Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 CZSK: Double (#2)

26. 1. 2020 | 12:56 PUBG: Battlegrounds
Pár dní čekání se vyplatilo, jdeme do finále. Druhé místo v našem žebříčku nejlepších PUBG hráčů v uplynulé sezóně obsadil Vojtěch 'Double' Ptáček, in-game leader mistrů České republiky z eXtatus. Ten se na jednotlivá témata v rozhovoru opravdu rozpovídal, odpovědi navíc dávají hezký vhled do nastavení mysli a proč se mu tak daří.
Vojtěch 'Double' Ptáček
Vojtěch 'Double' Ptáček

Jaká pro tebe byla v roce 2019 změna, že jsi už nejezdil na turnaje pro streamery, ale na klasické?

Jsem soutěživý člověk, takže mě vždycky lákalo soupeřit s těmi nejlepšími. Bohužel jsem se v roce 2018 nepodíval na žádnou velkou esportovou LANku. Spíše jsem pomalu, ale jistě sbíral zkušenosti z kompetitivního hraní, které se mi povedly zúročit v influencerských turnajích. Tímto bych chtěl poděkovat Cobrovi a spajKKovi, že jsem se s nimi mohl těchto akcí zúčastnit.

SpajKK poté, co jsem se sólo kvalifikoval do turnaje, projevil zájem se mnou hrát a dost mi pomohl adaptovat se na mé první LANce na ESL Gamescomu v Kolíně nad Rýnem. Nakonec jsme skončili druzí. Po této zkušenosti mě kontaktoval Cobra, který je mimochodem lidsky jeden z nejlepších lidí, které jsem v životě potkal, jestli bych neměl zájem s ním zahrát kvalifikaci na Broadcaster Royale 2. Nenechal jsem si ujít druhou šanci a pozvánku jsem přijal. Dopadlo to znovu druhým místem v samotném San José, za což jsem neskutečně rád a byl to jeden z nejlepších zážitků v dosavadní hráčské kariéře. Díky tomu jsem taky osobně potkal moje aktuální spoluhráče, Hawkiho a Redgieho, a vyhrál pěkné prize money.

Jsem soutěživý člověk, takže mě vždycky lákalo soupeřit s těmi nejlepšími. — Každý den se snažím zlepšovat a pracovat na sobě.

Je tvým největším budoucím cílem, abys jako hráč posunul laťku zase o něco výše a podíval se i na zahraniční turnaje?

Ano, to určitě je mým cílem posunout se dál do světa a soupeřit proti nejlepším v Evropě. Nejlépe s mým týmem, ale i individuální úspěch se počítá. Rád bych se tenhle rok podíval na nějakou větší evropskou LAN akci a zahrál si proti evropským nebo světovým gigantům. Pro hráče, který není od začátku na vrcholu scény, není pochopitelně vůbec lehké, aby si ho všimli ostatní evropské týmy. Ty největší zajímá, co předvedete v Evropě. Proto je klíčové se dobře předvést právě v těchto velkých mezinárodních turnajích, protože tohle jsou ty turnaje, které jsou sledované. Z toho důvodu se snažím každý den zlepšovat a pracovat na sobě.

Dříve jsem uvažoval, že bych se zaměřil více na EU scénu a zkusil nějaké tryouty do lepších týmů, ale nakonec jsem se rozhodl zůstat v Česku a ukázat, že máme spolu s týmem co nabídnout. Aktuálně za námi stojí profesionální organizace, která si neklade malé cíle a jsem přesvědčen, že i díky jejich podpoře se na ty největší akce dostaneme. Která organizace to je, se dozvíte už v neděli 26. ledna večer.

Vojtěch 'Double' Ptáček

Pojďme si ale postupně projít celou sezónu. Jak ses tehdy nachomýtl k sestavě eXtatus?

Po minulém MČR, tedy v polovině listopadu 2018, mě kontaktoval arSHO a Hawki, že chtějí vytvořit tým. Mně v tu chvíli zrovna končila sezona ve fotbale, tak jsem byl za tuhle příležitost rád a šel do toho.

