Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 CZSK: Freeze (#3)

11. 1. 2019 | 00:39 League of Legends
Třetím nejlepším lolkařem roku 2018 z Česka a Slovenska byl zvolen Aleš "Freeze" Kněžínek, který letos odehrál půl sezóny v tureckém celku Royal Bandits.
TOP 10 CZSK Freeze #3
TOP 10 CZSK Freeze #3

Český botlaner si první půlrok dal od kompetitivního hraní pauzu a věnoval se zlepšování v soloQ a osobnímu životu. Netajil se svou ambicí dostat se na první místo challengeru na westu a návratu do nejvyšší evropské ligy - EU LCS. Ani jedno se ale bohužel nepovedlo a Freeze se tedy rozhodl restartovat svoji kariéru v turecké TCL, kde posílil jeden z předních týmů - Royal Bandits. Tým na jaře skončil na druhém místě, ale sestava se dost proměnila a ukázala se v ní v té době vcelku neprověřená jména, jako Closer, Broken Blade či Abbedagge.

Bylo proto velkým překvapením, když Royal Bandits naprosto s přehledem ovládli základní část, ve které se česká hvězda mohla pyšnit hned sedmi oceněními za nejužitečnějšího hráče zápasu. Celkově tak skončil v MVP bodování na druhém místě a na konci splitu byl vyhlášen nejoblíbenějším hráčem diváků TCL. V play-off se Royal Bandits nejdřív postavili Dark Passage, které do semifinále dotáhl český midař Humanoid. Freezův tým si však s Dark Passage snadno poradil 3:0 a vyhlížel finále proti SuperMassive. Royal Bandits ale před vyprodanou arénou svou úlohu mírného favorita nezvládli a po prohře 1:3 na Worlds mohli zapomenout. Freezovo další působiště je zatím tajemstvím, ale dle spekulací by to mohla být akademie Splyce, která bude hrát španělskou LVP.

Aleš "Freeze" Kněžínek Royal Bandits

Rozhovor:

Ahoj Aleši! Na začátek gratulujeme k celkovému třetímu místu. Jak vnímáš tohle umístění? 

Ahoj! Vzhledem k tomu, že jsem se nedostal do LCS bych se ani výš nečekal. Každopádně svoji sezónu v Turecku hodnotím velmi pozitivně. Nedokážu si tipnout,
kde se objevím příští rok, ale doufám, že co nejvýš.

Sezónu jsi začal bez týmu a soustředil ses na svůj herní rozvoj. Co ti tohle období dalo? 

Potřeboval jsem čas jen sám pro sebe. Chtěl jsem se během pauzy rozhodnout, jestli chci pokračovat v profesionálním hraní, a nebo zkusit něco jiného. Samozřejmě, že mi to trochu uškodilo, protože jsem nebyl vidět, ale dostal jsem čas, který jsem chtěl.

Jak jsi sám říkal, z LCS před letním splitem žádná nabídka nepřišla. Proč ses tentokrát rozhodl zkusit štěstí v tureckých Royal Bandits? 

Měl jsem i jiné nabídky, ale bohužel žádná nebyla do LCS. Z těch, které jsem dostal jsem nakonec zvolil tu od Royal Bandits. Duvodů, proč mi nepřišla žádná nabídka do LCS jsem slyšel vice. Některé týmy mi říkají, že jsem starý a radši sází na mladší tváře, druzí zase tvrdí, že se bojí, že mě zase začne bolet ruka a další zase, že se mnou nechtějí hrát.

V Turecku se ti zpočátku skvěle dařilo, vyhráli jste základní část a ze svého týmu jsi byl nejčastěji oceňován MVP. V čem jsi byl lepší než konkurence a v čem jste převyšovali ostatní týmy? 

Byl jsem hlavní shotcaller a řídil celý tým, rozhodoval jak máme hrát. Velmi se nám dařilo, tým hrál kolem mě a řekl bych, že proto jsem taky tomu dostal nejvíce ocenění MVP. Měli jsme v Royal Bandits jak lepší hráče, tak lepší pohyb po mapě a drafty.

