Přejít k hlavnímu obsahu

Rekord pokořen. Nejdelší subathon v české historii vydělal téměř milion

16. 9. 2022 | 15:01 Zajímavost
Jedno z nejznámějších jmen na domácí streamerské scéně je nepochybně Dan „Opat04“ Legenda. Ten někdy během svého vysílání předvádí až kontroverzní kousky, jeho komunita a fanouškovská základna je ale poměrně velká. Proto mu pomohla uspořádat ten nejdelší domácí subathon, který trval téměř 500 hodin.
Opat04
Opat04
Zdroj: YouTube

Subathon se od normálního streamování bez konce trošku liší. Pokud budete chtít z vlastní vůle prostě streamovat rok v kuse, tak směle do toho, pointa subathonu je však jiná. U něj totiž každý odběr či finanční dar prodlouží vysílání o vybraný čas, takže streamera tak udržují online samotní diváci.

Nejikoničtější osobou tohoto fenoménu vůbec je bezpochyby Ludwig, jehož diváci drželi u zapnutého streamu měsíc v kuse. A vyplatilo se, během vysílání dosáhl na hranici 100 000 aktivních předplatitelů. Očividně mu to ale stačilo, protože další subathon už neplánuje, maximálně za účelem charity. V českých vodách dlouho držel rekord Martin „spajKK“ Beneš se 173 hodinami, ale v červnu tohoto roku byl pokořen streamerkou TheKlarusha, která pokořila hranici 380 hodin a spajKKa tedy trumfla více než dvojnásobně.  Ač spousta dalších tvůrců obsahu měla třeba delší stream, nejednalo se o subathon a Klarusha právem seděla na trůnu českých subathonistů.

Laťka ale byla opět překonána. Opat04 ji umístil až na úctyhodných 489 hodin. To znamená 20 dní, kdy střídal spánek a aktivity na obrazovkách jeho diváků. Ke kolika penězům si ale český streamer přišel? Čistý výdělek činí téměř 600 tisíc korun. Jeho pravidelný příjem z  kanálu do té doby činil něco mezi 40 až 50 tisíci korun měsíčně. To je docela povedený stream že?

Původní získaná částka dosahuje skoro sedmi cifer, ale náklady vyšly na neuvěřitelných 400 tisíc korun. Zdaleka nejštědřejším dárcem byl uživatel pod nickem Michal44, který za celé vysílání poslal z různých účtů šílených 230 000 Kč. Už během streamu Opat zainvestoval do beden v CS:GO, nebo zaměnil za měnu v League of Legends. Poslal také 30 tisíc korun na charitu.

Světovému rekordu jsme ale přes tento skvělý výkon stále na míle daleko. Ten drží emillycc, která vysílá už 313 dní v kuse a stále pokračuje.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.