Přejít k hlavnímu obsahu

Bývalá asistentka obvinila CEO společnosti Riot Games ze sexuálního obtěžování

12. 2. 2021 | 00:06 Všechny hry
Bývalá asistentka Sharon O'Donell obvinila CEO společnosti Riot Games ze sexuálního obtěžování a diskriminace na základě pohlaví. Se záležitostí se rozhodla jít k soudu.
Laurent
Laurent

Není to zase tak dlouho, co se v esportovém světě objevilo hnutí #MeToo, kdy obvinění ze sexuálního obtěžování létaly ze strany na stranu. Nyní se stojaté vody znovu rozčeřily nejnovějším skandálem, kdy bývalá asistentka obvinila výkonného ředitele Riot Games ze sexuálního obtěžování a genderové diskriminace. Sharon O’Donell obvinila CEO společnosti, Nicola Laurenta, ze sexuálního obtěžování. Sharon byla Laurentovou výkonnou asistentkou, společnost ji ale v červenci 2020 propustila, jak stojí v žalobě podané u vrchního soudu pro stát Kalifornie v okrese Los Angeles. 

Laurent se měl také dopouštět diskriminace na základě pohlaví, což pokračovalo až do doby, kdy byl pracovní poměr ukončen. CEO měl mít komentáře na fyzický vzhled své asistentky, měl jí říkat, aby byla více ženská, křičet na ni, nebo ji napomínat, aby si hlídala tón, jímž mluví. Podle něj by měly ženy zvládat stres z koronavirové pandemie tak, že si pořídí děti. Zároveň ji měl objímat paží a žádat ji, aby s ním cestovala. Zeptal se jí, „jestli by ho zvládla, kdyby spolu byli v domě sami“, a zval ji do svého domu, když jeho žena byla pryč. K pozvání navíc využíval jistou anglickou frázi, ze které vyplývá, že by spolu měli mít sex. 

O’Donell toto „pozvání“ odmítla. Za své odmítnutí měla být v práci trestána a nakonec propuštěna. Bývalé asistentce údajně nebyly proplaceny odpracované hodiny, a to včetně přesčasů. Zároveň neměla přestávky na jídlo, ačkoliv je ve smlouvě měla uvedené. Měla také pracovat 10 hodin denně, pět dní v týdnů, často ale dělala přesčas a pracovala i o víkendech. Asistentka žaluje společnost i Laurenta o ušlou mzdu, výdaje na lékařskou péči a škody během doby, kdy byla zaměstnankyní. O’Donell také tvrdí, že ji Riot propustil poté, co si stěžovala na chování svého nadřízeného oddělení lidských zdrojů.

Společnost Riot Games prohlásila, že tato tvrzení prošetří, nicméně Nicolo Laurent nadále pracuje jako obvykle. Šetření má mít na starosti externí právnická společnost, prozradil mluvčí společnosti. Laurent se zavázal ke spolupráci, všechna tvrzení tedy budou prozkoumána a náležitě vyřešena. Společnost také uvedla, že O’Donell nebyla propuštěna bezdůvodně, nebo kvůli tomu, že by se někomu znelíbila, a její tvrzení vyvrátila. 

Navrhovatelka (žaloby) byla propuštěna před více než sedmi měsíci na základě několika dobře zdokumentovaných stížností od různých lidí. Jakýkoliv jiný návrh je prostě falešný,

dodal mluvčí. „Osoba byla propuštěna na základě více než tuctu stížností od zaměstnanců i externích partnerů a po několika koučovacích diskusích, aby se pokusila tyto záležitost vyřešit.“        

O tom, kde je pravda, rozhodnou jiní. Nicméně musíme ale zmínit, že obvinění bývalé zaměstnankyně není něčím až tak překvapivým. Již v roce 2018 se mluvilo o dusivé kultuře sexuální diskriminace v Riot Games. V květnu 2019 vyšlo přes 150 zaměstnanců společnosti na protest proti nucené arbitráži k urovnání sporů o sexuálním obtěžování. Takřka před rokem požadovali právníci po Riot Games za diskriminaci zaměstnankyň více než 10 milionů dolarů. K vyrovnání však nedošlo poté, co se proti dohodě postavily dvě kalifornské státní agentury. Navrhovatelé najali nové právníky, kteří navrhované vyrovnání stáhli, a případ pokračoval. Riot se pak pokusil donutit šest ze sedmi žalobkyň k arbitráží a 25. ledna soud nařídil šesti z nich individuální arbitráž. Sedmá žalobkyně pak bude mít možnost předložit svůj případ u soudu, včetně hromadných nároků, které se rozhodla využít. Zmíněné státní agentury se také pohybují vpřed ve stejném případě vůči Riotu. 

„Riot Games je kultura dominována muži. Zaměstnankyně, včetně navrhovatelek, jsou diskriminovány, obtěžovány a je s nimi zacházeno jako s občany druhé třídy. Ve společnosti Riot je jen velmi málo vedoucích pracovnic,“ stojí v žalobě. 

Bylo by ovšem zcestné tvrdit, že se tyto problémy týkají pouze Riot Games. Jak už bylo zmíněno, zvláště v průběhu loňského roku byla řada osobností napříč herním světem obviněna ze sexuálního obtěžování, někdy i nezletilých osob. Loni v říjnu obvinili zaměstnanci platformu Twitch z bagatelizování obtěžování, sexuálních útoků a rasismu. Twitch se podobně jako další společnosti snaží na těchto otázkách pracovat, a to jak v pracovním prostředí, tak tom online – možná také z toho důvodu byly v lednu aktualizovány zásady týkající se nenávistného chování a obtěžování. 

Nezbývá, než čekat, jak se tento případ vyvine a až se ukáže, kde je pravda.