Přejít k hlavnímu obsahu

Pandapple: Pardub do sestavy ECLOT sedí

7. 2. 2019 | 15:53 Hearthstone
Nová MČR sezóna startuje již dnes a tak jsme si na rozhovor pozvali jednu z nejznámějších tváří domácí HS scény, Pandapple. Řeč přišla i třeba na Dota Auto Chess a Asociaci gamingových klubů.
Pandapple a ECLOT
Pandapple a ECLOT

Ahoj Pando, co si ty myslíš o novém formátu MČR kvalifikace?

Ahoj, změnu formátu vítám a přiznávám, že jsem byl jedním ze skupiny ‘lobbistů’, kteří po změně volali. Většina hráčů s novým formátem nesouhlasí a reakce jsou víceméně pochopitelné, pro organizace se však jedná o pozitivní krok.

Před sezónou jste do svých řad nabrali Parduba, co vás k tomuto kroku vedlo?

Dub je hodně komplikovaná osobnost. Dokáže zahrát jako bůh, což předvedl už na pár větších turnajích (2. místo TPG 2017, 2. místo DreamHack Winter 2018), ale zároveň si zavírá dveře a kazí spoustu příležitostí svým chováním. Já jsem měl s Pardubem první vážnější rozhovor na vlnách Baltského moře a poznal jsem, že za tou pózou se skrývá docela fajn kluk. No a taky se vážně hodí do naší koncepce týmu.

Můžeme očekávat i nějaké další změny? 

Změny v sestavách jsou na naší scéně vcelku běžné a když si uvědomím, že z první ECLOT sestavy jsem v sekci zbyl už jen já a Zataro, nemohu to vyloučit. Momentálně ale žádné další přestupy neplánujeme.

Trénujete vy z ECLOTu jako tým, nebo se většinou hráči připravují sami?

Jedna z věcí, kterou po hráčích chci, je, aby si pomáhali s přípravou. Zataro je dokonce počítačový mág a dokázal vytvořit program, který nám počítá matchupy a usnadňuje tak i přípravu. Všichni hráči toho samozřejmě hned využili a tak se teď opravdu často společně hrabeme v tabulkách.

Kolik času spolu vůbec hráči tráví IRL? Máte nějaké týmové setkání nebo bootcampy?

Když pomineme výjezdy na Y-Games, DreamHack nebo MČR, tak se moc nevídáme. Je to dáno hlavně vzdáleností, protože všichni bydlí rozeseti po celé republice. Krajda sice bydlí jako já v Praze, ale trávit čas se čtrnáctiletým klukem by bylo i na mě trochu moc. S Pardubem ale občas zajdu nakoupit do ‘sekáče’ nějaký hadříky a nebo na jídlo.

A co třeba “týmový rituál”, máte v ECLOT nějaký? Chodíte spolu po turnaji (či snad i jen tak) třeba na večeři nebo do hospody?

Během akcí, kde jsme společně, se návštěva restaurace nebo hospody přímo nabízí. Nicméně všichni hráči, co postoupí do druhého dne, mají striktní režim a brzkou večerku. Proto třeba nikdy nikdo neviděl Mattyho pít.

Jak si jako tým do nové sezóny věříte?

Minulý ročník byl pro nás převážně zklamáním, do Brna se sice kvalifikovali tři naši hráči, ale do závěrečné osmičky už se nikdo nedostal. Bylo to hlavně způsobeno experimentem s ‘karetní’ sekcí, kde jsem hráčům povolil hrát i jiné tituly jako Gwent nebo Magic, ani jedna z her se ale nedočkala většího zájmu. Naši hráči se zkrátka zaměřili na více herních titulů a to si bohužel vyžádalo i zhoršené výsledky v HS. Tento rok jsme si před sezónou s hráči řekli, co od nich očekáváme a na co se zaměříme. Věřím, že angažování Parduba a nastolení starých pořádků nám přinese zase další úspěchy a navážeme na pro nás nejúspěšnější rok 2017.

A co byl tedy dle tebe vloni největší úspěch ECLOT?

