Přejít k hlavnímu obsahu

Češi opět září v Evropě! Rias je vicemistr Španělska, Ambimu se zadařilo na Red Bull Home Ground

15. 11. 2021 | 10:05 VALORANT Reportáž
VCT je sice u konce a už se čeká jen na první světový šampionát, VALORANT scéna ale ve světě stále žije. O minulých dvou víkendech byly na programu turnaje Red Bull Home Ground a LVP Rising Series: Finale, které měly účast českých hráčů. V obou případech navíc naši reprezentanti dosáhli na medaile!
Movistar Riders
Movistar Riders
Zdroj: sociální sítě týmu

Home Ground se uskutečnil v londýnské Red Bull Gaming Sphere, díky čemuž se mohli hráči těšit s naprosto parádního zázemí. Prize pool 60 tisíc eur navíc přilákal všechny čtyři účastníky nadcházejícího světového šampionátu VALORANT Champions z našeho regionu, konkurence tedy byla velká. Mezi prvními týmy se s turnajem rozloučili G2 nebo NIP, daleko se nedostali ani NAVI nebo FPX. Po těsné prohře s Futbolist bohužel skupinou neprošel ani český střelec Karel 'Twisten' Ašenbrener, který poslední měsíc hájí barvy organizace BIG.

V jedné skupině se naopak potkali další dva čeští hráči v turnaji, Štěpán 'Ambi' Beránek z Vodafone Giants a Martin 'Magnum' Peňkov z Fnatic. Giants po třech dominantních výkonech ovládli skupinu a Ambi z českých reprezentantů dokráčel v turnaji následně nejdále. Magnům tým Fnatic totiž ve čtvrtfinále nestačil na budoucí šampiony z Liquid. Giants oproti tomu porazili Futbolist a dostali se tedy do bojů o medaile. Bohužel, v semifinále nestačili na Acend a museli se spokojit s bitvou o bronz, kterou zvládli proti týmu TENSTAR. Ambiho tým si tedy z Londýna odváží 7 tisíc euro a dobrý příslib do budoucna. Giants budou v roce 2022 určitě zlobit.

Ambi
Ambi
Foto: Giants Gaming

Sotva se zakončil turnaj od Red Bullu, tak bylo na programu vyvrcholení dalšího velkého klání. Španělská liga patří mezi regionálními soutěžemi mezi absolutní špičku, ve Valorantu navíc není celoroční soutěž LVP Rising Series uzavřena jen domácím hráčům a týmům. Na finále celé sezóny jsme tak měli hned čtyři české a jednoho slovenského zástupce, pikantních duelů jsme se i tady dočkali již ve skupinové fázi. Giants Gaming měli jako nasazená jednička základní části zálusk na další medaili, jejich cesta ale skončila již ve skupině. Nestačili totiž jak na silné Acend, tak ani na UCAM Esports Club s českým duem Adam 'Jesse' Čtvrtníček, Ladislav 'Sacake' Sachr.

Žezlo se však UCAM převzít nepodařilo, v semifinále totiž česká dvojice vyzvala další krajany, česko-slovenské duo v barvách Movistar Riders. Vzájemná bitva se táhla na maximální počet pěti her, na jejichž konci se radovali soupeři. Český in-game leader René 'Rias' Pitrun a slovenský střelec Norbert 'Dext' Paulovčák tedy měli tu čest zahrát si o titul v soutěži, která trvá celý rok. Ve Španělsku větší prestiž neexistuje a jejich lokální zaměstnavatel to moc dobře ví. Bohužel, zlatá medaile z toho nakonec nebyla. Acend nešli zastavit a celým turnajem prošli s bilancí 10-0 na vyhrané mapy. Rias a Dext se ale nemají za co stydět, výkony se svým týmem podali fenomenální.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.