Přejít k hlavnímu obsahu

Hráčky při hraní často tají své pohlaví. Chtějí se vyhnout obtěžování

31. 10. 2023 | 11:08 Lifestyle
Gaming může být pro mnohé úžasný koníček, jímž doslova žijí, a to bez ohledu na věk, vzdělání nebo třeba pohlaví. Přesto právě hráčky se často potýkají s různými překážkami, předsudky, stereotypizací, nebo dokonce obtěžováním ze strany ostatních hráčů. Některé dokonce svou identitu před ostatními raději tají, jak přiznaly pod jedním příspěvkem na Redditu.
Hráčky
Hráčky
Zdroj: Pexels

Videohry přinášejí celou řadu zážitků a pocitů, které díky nim můžeme zažít. Ať už je to pravidelné hraní s přáteli, výzva, kdy mnohokrát musíte znovu vstát, abyste porazili obtížného bosse, nebo zkrátka jen odpočinek po týdnu plném každodenních starostí. Bohužel se však i ve světě her najdou negativa. „Skrývá hodně dalších hráček při hraní stále své pohlaví?“ zeptala se uživatelka Mori-Me-Joey na sociální síti Reddit.

„Některé hráčské základny jsou obzvlášť špatné, co se týče sexismu a obtěžování, ale ženy, které jsou otevřené ohledně svého pohlaví, je vaše zkušenost pozitivní nebo negativní?“ Autorka o sobě následně sama prozradila, že v každé hře, kde může, hraje zásadně mužské postavy a představuje se genderově neutrálním jménem. „Zažila jsem plno nadávek od lidí, když zjistili moje pohlaví, takže teď se snažím skrýt, co jsem zač, kdykoliv je to možné. Přeju si, aby situace byla jiná, ale je to tak zkrátka jednodušší a bezpečnější,“ otevřela stavidla diskusi.

Některé uživatelky jí dávají za pravdu, ačkoliv podotýkají, že to, kým jsou, by na samotnou hru nemělo mít žádný vliv. „Když se mě někdo zeptá, jestli jsem holka, nesnažím se to skrývat, a většinou narazím na lidi, kteří jsou v pohodě a jen si chtějí pokecat a užít si hru. Když už někoho takového potkám, prostě ho zablokuju, nahlásím a dál si užívám hru. Nechci se schovávat ani se bát malých zmetků, kteří se snaží se mnou flirtovat, říkají si o fotky, nebo mi říkají, ať jim jdu udělat sendvič,“ píše TheSkeletalSorceress. „Proč to lidi potřebují vědět?“ ptá se další hráčka.

Přestože toxicita a nepřátelství z herních komunit dosud nevymizely, svět gamingu a esportu zůstává hráčkám naštěstí otevřen a nakloněn. Aby ne, vždyť například 41 % uživatelů PlayStationu jsou ženy, existují vyloženě ženské esportové týmy a soutěže a dokonce i Česko má své reprezentantky. Mnohé hráčky už se naučily s tím, s čím se musí při svém koníčku potýkat, žít, a dokonce si z toho i udělat legraci. Můžeme jen doufat, že časem se prostor „vyčistí“ a hráčky se nebudou muset bát být otevřeně samy sebou.

Zdroj: GamingBible