Byli jsme tři a hledali čtvrtého hráče, kterým se stal nakonec Redgie. S touto sestavou jsme se snažili dostat do PEL Contenders, což byla druhá nejvyšší evropská liga. Bohužel se nám to dvakrát nepodařilo a arSHO se rozhodl, že tým opustí a zkusí něco nového. V tu chvíli jsme zůstali tři, byli jsme si vědomi toho, jaké chyby často dělají české rostery. Po prvním neúspěchu se hned rozpadají, a přesně to jsme my nechtěli. Z toho důvodu jsme kontaktovali Kejdorana, který byl poté, co dopadla vlna banů na eSubu, bez týmu. Tryout vyšel dobře a spolu s ním jsme se v další kvalifikaci probojovali do PEL Contenders.

Roli IGL si užívám. Tomu, abych byl dobrý IGL, pomáhá moje knowledge samotné hry, inteligence a gamesense, všechny tyto tři aspekty jdou ruku v ruce. 

Proč ses právě ty stal in-game leaderem, když k tomu patříš dlouhodobě i mezi nejlepší fraggery u nás?

Jak už jsem trošku nakousl v předchozí odpovědi, poté co nás opustil arSHO, což byl náš původní IGL, jsme zůstali ve třech. Já jsem se IGL víceméně nechtěl stát, ale přišlo to tak nějak přirozeně, vybralo si mě to samo. Prostřídal jsem řadu dobrých týmů, takže jsem měl dost zkušeností. Za zmínku stojí Inside Games (KomiaX, sT4mZ, L3SK, Dal1K), kde jsem tryoutil, ale kvůli problémům v mé rodině jsem se k nim nepřidal, tým nEophyte (Mařena, Schlupyy, fmf), kde jsme si v roce 2018 zahráli proti americké a evropské špičce v turnaji OGA PUBG PIT, a také LegitDefault (Schlupyy, PiXeL1K a Dumbo). Dříve jsem plnil roli co-IGL, což znamená, že jsem rád přinášel nápady, když IGL zrovna nic neříkal, a postupně jsem se tak formoval v IGL, kterým jsem dnes. Přesto, že se mám ještě hodně co učit, si tuhle roli užívám. Tomu, abych byl dobrý IGL, pomáhá moje knowledge samotné hry, inteligence a gamesense, všechny tyto tři aspekty jdou ruku v ruce. 

Jinak k tvojí poznámce, že jsem dobrý fragger. Beru více méně jako samozřejmost, pokud chcete hrát na té nejvyšší úrovni, musíte být komplexní ve všech ohledech. Pro callery, kteří neumí fraggovat, není již na scéně místo.

Když jste se dali dohromady, měli jste v první řadě ambice dominovat u nás, nebo spíše prorazit v zahraničí?

Jak jsem zmiňoval, náš cíl byl se kvalifikovat do PEL Contenders a samozřejmě také ovládnout českou scénu. Primární cíl byl ale Evropa.

Vojtěch 'Double' Ptáček

Jak moc si vážíš toho, že jste vydrželi celý rok ve stejné sestavě? Měly na vás dopad nějaké trable s organizacemi?

Jsem velmi rád, že hrajeme v současné sestavě! Moc si spoluhráčů vážím jako lidí a můžu s jistotou říct, že jsou to moji kamarádi i v reálném životě a jsem rád, že se na ně můžu vždy spolehnout. Domnívám se, že trable s organizacemi nás spíše stmelily, než aby nás nějakým způsobem rozhodily.

Jedna otázka k PLAYzone Challenge. Jak moc pro tebe byl neúspěch zklamáním a motorem pro další působení?

Abych řekl pravdu, tak PLAYzone Challenge pro mě nebyl úplným zklamáním. Byla to moje první BYOC akce a bohužel jsme na místě neměli takové podmínky, jaké jsme si představovali a které by se dali srovnávat s ostatními účastníky. Jak se ale říká, chybami se člověk učí. Příští LAN akci si s sebou 100% beru vlastní počítač, nebo si pečlivě zjistím, jaké podmínky pro nás organizace připravuje. Myslím si, že kdybychom mohli hrát svoji hru a měli lepší podmínky, které jsme měli v neděli se zapůjčenými počítači od již vypadlého týmu, tak určitě útočíme na TOP 3. Dost možná i na celkové vítězství.

Večer před posledním hracím dnem jsem říkal, že vyhrajeme MČR a já získám MVP. Nikdo mě nebral vážně, ale já věřil. Proto věřte svým snům, ať už jsou jakékoli!

