Přejít k hlavnímu obsahu

Hrozí Twitchi zánik? YouTube a Facebook mu dávají na frak

30. 7. 2022 | 16:33 Twitch
Twitch stagnuje. Ať se to fanouškům líbí, nebo ne, platforma od Amazonu na tom není úplně nejlépe. Neztrácí sice desetitisíce svých uživatelů, zároveň ale neroste. Stojí na místě a její místo chtějí zaplnit další platformy jako YouTube a Facebook.
Twitch
Twitch
Zdroj: Twitch

Je to už 15 let od doby, co na internet poprvé zavítal Twitch, původně pod jménem Justin.tv. V roce 2011 došlo k přejmenování a postupnému růstu platformy. Boom v nárůstu aktivních uživatelů i sledujících probíhal mezi roky 2016 a 2020. Twitch, který mezitím odkoupil Amazon, si nemohl stěžovat.

Spousta lidí během Covid pandemie přišla o práci, narostly jim dluhy a náklady. Jestli ale existuje nějaký průmysl, který pandemie posílila, je to právě ten digitální. Na Twitchi se začalo objevovat čím dál víc streamerů i sledujících. Být Youtuber najednou nebylo až tak skvělé. Lidé chtěli být streamery. Druhým Ludwigem, druhou Pokimane. Chtěli streamovat videohry, ne natáčet videa.

Ludwig
Ludwig
Zdroj: YouTube.com/Ludwig

V té době si stále silnější konkurence všímají i další platformy – YouTube a Facebook, kteří implementují svou podsložku Gaming a začínají pronikat do světa streamování naplno.  Twitch ale nikdo z trůnu nedokázal sesadit.

Platformě se nejlépe dařilo v dubnu a květnu roku 2021. Od té doby ale začala stagnovat a čísla následně začala upadat. Zatímco v květnu Twitch sledovaly 2,3 miliardy lidí, od startu roku 2022 se platforma nepřiblížila ani dvěma miliardám.

Bylo by tvrdé říct, že platforma umírá. Není tomu tak. Jen poněkud pokulhává. Od léta minulého roku všem kategoriím ubyli diváci. Roli hraje i fakt, že spousta streamerů jednoduše odešla, nebo byla zabanována. Dr Disrespect, nebo třeba Ludwig. To jsou jména, která se na Twitchi už neobjevují a o která platforma nenávratně přišla.

Návštěvnosti jednotlivých stránek? Zatímco na YouTube chodí tolik uživatelů, že mu to stačí na místo druhé nejnavštěvovanější stránky světa, Facebook je třetí a Twitch dokonce až třicátý! Jistě, Facebook je sociální síť a YouTube nabízí i videa, ale proč je Twitch nyní tak nízko?

Na rozdíl od zbylých dvou platforem ta od Amazonu neroste. Navíc se spousta streamerů pomalu přesouvá právě na YouTube. Mohli jsme to vidět u Ludwiga, nebo třeba Opata, který byl nedávno zabanovaný a z Twitche odešel. Podpora platformy je zkrátka otřesná a sami streameři kolikrát nevědí, za co mají ban a jestli je permanentní, nebo jen časovaný.

Zkrátka a dobře, pokud chce Twitch růst, musí poupravit některá svá pravidla a zásady. Pokud se tak nestane, je klidně možné, že mu časem všichni utečou někam jinam.

Zdroj: Dexerto.com
Štítky: Twitch, Youtube, Ludwig
Od léta 2021 redaktorem PLAYzone. Věnuji se hlavně Battle royale hře Call of Duty:Warzone a YouTube obsahu na internetu.