Přejít k hlavnímu obsahu

Burjui byl diskvalifikován z DreamLeague. Důvod? Pokus o zfalšování pozitivního testu na COVID-19

18. 2. 2021 | 21:50 Dota 2
I v profesionálních esportových turnajích se občas bohužel setkáme s různými nedorozuměními či podvody, výjimkou nejsou ani prestižní ligy. Tým Burjui byl na základě vyšetřování usvědčen z podvodu a následně diskvalifikován z DreamLeague kvůli padělanému lékařskému testu.
DreamLeague Burjui
DreamLeague Burjui
Zdroj: grafika DreamLeague

Čtrnáctá sezóna evropské ligy DreamLeague ve hře Dota 2 se letos bohužel neobešla bez problémů. Tým Burjui soutěžící v Lower Division byl kvůli podvodu diskvalifikován a všichni jejich oponenti tak získali vítězství zcela zdarma. Organizátor turnaje, jímž je DreamHack, předčasně ukončil působení tohoto celku kvůli zfalšování pozitivního testu na COVID-19, což prokázalo vyšetřování.

Proč to udělali a jak porušili pravidla? Každý tým může použít náhradníka až ve čtyřech zápasech a pouze ve speciálních případech lze tento počet ještě navýšit. Tým Burjui však už své čtyři zápasy využil, a přesto nedávno vyplnil žádost o náhradu jednoho z hráčů. Jak se zdá, celek si právě jeden "speciální případ" vytvořil. DreamHack uvádí ve svém konečném vyjádření, že tým dodal lékařskou dokumentaci, která prokazuje pozitivní test na COVID-19.

Diskvalifikace týmu Burjui
Diskvalifikace týmu Burjui
Zdroj: DreamHack

Různá tvrzení týmu kolem plánované náhrady si však odporovala, a proto se DreamHack celou situaci rozhodl řádně prošetřit. Burjui si však kopali svůj hrob ještě hlouběji, když odmítli podat jakékoliv detailnější informace, načež se ještě prokázalo, že předložený test byl falešný. To však nebyl jediný problém, tým Meta4Pro odstupuje z turnaje kvůli obviněním z match-fixingu a celá situace se také vyšetřuje.

K těmto nepříjemným incidentům se nakonec na svém Facebooku krátce, avšak velice trefně, vyjádřil i český nejúspěšnější Dota 2 celek Hippomaniacs, který s těmito týmy soutěžil ve stejném turnaji.

Podobné události kazí obraz esportu v očích veřejnosti, věřme, že jich v budoucnu bude co nejméně.

Naruší nějak významně tyto incidenty formát ligy a její výsledky? Současná vyšetřování určitě nejsou příjemná pro pořadatele ani zúčastněné týmy, ovšem celá situace si našla řešení a není nutné měnit formát soutěže. Protože Meta4Pro odstoupili a Burjui byli diskvalifikováni, vyplnila se tak dvě zamýšlená místa pro dva nejhůře umístěné týmy, které mají být eliminovány. Zbytku účastníků se tak zlehčil průběh turnaje, veřejnost však pravděpodobně tuto frašku nepřijme příliš přívětivě.

Zdroj: ginx.tv