Přejít k hlavnímu obsahu

Vrátí se česká liga do hry FIFA?

11. 2. 2020 | 09:00 EA SPORTS FC 24
Tuzemské hráče nejhranějšího fotbalového simulátoru na světě možná čeká radostná novina. Ligová fotbalová asociace jedná s výrobcem Electronic Arts o návratu české FORTUNA:LIGY do hry. Pokud se obě strany dohodnou, mohla by se zde soutěž objevit nejdříve v roce 2022.
Šampionát ve hře FIFA
Šampionát ve hře FIFA

Čeští fotbalový fanoušci byli zklamáni, když v roce 2012 zmizela jejich liga ze hry. Nyní Ligová fotbalová asociace usiluje o její návrat a zdá se, že i přes nesnadnou cestu by se to mohlo podařit.

„Je to významně složitější než ligu ve hře udržet. Bohužel tehdy vedení FAČR a společnosti STES hodnotu účasti v celosvětovém fenoménu dostatečně nedocenilo,“ říká ředitel komunikace LFA Štěpán Hanuš. Dodává, že jednání se společností EA probíhá už několik let a že nyní jsou nejblíže, co si pamatuje.

Od posledního výskytu české soutěže uplynula už dlouhá doba a jak hra, tak názory LFA se značně změnily. FIFA se zaměřila na online hraní a zapojení profesionálních fotbalistů hru ještě více zpopularizovalo. LFA založila nové obchodně-marketingové oddělení, které si jako jeden z prioritních cílů stanovilo právě návrat české ligy do simulátoru. Podle Hanušových slov je „Zařazení podstatné z obchodního hlediska, ale důležité i pro prestiž a image.“

Dále dodává: „Partneři tím získávají pozornost za hranicemi českého trhu, o čemž doteď mnohdy ani neuvažovali. Jde i o vliv na cenu a povědomí o českých hráčích u fotbalové veřejnosti po celém světě. Tyto přínosy jsou těžko měřitelné, ale podle příkladů z jiných evropských soutěží věříme, že to FORTUNA:LIGU posune na zcela jinou úroveň.“

FIFA20

Hlavní motivací EA Sports k přidání soutěže do hry je zvýšení prodeje na lokálním trhu. Tiskový mluvčí LFA dodává: „Naše umístění v žebříčku zemí UEFA je v jednání důležité, stejně jako to, že jsme jedinou zemí s vlastní e-ligou (ligou ve hře FIFA) zapojenou v Global Series, ale současně naše liga nefiguruje v samotné hře.“

Podle jeho slov byl primární cíl oslovit cílovou skupinu mladých lidí, hlavně gamerů, nesledujících reálný fotbal a možná v nich o něj i vzbudit zájem.

Ve hře můžeme letos najít tři české kluby – Slavii, Spartu a Plzeň, ale jsou v kategorii ostatních nezařazených světových týmů. Na rozdíl od například rakouských, dánských, polských či rumunských týmů, které v simulátoru svoji ligu našly. Za Anglii se zde vyskytují i kluby čtvrté úrovně soutěží (League Two).