Přejít k hlavnímu obsahu

Světoví organizátoři spojují síly obchodem za desítky miliard korun! Na co se můžeme těšit?

25. 1. 2022 | 14:33 Counter-Strike 2 Zajímavost
ESL FACEIT Group, tak zní název nové společnosti, která vznikla spojením dvou dobře známých společností ESL a FACEIT. Dvě transakce za dohromady 1,5 miliard dolarů má na svědomí saudskoarabská skupina Savvy Gaming Group. Jaké jsou její plány a na jaká odvětví se zaměří?
IEM Katowice
IEM Katowice
Zdroj: Helena Kristiansson, ESL

ESL a FACEIT už dlouhodobě neodmyslitelně patří k těm největším společnostem v CS:GO komunitě. Zřejmě nikoho by ovšem nenapadlo, že tito dva velikáni spojí síly dohromady a utvoří něco, co tady ještě nebylo. A to se právě stalo, protože Savvy Gaming Group (SGG), za kterou stojí Veřejný investiční fond Saúdské Arábie, se rozhodla obě značky spojit do jedné a vytvořila ESL FACEIT Group.

Kam budou kroky nového kolosu směřovat a co budou jeho priority? V tom má ESL FACEIT Group jasno a své působení hned při akvizici shrnuli do několika bodů. V plánu je efektivnější boj proti cheatingu, zajištění větší stability na severoamerické scéně, podpora mladých hráčů, rozvoj lokálních scén a odměny pro fanoušky. Pro naplnění těchto cílů bude důležitá výměna poznatků obou společností a jejich vzájemná součinnost, která by měla být přínosem pro fanoušky, hráče, týmy a organizátory. ESL (včetně ESEA) a FACEIT přitom byli v mnoha ohledech dosavadní konkurenti.

Co je však na celé transakci nejzajímavější, tak je samotná částka. Vyšplhala se totiž až do výše 1,5 miliard dolarů, což činí skoro 33 miliard českých korun! Mimochodem, Veřejný investiční fond Saúdské Arábie stál tento esportový obchod skoro čtyřikrát více než odkoupení fotbalového klubu Newcastle United z nejprestižnější fotbalové ligy světa. ESL bylo skupinou Modern Times Group prodáno za 1 miliardu dolarů, FACEIT přesně za poloviční částku, tedy dalších 500 milionů.

V minulosti jsme mohli být svědky velmi podobného scénáře, když se saúdskoarabský NEOM chystal sponzorovat BLAST Premier. Kontroverzní spolupráce nakonec padla z důvodu obrovské kritiky veřejnosti a tato situace se tomu prozatím velmi podobá. ESL a FACEIT sklízí velkou smršť kritiky hlavně z důvodu, že společnost SGG je podporována saudskoarabským vládním fondem, což se nespočtu lidí nelíbí.

„Naše mise zůstává stejná: vytvoření cesty, kde každý může být někým,“ vyjádřil se k celému projektu ESL CEO Craig Levine a dodal: „Naše spojení se FACEIT podpořené společností SGG nám poskytne více know-how, možností a prostředků než kdykoliv předtím, abychom naši tuto misi splnili.“ Na to, jestli ESL FACEIT Group svá slova naplní, si budeme muset ještě počkat. Co si o tom sloučení myslíte vy?

Štítky: ESL, FACEIT
Student informatiky, který se rozhodl své dlouholeté zkušenosti a nabyté informace z herního titulu Counter-Strike: Global Offensive zúročit, a proto začal v roce 2021 pracovat jako redaktor pro PLAYzone.