Pro ECLOT to bylo určitě započetí důležitého partnerství se značkou LYNX, jenž je největším výrobcem počítačových sestav v ČR a zároveň má i blízký vztah k esportu. Pro HS sekci to bylo angažování Mattyho a jeho druhé místo na Y-Games, které získal hned krátce po té.

Na jaké akce máte letos v plánu vyrazit?

Nedovolím si předvídat, kam budeme letos kluky posílat. Asi se nevyhneme klasickým akcím, které se opakují rok co rok, ale může se stát, že naopak zůstaneme doma, pokud například nějaká z nich nebude dosahovat kvality, kterou považujeme za standardní.

Týmoví psychologové a podobné “high end” pozice v esport týmu. Co si o nich myslíš? Máte v plánu něco takového využívat i vy?

Věřím, že podobné pozice budou v brzkých letech úplně běžné i v esportových týmech. Pokud chceme esport posouvat k lepšímu, měli bychom všichni v organizacích sledovat trendy a přenechávat specializované pozice lidem, kteří jsou pro tyto pozice školeni. Jedině zlepšováním kvality a péče dokážeme nabudit hráče ke stoprocentním výkonům.

Panda a Pardub

Odbočme chvíli od Hearthstone, na tvém streamu mohli diváci v poslední době vidět často mód do Dota 2, který nese jméno Dota Auto Chess. Co tě na něm tak baví? Hraješ i normální šachy?

Je z toho regulérní závislost. Ten mod má opravdu solidní potenciál stát se esportem. Původně mi Auto Chess ukázal Matty a po čtrnácti dnech už máme solidní českou komunitu denně hrajících lidí. Dovolím si zmínit Scruffyho, Pizzaboye, FakinAdssa nebo Zukyse. Všichni to jsou klasičtí kartičkáři. Doufám, že se dočkáme i nějakých turnajů tady na PLAYzone. Pokud má někdo zájem, určitě si zkuste vyhledat Dota Auto Chess Cz/Sk na Facebooku a přidejte se k nám!

Co ostatní karetní hry mimo HS, hraješ aktivně nějaké?

Dovolím si odpovědět hodně krátce. Dota Auto Chess! Žádné další kartičky momentálně moc nehraji. Naposledy to byla skvělá hra Slay the Spire a singleplayer Gwentu: Thronebreaker.

Před nedávnem jsi byl také zvolen místopředsedou AGK, co máš v plánu na této pozici v Asociaci dělat?

V první řadě jsem hlasem všech organizací, které jsou v AGK zastoupeny. Z mojí pozice jsem takovou pravou rukou Pigiho z eSuby, který byl znovu zvolen předsedou, a vedeme vyjednávání se všemi organizátory turnajů. Okolo esportu se pohybuji od roku 2004, začínal jsem jako hráč CS 1,6 za Pixel Warriors a scéna se za tu dobu neustále posouvá kupředu. Jsem rád, že můžu být stále u toho všeho.

Zpátky k MČR, uvidíme letos hrát i tebe?

Myslím, že doba Pandapplů, Ovocných knédlů nebo dokonce Tondů Malinů už pominula. Jako hráč jsem nikdy nepatřil na vrchol a moje výsledky tomu odpovídají. Momentálně mám tolik povinností ve svém reálném životě, ECLOTu i v AGK, že na HS už mi čas moc nezbývá. Ale určitě si pár NightCupů pinknu, nerad bych přišel o možnost popovídat si se Skerim.

Díky za rozhovor, nějaký vzkaz pro fanoušky na závěr?

Klasicky díky všem, co to dočetli až sem. Díky všem z HS komunity, protože až na pár lidí je skvělá. Díky knihovníkovi za kudlu do zad, protože to stále bolí. Díky majiteli ECLOT, že mi v roce 2017 dal šanci. Díky Mattymu, protože je láska. Díky mojí milované manželce za korekturu a za tu skvělou rýži, co jsem měl dnes k obědu. A díky i tobě za rozhovor.

Štítky: Pandapple
miluju videohry a hlavně ligu legend