Přejít k hlavnímu obsahu

Sázet už se dá nejen na (e)sporty

23. 9. 2015 | 08:36 Poker
Svět e-sportů se v mnohém podobá světu klasických sportů. Dokáže vyprodat velké sportovní arény, fanoušci můžou své oblíbence sledovat prostřednictvím internetových přenosů, při významných akcích i s profesionálními komentátory a vrcholné turnaje jsou sponzory dotované srovnatelně s vrcholnými sportovními akcemi.
Výchozí obrázek

Svět e-sportů se v mnohém podobá světu klasických sportů. Dokáže vyprodat velké sportovní arény, fanoušci můžou své oblíbence sledovat prostřednictvím internetových přenosů, při významných akcích i s profesionálními komentátory a vrcholné turnaje jsou sponzory dotované srovnatelně s vrcholnými sportovními akcemi. Turnaje a nejvyšší soutěže ve hrách, jako jsou Dota 2, League of Legends, StarCraft 2 nebo Counter-Strike si navíc nacházejí své místo i v nabídkách sázkových kanceláří. Příležitostí se sice zatím nevypisuje moc, ale pro znalce e-sportů může být výhodou, že bookmakeři sázkovek zatím nemají s tímto druhem sázek zatím velké zkušenosti.

Sázet se dá i třeba na výsledky pokeru. Už několik let se sází třeba na vítěze nejslavnějšího turnaje Main Eventu World Series of Poker. Nedá se vsadit na všechny hráče, těch se každý rok zaregistruje několik tisíc, ale některé sázkové kanceláře vypisují kurzy na devítku finalistů tzv. November Nine, kteá červencový turnaj dohrává v listopadu. Letos je s kurzem pohybujícím se okolo 2,5:1 velkým favoritem Američan Joe McKeehen, který si před listopadovým finále nahrál obrovský náskok před svými zbývajícími soupeři. To ale ještě neznamená, že má vyhráno, na loňského šampiona Martina Jacobsona vypsali bookmakeři kurz 9:1. Pokerové výsledky v rámci konkrétního turnaje je totiž dost těžké předvídat. Oproti ostatním sportům nebo hrám tu do výsledku zasahuje mnohem více faktor náhody. Z dlouhodobého hlediska to ale rozhodně není žádná ruleta, kde můžete z casina dostat nějaké peníze, jenom když vám krupiér vystřelí kuličkou oko.  

Nevýhodou byl dosud u pokerového sázení také nedostatek sázkových příležitostí. To se ale v nejbližší době nejspíše změní, protože největší pokerová herna PokerStars zavádí mezi své sportovní sázky také sázení na vítěze online pokervých turnajů. Novinku zatím herna vyzkoušela na nejsledovanějším online turnaji roku Super High Rolleru WCOOP (World Championship of Online Poker) s buy-inem 51 000 dolarů (1,2 milionu korun), což z něj dělá vůbec nejdražší online turnaj všech dob. Fanoušci si mohli vybírat mezi slavnými pokerovými jmény, jako jsou Daniel Negreanu, Jason Mercier, Ike Haxton, Bertrand "ElkY" Grospellier nebo Viktor „Isildur1“ Blom. Jestli zůstane sázení na výsledky online pokeru pouhým zpestřením pro fanoušky nebo se na něj v budoucnu bude sázet stejně běžně jako na klasické sporty, je ale zatím ve hvězdách.