, oproti roku 2017 narostl celkový prizepool o více jak dva miliony dolarů. Největší podíl na tom samozřejmě nese World Championship, v něm bojovaly ty největší světové týmy o nádherných 6,4 milionů dolarů.

3. Fortnite (19,96 mil. dolarů)

Fortnite vtrhlo do světa her opravdu úspěšně a není tedy divu, že se této battle royale hře daří i na poli esportu. Celkové prizemoney v hodnotě dvaceti milionů dolarů jsou v premiérovém roce sice opravdu skvělé, čekali bychom je ale ještě o něco vyšší. Epic Games totiž slíbili, že mezi roky 2018 a 2019 rozdají ve Fortnite esportu 100 milionů dolarů. Letos to tedy nebyla ani pětina a to znamená jediné – příští rok se máme na co těšit!

2. Counter-Strike: Global Offensive (22,47 mil. dolarů)

I když spousta lidí tvrdí, že Counter-Strike upadá, žádný větší útlum v esportu jsme tento rok nepocítili. Dle stránky Esports Earnings se letos odehrálo 370 turnajů, největší prizepool nabídlo finále WESG, na obou turnajích (mužském a dámském) se rozdělilo 1,67 milionů dolarů. Hranice jednoho milionu dosáhlo ještě šest dalších turnajů. Ano, v esportu se úpadek vskutku nekoná, ba naopak již druhým rokem navýšilo CSko celkové prizemoney o tři miliony.

1. Dota 2 (41,26 mil. dolarů)

O tom, že na prvním místě skončí Dota 2, nepochyboval snad nikdo. Vítězství této MOBA hry ze stáje Valve je opravdu suverénní, celkové prizemoney jsou skoro dvakrát větší než u druhého CSka. Za velikost těchto čísel může samozřejmě především The International, neoficiální mistrovství světa. V něm samotném se rozdalo více než celkově v Counter-Strike – neuvěřitelných 25,5 milionů dolarů.

miluju videohry a hlavně ligu legend