Přejít k hlavnímu obsahu

Přestupové okno je tady! Kdo má změny už za sebou a na koho ještě čekají?

23. 12. 2021 | 13:52 Counter-Strike 2 Přestup
Letošní sezóna na Tier 1 scéně oficiálně skončila a nám se tímto již pootevřené přestupové okno otevírá dokořán. Některé celky vykonaly změny v kádru již s koncem Majoru, jiné je mají v plánu uskutečnit až s nynějším koncem sezóny, kdy mnoha hráčům vyprší kontrakty. Pojďme se podívat na ty nejzajímavější z nich.
shox
shox
Zdroj: BLAST

Každým rokem touhle dobou bývá na profesionální scéně v CS:GO velmi rušno a letos tomu není jinak. Přestupové okno může nabídnout několik opravdu pikantních přesunů. Pár rošád se uskutečnilo již po ukončení PGL Majoru ve Stockholmu, ovšem drtivá většina z nich vyjde napovrch až právě v následujících dnech. Přesný opakem je organizace FunPlus Phoenix, která rozpustila svojí sestavu, v níž figuroval i Martin "STYKO" Styk. Hráči jsou však stále pod platnými smlouvami, a tak mají hledání nového domova ztížené. STYKO má dle svých slov na stole několik nabídek, ale pro kterou se rozhodne, ještě není jisté.

Již před nějakým časem svůj tým nechali na pospas osudu taktéž Complexity. V hledáčku se jim ocitla nadějná sestava Copenhagen Flames, Dánové ale bohužel nedokázali navázat na své výkony z Majoru a americká organizace se již poohlíží jinam. Konkrétně by se rádi vrátili na severoamerickou scénu, jak naznačují poslední informace. Zaměřit se Complexity měli na jádro týmu Extra Salt, které doplní Paytyn "junior" Johnson a Michael "Grim" Wince. Sestava tak na papíře vypadá hodně zajímavě. Možná ještě dokonce lépe, než to, co údajně chystají Evil Geniuses, kteří se chystají ulovit Jake "Stewie2K" Yipa a k návratu od Valorantu přimět Timothyho "autimatic" Ta. Severoamerická scéna se chce opět rozjet.

Zastavit se tím pádem musíme ještě u týmu Liquid. Kromě dvou již zmíněných hráčů se s ním rozloučil také Gabriel "FalleN" Toledo, přestavba je tedy v běhu. Podle zahraničních zdrojů by měli velice brzo představit návrat staronového in-game leadera Nicka "nitr0" Cannela. Na pozici snipera by měl být dosazen talentovaný Josh "oSee" Ohm a posledním dílem skládačky bude údajně ostřílený Richard "shox" Papillon, jenž čerstvě opustil Vitality. A právě skrze Vitality se dostáváme do Evropy, kde se odehraje možná ten nejzajímavějším přesun vůbec. Francouzská organizace má totiž podle všeho již nějaký čas podepsané ex-trio z Astralis. Má se jednat o balíček složený z Petera "dupreeh" Rasmussena, Emila "Magisk" Reifa a legendárního trenéra Dannyho "zonic" Sørensena. Z tohoto důvodu je na odchodu úspěšný kouč Rémym "⁠XTQZZZ⁠" Quoniamem, kufry si mimo shoxe balí dle očekávání také Jayson "Kyojin" Nguyen Van.

Ani u Astralis ale není hotovo. Hojně se rovněž spekulovalo o možném návratu Nicolaie "device" Reedtze, ovšem dánský sniper tyto fámy zpochybnil prostřednictvím sociálních sítí. Není však vyloučeno, že v budoucnu budou chtít Dánové tuto roli ještě posílit, jakožto největší současnou slabinu. Ze spekulací stojí za zmínku také chystaný přestup Robina "ropz" Koola do FaZe, který by se měl uskutečnit velice brzy, zřejmě ještě před koncem smlouvy. Upgrade za Olofa "olofmeister" Kajbjera to bude opravdu znamenitý, v MOUZ naopak dostane větší prostor náš David "frozen" Čerňanský. Změny ale tímto nekončí. Do hlavního týmu by měl dle očekávání být povýšen Ádám "torzsi" Torzsás místo Frederika "acoR" Gyldstranda a dost možná se rozloučí i Aurimas "Bymas" Pipiras. Favoritem na jeho místo je Jon "JDC" de Castro, taktéž hráč akademie. Třešničkou na dortu je fakt, že organizace údajně jedná také s Nathanem "NBK-" Schmittem.

Vrcholem všech mimosezónních přestupů jsou rošády v kádru G2 Esports. Aktuální světová čtverka a vicemistři PGL Majoru chtějí mířit ještě výše a pomoci by jim k tomu měl největší talent současné scény, Ilya "m0NESY" Osipov z NAVI Junior. Tenhle přesun se již v kuloárech považuje za hotovou věc, více jsme se o něm rozepsali již před pár týdny zde. Ambiciózní G2 ale chtějí také přivést nového kapitána Aleksiho "Aleksib" Virolainena z OG, což by s největší pravděpodobností znamenalo odchod Nemanji "nexa" Isakoviće. Vcelku překvapivě by se naopak měl v týmu udržet Audric "JaCkz" Jug, který bude posledním Francouzem v základní pětici. Celé sestavy se tohle tvrzení ale zřejmě týkat nebude, protože na pozici trenéra mají G2 na mušce XTQZZZ, který by měl být posledním dílem skládačky tohoto našlapaného celku.

Přestupů a plno dalších spekulací je tento rok skutečně mnoho a rozhodně jim není konec. S jistotou lze říci, že se jedná o jednu z největších rošád v historii Counter-Striku, a jak tohle celé dopadne, se dozvíme už za pár dní. Kdo podle vás vyjde po těchto přestupech jako vítěz, a kdo bude naopak tahat za kratší konec?

Student informatiky, který se rozhodl své dlouholeté zkušenosti a nabyté informace z herního titulu Counter-Strike: Global Offensive zúročit, a proto začal v roce 2021 pracovat jako redaktor pro PLAYzone.