Royal Bandits Freeze

V play-off se vám sice podařilo postoupit do finále, ale v něm jste podlehli SuperMassive 1:3. Co scházelo k tomu, abychom tě viděli na Worlds 2018?

Hlavním problémem byla asi tréma nás všech a k tomu nemoc dvou hráčů, kvůli které jsme týden před finále ani nemohli pořádně potrénovat. SuperMassive byli ale každopádně lepší a postup na Worlds si zasloužili. Můj výkon byl snad nejhorší, co jsem za loňskou sezónu podal. SUP se o moc oproti regular season nezlepšili, ale my jsme se bohužel naopak šíleně zhoršili. 

Po konci sezóny jsi čekal na nabídku z LEC, která ale bohužel znovu nepřišla. Proč myslíš, že tomu tak bylo? 

V podstatě kvůli stejným důvodům, jaké jsem zmiňoval i výše. Rozhodně tomu nepomohl náš neúspěch ve finále TCL. Kdyby jsme postoupili na Worlds, byl bych v o dost lepší pozici pro LEC týmy. Současné organizace v LEC nemají potřebu brát hráče na to, aby vyhrávali, protože jim nehrozí relegation, jako dřív, a tak si můžou dovolit riskovat s mladými hráči, se kterými není jistota úspěchu.

Poslední dobou se také dost často mluví o tom, že je důležité i vystupování na veřejnosti. Myslíš, že ti, podobně jako třeba Gilliusovi, mohlo uškodit tvé chování na Twitteru? 

Stoprocentně. Kvůli mému chování na Twitteru si hodně hráčů a týmů myslí, že jsem toxic. Většinou, cokoliv co napíšu na Twitter, není pochopené tak, jak jsem to myslel. Proto jsem se rozhodl, že už tam radši nic psát nebudu, ani ten banter nemá smysl.  

S koncem sezóny přichází i spoustu spekulací o tom, kde budeš v dalším roce. Na streamu už jsi prozradil, že to bude LEC academy ve Španělsku. Jaké jsou tvé cíle do dalšího roku?

Cílem je pro mě určitě vyhrát španělskou ligu a pak také European Masters. Snad se nám to povede, ale nebude to lehké, protože jsou tam alespoň další dva kvalitní týmy. Můj osobní cíl je zahrát si nejakou hru v LCS, abych lidem ukázal, že na to furt mám.

Status aktuální mety moc klasickým ADC šampionům nesedí. Jak se ty koukáš na současnou situaci a jak bys ji změnil, kdybys mohl?

Revertnul bych změny Infinity Edge a Zealu. Všeobecně bych pak buffnul všechny ADC šampiony a jejich staty a podobně. Poslední čtyři roky totiž dostávali jen samé nerfy a ostatní role mají teď moc velký damage, což bych také vyřešil nějakou změnou předmětů či statů.

Díky za rozhovor. Za celou PLAYzone redakci ti přejeme hodně štěstí do příští sezóny! Chtěl bys něco vzkázat našim čtenářům, nebo svým fanouškům?

Děkuji vám za rozhovor. Moc bych chtěl poděkovat svým fanouškům, kteří mě sledují na sociálních sítích a sledují můj stream. V současnosti jsem asi nejvíc aktivní na mém Instagramu, takže budu rád, když dáte follow. 

TCL Finals Royal Bandits SuperMassive

TOP 10 CZSK

  1. ...
  2. ...
  3.  Česká republika Aleš "Freeze" Kněžínek
  4.  Slovensko Matúš "Neon" Jakubčík
  5.  Česká republika Petr "Denyk" Haramach
  6.  Česká republika Matyáš "Carzzy" Orság
  7.  Česká republika Tomáš "Nardeus" Maršálek
  8.  Česká republika Jiří "Sawyor" Libanský
  9.  Česká republika Jakub "Tarky" Vaňkát
  10.  Slovensko Kamil "Kamilius" Košťál

HLASUJÍCÍ

  • Komentátoři: Mozilla, Bronko, Vary May
  • Trenéři: Nightshare, Zizou
  • Redaktoři: Hippowan, huhy, Feak
  • Čtenáři webu PLAYzone