Přejít k hlavnímu obsahu

Netradiční soud. Chlapec se rozhodl zažalovat Nintendo, utratil peníze z otcovy kreditky

18. 6. 2023 | 11:40 Lifestyle
Japonská společnost Nintendo, známá především svými herními sériemi jako Donkey Kong, The Legend of Zelda či Super Mario, nyní čelí netradiční žalobě. Dočkala se jí kvůli „nemorálním“ loot boxům v Mario Kart Tour. Žalobu podal mladý hráč, který se kvůli nim napálil.
Netradiční žaloba. Chlapec se rozhodl zažalovat Nintendo poté, co utratil peníze ve hře z otcovy kreditky
Netradiční žaloba. Chlapec se rozhodl zažalovat Nintendo poté, co utratil peníze ve hře z otcovy kreditky
Zdroj: Pixabay

Poněkud neobvyklé žaloby a obvinění nejsou ve světě videoher nic nového. Loni se jedné takové dostalo společnosti Epic Games, která stojí za oblíbeným titulem Fortnite, protože hra měla z dětských hráčů dělat závisláky. Jindy zase právními kroky hrozil Twitch streamerce její fanoušek kvůli tomu, že neopětovala jeho romantické city

V tomto případě se spravedlnosti domáhá mladý hráč, který ve hře utratil 170 dolarů (přes 3,5 tisíce Kč) pomocí otcovy kreditní karty. Způsobit to měla mechanika náhodných odměn, která byla z mobilní aplikace již odstraněna a umožňovala utrácet skutečné peníze za herní měnu, s níž jste měli šanci na náhodné odměny. Škoda již bohužel byla napáchána. Chlapec přišel o 170 dolarů, než zjistil, že je jeho účet propojený s kartou jeho otce. 

Sčítání hráčů
Sčítání hráčů
Foto: Česká asociace esportu

„Stejně jako u her využívajících loot boxů, mechanismus loot boxu (Nintenda) vydělával a podporoval návykové chování, podobné hazardu,“ tvrdí žaloba. Dále poukazuje na to, že nezletilí jsou zvláště náchylní k tomu podlehnout prvkům herního designu, které zvyšují závislost. Získávat herní předměty a vzrušení s tím spojené je pro ně přitažlivé a jen to posiluje jejich touhu pokračovat a získávat další odměny.

Mimo jiné žaloba požaduje, aby společnost vrátila peníze všem nezletilým v USA, kteří si loot boxy pořídili. Nintendo prvek ze hry odstranilo v září loňského roku a nyní je možné utrácet skrze obchod ve hře, kde jednoduše platíte za to, co si koupíte. 

Není to zdaleka poprvé, co problematika loot boxů vyšla na světlo. Záležitost se letos na jaře řešila i v Evropě u rakouského soudu. Nezbývá, než čekat jak neobvyklý případ dopadne.

Štítky: žaloba, loot box