Samozřejmě vynechat nemůžu ani MČR. Jak moc tento triumf zpětně znamená, plus že ses stal i hráčem turnaje?

Vyhrát MČR byl úžasný zážitek a ještě k tomu se stát nejužitečnějším hráčem. Samozřejmě to pro mě obojí hodně znamená! Pocit vítězství je pro mě důležitý, ale vzpomínky a zážitky z této akce budu mít do konce života. Navíc to bylo moje první MČR, kterého jsem se účastnil. Jeden moment si z této akce vybavuji dost často. Večer před posledním hracím dnem jsem říkal, že vyhrajeme MČR a já získám MVP. Nikdo mě nebral vážně, ale já věřil. Proto věřte svým snům, ať už jsou jakékoli! Byl jsem také moc rád, že jsme potěšili naše fanoušky, kteří nás v průběhu roku neskutečně podporovali. Jejich účast na turnaji pro nás moc znamenala a doufám, že nám budou chodit fandit i na další akce. DĚKUJEME! <3

eXtatus PUBG

Kdybys měl popsat, co sis nejvíce odnesl z vašeho působení v prestižní lize PEL Contenders?

Účasti v PEL-C děkuji především za to, že jsem si uvědomil individuální i týmové chyby. Zapracoval jsem na tom, abych se stal ještě lepším hráčem a vůdcem týmu. Také mě tahle zkušenost dost posílila po psychické stránce. Naučil jsem se lépe zvládat stresové situace a neúspěchy. Ztratil veškerý strach z kohokoli, samozřejmě respektuji lepší hráče, ale už se necítím pod takovým tlakem. Do této doby jsem někdy býval nervózní, ale díky účasti v Contenders je mi celkem jedno, kdo proti mně stojí. Rozhodující situace si vyloženě užívám, nepociťuji v těchto klíčových akcích tlak a díky adrenalinu, který ve mně pumpuje, jsem schopný v těchto situacích být klíčovým hráčem týmu a zahrát na 200 %.

Pokud budou organizace a hráči stát bok po boku, vybudujeme tady něco, co se ještě nikomu nepovedlo.

No a na závěr, detaily vašeho nového angažmá známy ještě nejsou ale co si od toho nejvíce slibuješ?

Rozhodně si od tohoto angažmá slibuji to, že nebudeme součástí další české organizace, která naslibuje hory doly. Chci organizaci, která bude profesionální se vším všudy a půjdeme společně příkladem ostatním. Věřím v tento projekt a věřím lidem, kteří se na tom podílejí. Jsem přesvědčen, že nás čekají velké věci a posuneme společně CZ/SK gaming na úplně jinou úroveň a budeme konkurovat těm nejlepším v Evropě i ve světě! Pokud bude organizace a hráči stát bok po boku, vybudujeme tady něco, co se ještě nikomu nepovedlo.

Na závěr bych chtěl poděkovat všem za podporu v roce 2019. Byl to pro mě opravdu skvělý rok. Děkuji moc všem fanouškům, kteří podporovali mě a náš tým. Jsem rád za všechny lidi, které jsem mohl díky gamingu poznat. Poděkovat se sluší i všem českým organizátorům turnajů v čele s PLAYzone a lidem, kteří pro mě hlasovali v anketě. V neposlední řadě také děkuji všem spoluhráčům, se kterými jsem tento rok hrál a také moc děkuji své rodině a blízkým přátelům, kteří mě podporují v tom, co dělám. Může to znít jako klišé, ale myslím to zcela upřímně a veškeré podpory si moc vážím.

SPOILER ALERT, pozn. redakce – Také bych chtěl pogratulovat Odstrelovači za první místo v tomhle žebříčku. Ten kluk má obrovský talent a myslím si, že kdyby na sobě více pracoval, mohl by být ještě lepší. Moc se těším na to, co nás čeká v novém roce. Mám naplánováno dost věcí, tak doufám, že se všechno podaří. Rok 2020 bude po boku nové stabilní organizace zcela jistě ještě lepší než ten uplynulý!

Budu moc rád, když mě budete sledovat na mých sociálních sítích (Instagram, Facebook, Twitter) a Twitchi.

eXtatus PUBG
PLAYzone Challenge 2020
Štítky: TOP10 2019, Double
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.