Přejít k hlavnímu obsahu

Několik CS:GO hvězd si dává přestávku kvůli syndromu vyhoření

26. 5. 2020 | 08:00 Counter-Strike 2
Syndrom vyhoření je dobře známý problém, který si nebere servítky, objevuje se i v esportu a může se s ním potkat i kdokoliv z vás. Ačkoliv tento jev, či nemoc, není žádnou novinkou, často se bere na lehkou váhu. Během týdne ovšem několik top hráčů CS:GO ohlásilo pauzu právě v důsledku se zdravotními a psychickými problémy, je tedy čas na změnu?
CS:GO Burn-out
CS:GO Burn-out

Vše začalo nedávnou zprávou, že si CS:GO hvězda týmu North, Kjaerbye, bere prodlouženou pauzu od kompetitivního hraní kvůli zdravotním důvodům. Problémům se svým zdravím čelí již nějakou dobu, údajně několik měsíců, a ačkoliv se žádná diagnóza nedostala na povrch, profesionální hráč se s veřejností podělil o své symptomy a vysvětlení na twitterovém účtu.

Nedlouho po tomto oznámení ovšem obdržuje stejnou ránu i Astralis, kteří také oznamují několikaměsíční pauzu jednoho z top hráčů a hlavní osobnosti celého týmu, gla1va, a to také ze zdravotních důvodů. Gla1ve se také rozpovídal o svých problémech a rozhodnutí stáhnout se z kompetitivní scény. Podobně jako Kjaerbye, i zde symptomy napovídají přílišnému stresu a následnému vyhoření. Hvězda týmu Astralis si tak bere tříměsíční volno, ve kterém má v plánu se dostat zpátky do stoprocentní kondice.

A aby toho nebylo málo, další obětí syndromu vyhoření se stává legenda a někdejší nejlepší hráč světa, olofmeister, který ztratil motivaci nadále soutěžit a kvůli dlouhodobému vyčerpání se rozhodl k podobnému východisku. Švédská hvězda si tedy bere přestávku od působení v týmu FaZe, aby si mohl dobře promyslet, co bude dál a jestli bude v hraní pokračovat. Více informací kolem olofmeisterova rozhodnutí nalezente v našem článku.

Skutečnost, že během několika dní se ze zdravotních problémů stahuje hned několik top hráčů CS:GO, alarmuje okolí, že syndrom vyhoření není žádná legrace a nikdo proti němu není zcela imunní, ani esportoví hráči. V dnešní době již většina lidí určitě nevěří stereotypu, že dráha profesionálního hráče esportu spočívá pouze v sezení za počítačem z pohodlí domova a ještě ke všemu za peníze. Profesionální hráči musí za svou kariéru čelit mnoha nepříjemným a těžkým faktorům a ne každý se zvládne pozitivně vyrovnat s nepřetržitým trénováním a frekventovanou účastí na turnajích, kterou samozřejmě, když zrovna není celosvětová pandemie, doprovází nekonečné cestování z místa na místo po celém světě.

Z patofyziologického hlediska je syndrom vyhoření důsledkem chronického stresu a má všechny jeho atributy. Zvýšené pracovní vypětí, nedostatek času, pocit frustrace z nedocenění, nedostatek spánku; to jsou stresory. Za zevní stresující podmínky se považují vysoké požadavky při nízkých kompetencích, vysoká angažovanost spojená s nízkou návratností, monotónní práce, nízká úroveň sociální podpory a nedostatek času,

tvrdí psychoanalytik Herbert J. Freudenberger

Syndrom vyhoření se netýká pouze hráčů CS:GO, ale i dalších her, povolání, činností a může se s ním potýkat prakticky kdokoliv, právě proto je tak těžké ho definovat. Jako první s formulací této problematiky přišel psychoanalytik Herbert J. Freudenberger, který syndromem sám trpěl a celý popis i průběh burn-out fenoménu popisuje ve své publikaci. Kdo by si chtěl přečíst více o tomto syndromu, můžete tak učinit v srozumitelně napsaném článku od českého psychiatra. Ač se s problémem setkali i hráči například v League of Legends, tak fakt, že během několika dní odstupuje tolik CS:GO hvězd, určitě nezůstane bez odezvy. Je tedy čas na rapidní změny, které by profesionálním hráčům zpříjemnily jejich kompetitivní kariéru?