Přejít k hlavnímu obsahu

TOP5 přestupů před IEM Katowice Majorem

10. 1. 2019 | 12:12 Counter-Strike 2
Již za týden začne první letošní Major cyklus, který vyvrcholí březnovým IEM Katowice Majorem. Jako obvykle se i před tímto Majorem událo množství změn v sestavách a my si teď ukážeme ty nejzajímavější.
karrigan facepalming
karrigan facepalming

Jako tradičně se před Majorem rozpoutala vlna přestupů, skrze kterou se snaží týmy vylepšit svou výchozí pozici. Právě konec roku 2018 byl na přestupy bohatý a některé týmy se uchýlily k nečekaným změnám. Pojďme se tedy podívat na nejzajímavější změny před IEM Katowice Majorem.

Xantares míří do BIG

Koncem roku se provalila informace, která na první pohled vypadala spíše jako novoroční vtip - německý tým BIG údajně měl zájem o tureckou hvězdu Xantarese. Jak se později ukázalo, nebyl to žádný vtip. Ze zdravotních důvodů míří na lavičku nex, namísto něhož musel celek rychle najít náhradu. BIG měli v hledáčku hned několik hráčů, jednou z možností byl také frozen z Gunrunners, nakonec jim však podařilo získat právě Xantarese. Pro něj to však bude první angažmá mimo Turecko, velkou překážkou tedy může být komunikace.

Sestava BIG tedy vypadá na papíře velmi silně a pokud se týmu podaří vyladit všechny problémy, BIG budou patřit mezi černé koně turnaje. Podaří se jim v Katowicích zopakovat úspěch z Londýna a umístit se opět v TOP8?

Xantares

FaZe Clan přivádí AdreNa a YNka, karrigan míří do Států

Evropský supertým FaZe Clan měl namířeno do roku 2018 s jediným cílem - dominovat. To se však nestalo, na lednovém ELEAGUE Majoru tým skončil na 2. místě, na srpnovém FACEIT Majoru dokonce skončil už ve čtvrtfinále. Ke konci roku se tak FaZe konečně odhodlali k radikální změně. Z týmu se odporoučel IGL karrigan, jehož roli převzal NiKo. Z osobních důvodů navíc odešel také coach týmu RobbaN. 

Tým jako pátého hráče pro IEM Katowice přivedl šampiona z PGL Kraków, Kazacha AdreNa. Velká posila však přišla hlavně na pozici coache, kterým se stal bývalý coach MIBR, Srb YNk. Ten patří mezi absolutní špičku mezi současnými analytiky, navíc se dobře zná s NiKem už od dob svého aktivního hraní. 

Šance na Major však žije i pro karrigana. Ten si totiž zahraje americký Minor za tým Envy, který se tak po příchodu zkušeného Dána rázem zařadil mezi favority na postup.

FaZe Clan pod vedením dua YNk, NiKo má ambice na návrat zpět na vrchol a zisk vysněného Major titulu. Podaří se to?

AdreN

n0thing hlásí comeback v compLexity, do sestavy míří Australan Rickeh

Americký tým compLexity se stal největším překvapením loňského Majoru. Tento celek překvapil již postupem z New Challengers části, kterou prošel se skóre 3-1, New Legends částí dokonce prošel bez jediné prohry. Ve čtvrtfinále už na MIBR nestačil, přesto však zaujal celý svět svými výkony. Po Majoru se však celku nepodařilo na tyto výkony navázat a tak na konci roku oznámila organizace odchod dvojice hráčů.

Na pozici snipera přišel Australan Rickeh, zajímavější je však pátý hráč. K nadšení fanoušků oznámil pro IEM Katowice svůj comeback bývalý hráč Cloud9, Američan n0thing. Ten byl v roce 2018 neaktivní, avšak při štaci s mousesports na ESL One Belo Horizonte ukázal, že dokáže stále držet krok s nejlepšími. 

CompLexity tak pro IEM Katowice vsadili na risk, který na první pohled slouží spíše pro přilákání sponzorů a dalších fanoušků. Tým se netají ambicemi zopakovat TOP8 z FACEIT Majoru, nebude to ale lehký úkol.

n0thing ESEA Global Challenge

MIBR jsou opět Made in Brazil, Stewie2K se stěhuje do Liquid

Když se FalleN rozhodl vzít do týmu americké duo tarik, Stewie2K, nejspíš si od tohoto tahu sliboval více, než skutečně přinesl. Ani přidání YNka nepřineslo žádané výsledky a MIBR zatím na svůj první velký titul stále čekají. I proto tento brazilsko-americký experiment končí a MIBR se vrací k plně brazilské sestavě.

Do týmu se tak vrací z týmu Liquid TACO, s ním přichází také brazilský coach zews. Pátého hráče zatím MIBR neoznámili. Podle nepotvrzených zpráv by jím však měl stát felps. MIBR by se tak měli vrátit do sestavy, se kterou vyhráli hned několik velkých turnajů (mezi kterými však chybí výhra Majoru).

Do týmu Liquid, který se v posledních měsících usídlil ve světové TOP3, naopak z MIBR míří Stewie2K. Na pozici coache přichází adreN, jenž za Liquid hrál již v roce 2016, kdy dovedl svůj tým až do semifinále MLG Columbus Majoru. Druhý odpadlík z týmu MIBR, tarik, pravděpobně IEM Katowice vynechá a naplno se vrátí až po Majoru.

SK Gaming ECS

Cloud9 sází na mladou krev

Letošní rok sice začal pro Cloud9 více než výborně, výhrou na ELEAGUE Majoru, poté však šlo všechno z kopce a tým měl problémy se získáním stabilní sestavy. Když už to vypadalo, že Cloud9 konečně nastoupí do roku 2019 v plné sestavě, přišla další komplikace - Golden se kvůli nemoci nebude moct zúčastnit IEM Katowice. Cloud9 tak museli jednat rychle.

Místo angažování některého ze zkušenějších IGL, například karrigana, se však Cloud9 rozhodli zariskovat a vsadili na mladou krev. Do týmu tak přišel do teď téměř neznámý Zellsis, který loni dovedl tým Swole Patrol až do ESL Pro League. Je však otázkou, zda se dokáže uchytit i mezi elitou.

Zellsis

Další změny

Tyto změny však nejsou jediné. Před EU Minorem posílil také dánský tým OpTic, jenž i přes své obrovské ambice stále výrazněji nezabodoval. To se bude snažit změnit právě v Katowicích, před kterými do sestavy přivedl refrezhe. Ten patří mezi největší dánské talenty, což předvedl na BLAST Pro Lisabon, kde zazářil v barvách Cloud9.

Ke změně se uchýlil také čínský celek TyLoo, do jehož sestavy se vrací AtackeR a Summer, naopak končí CaptainMo a DD. Z Gambit do HellRaisers zase zamířil Hobbit, druhým směrem míří bondik. 

Celý cyklus IEM Katowice začíná již za týden, kdy v Polsku odstartují CIS a EU Minory, celý Major vyvrcholí 28. února až 3. března ve Spodek Aréně.

Štítky: IEM Katowice
Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.