Přejít k hlavnímu obsahu

Esport a gaming na mobilech nabývají stále větší popularity

21. 10. 2020 | 08:00 Všechny hry
Videohry si sice asi stále většina z nás spojí s počítačem, nebo konzolí, co kdybychom vám ale řekli, že s nimi už tak úzce provázané nejsou? Hlavní platformou pro hraní už jsou totiž chytré mobily!
Samsung mobilní hraní
Samsung mobilní hraní

Hraní videoher je celosvětový fenomén, kterému se denodenně oddávají desítky milionů lidí a toto číslo každým dnem roste. Zásadní podíl na tom hrají mobilní telefony, které už docela solidním tempem začínají nahrazovat tradiční herní platformy, tedy konzole a počítače.

Za tímto jejich růstem samozřejmě nestojí náhoda, vše úzce souvisí především s tím, že hraní na mobilu je zkrátka dostupnější ve všech ohledech. Slušný mobil, který samozřejmě navíc primárně nemusí být využíván na hry, už lze koupit i za pár tisíc korun, za hry většinou, alespoň na Androidu, nutné platit není, neb na sebe vydělávají především reklamou a mikrotransakcemi. K tomu všemu lze mobil jednoduše schovat do kapsy a pařit tak odkudkoliv, a právě proto už lze mobily označit za nejzásadnější herní platformu. Nevěříte? No, tak nechť vás přesvědčí čísla!

Samsung MČR v mobilních hrách 2019

Začněme těmi od celosvětové známé společnosti Statista, dle které bude v roce 2020 více jak 2,4 miliardy lidí, kteří si na mobilu zapnou nějakou tu hru! Už to jasně ukazuje, jak populární hraní na mobilech je. Zajímavé je také ekonomické porovnání mobilů proti již zmíněným tradičním platformám. Jak se to má s ním? Dle společnosti Dot Com se ve hrách obecně v loňském roce protočilo 152 miliard dolarů a z tohoto čísla mobily tvořily více než polovinu! Mobily prostě táhnou, což potvrzuje i to, že v roce 2021 by se pouze na mobilech mělo dle agentury MediaKix protočit ještě o bezmála 30 miliard víc, než v roce 2019 ve hrách obecně!

Co se týče hraní obecně, čísel by šlo přinést ještě spoustu, věříme ale, že tato vám pro utvoření obrázku stačí. Přesuňme se tedy nyní k esportu –⁠ tam už je nutno uznat, že mobily ještě mají co dohánět, tradiční platformy u soutěžního hraní prostě stále vedou a lze říci, že hlavní roli v esportu hrají přímo počítače. Jenže právě letos tohle nejspíš platí naposledy.

I když byl růst mobilů přímo u esportu o trochu pomalejší, stále to bude stačit na to, aby se zažité pořádky měnily. Podíváme-li se do světa, celková hodnota esportového trhu a její mobilní část za posledních více jak deset let rostly. V posledních pár desítkách měsíců začal tento růst nabírat razantní spád. A to až takový, že dle agentury Bussines Insider by měly mobily letos tvořit 45% celého esportu!

Samsung MČR v mobilních hrách 2019

Neskutečná čísla, že? Pro podobné závěry ani nemusíme chodit do světa, vždyť se stačí podívat na domácí scénu. Pravda, zde je náskok počítačů stále větší, i to se ale mění. Je to především díky projektu Samsung MČR v mobilních hrách, který tvoří spolu se svým počítačovým bratříčkem hlavní součást celé CZ/SK scény už od roku 2016. Každý rok na své vyvrcholení přiláká desítky tisíc fanoušků přímo na místo a ještě větší počty na online streamy, a tento trend byl letos ještě větší už při kvalifikační části.

Vzhledem k aktuální situaci ohledně šíření koronaviru sice letos nebude finále hrané ve své klasické podobě, i tak je ale prostě, ať už jste jejich fandy, nebo ne, nutné uznat, že mobily začínají své starší sourozence pořádně přerůstat. Pokud patříte do té skupiny, které toto vykouzlí úsměv na tváři, samozřejmě se do všeho můžete zapojit i sami.

Letošní kvalifikační sezóna na Samsung MČR v mobilních hrách je už sice za námi, světových i domácích turnajů je ale stále na mobilech dost. A hlavně, růst mobilního gamingu můžete na vlastní kůži zažít i v nesoutěžních titulech. K dispozici jich jsou tisíce herních titulů a to navíc z větší části zdarma, jediné, co potřebujete, je tak pořádný stroj a ten sehnat není problém. S důvěrou pro co nejlepší herní zážitek doporučíme novinky našeho dlouholetého partnera, který momentálně posouvá gaming vpřed s modely Samsung Galaxy Note20 či žhavou novinku na trhu, která nabízí i verzi s připojením na 5G datovou síť, Samsung Galaxy S20 FE, a vaše mobilní herní dobrodružství může začít!

Štítky: Mobilní hry
miluju videohry a hlavně ligu legend