Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 CZSK: Neon (#4)

7. 1. 2019 | 12:00 League of Legends
Pomyslnou bramborovou medaili si v našem žebříčku odnáší Matúš "Neon" Jakubčík. Slovenský marksman si v průběhu roku zahrál v Millenium a Unicorns of Love.
TOP 10 CZSK: Neon (#4)
TOP 10 CZSK: Neon (#4)

Je prvním Slovákem, který okusil prostředí nejlepší evropské ligy - evropské LCS. Začátek roku přitom strávil ve francouzském týmu Millenium. Díky výhře na Challenge France 2017 se jeho tým automaticky kvalifikoval na European Masters, díky čemuž mohl jarní split na domácích LANkách odehrát ve větším klidu. Týmu se ale nedařilo tak, jak se očekávalo a v domácích turnajích se nedokázal dostat ani jednou na příčky vítězů. Na European Masters dosáhl ale Neon relativně slušného úspěchu, protože se Millenium dostalo až mezi 8 nejlepších. Ve čtvrtfinále na ně však vyzrál vicemistr celého turnaje, Illuminar Gaming, který v bo3 sérii vyhrál 2:1.

V summer splitu do týmu přišli Humanoid a Denyk, ale ani s novými tvářemi se Millenium na domácí scéně nedařilo a tým se nedokázal kvalifikovat do dalších EU Masters. To nakonec znamenalo úplný rozpad týmu a Neon se upsal Unicorns of Love. Bohužel(dík) se v průběhu splitu zhoršil zdravotní stav ADC hráče UOL, Samuxe, a Neon se tak dostal do hry proti evropské smetánce. Tápajícím jednorožcům ale nedokázal pomoci k důležitým bodům a tým nakonec skončil na devátém místě tabulky. Přestože se úspěchy nedostavily, Neon na sebe upozornil líbivými výkony, kterými převyšoval většinu svého týmu. Příští rok ho v základní sestavě LEC týmu sice neuvidíme, ale o zájemce z regionálních lig jistě nebude mít nouzi.

Millenium Neon

Ahoj Neone! Nejprve gratulujeme k celkovému čtvrtému místu. Jak vnímáš tohle umístění? 

Neviem, podľa čoho boli hráči umiestnení, ale pokiaľ by išlo o výsledky v kompetitívnej hre, tak by to poradie takto asi mohlo vyzerať. Ak by išlo o momentálnu úroveň hrania, tak si to poradie viem predstaviť úplne ináč. Inak moje umiestnenie vzhľadom na smutnú minulú sezónu je pravdepodobne oprávnené.

Sezónu jsi začal tak, že jsi pokračoval s týmem Millenium. Byly ve hře i jiné možnosti? 

Mal som dosť iných ponúk, ale Millenium mi vždy prišlo byť najlepšou možnosťou. Organizácia, infraštruktúra aj hráči boli promising a chcel som tomu dať šancu.

Když se podíváme na váš jarní split, tak to na francouzské scéně výsledkově moc dobře nevypadalo. Soupiska přitom na papíře vypadá opravdu kvalitně, co v týmu nefungovalo?

Na začiatku nám to moc neklikalo, v teame bolo veľa zmien, čo sa hráčov a trénerov týka, a jednoducho sme to nestihli vyrysovať do laniek.

Díky výhře na Challenge France na konci předchozího roku jste se ale mohli zúčastnit European Masters, kde jste se dostali do top 8. Jak bys zhodnotil tento turnaj?

Cieľom nášho rosteru bolo čo najlepšie umiestnenie na EUM. Na mesiac som odišiel zo školy počas maturitného obdobia, aby som mohol podať čo najlepší výkon.

Po jarním splitu přišli změny a do týmu přišli na hostování Denyk a Humanoid. Jak se rodily tyhle změny a proč se vám nepodařilo kvalifikovat na další European Masters? 

Zmeny boli veľmi dobre, ale nedokázali sme sa umiestniť na lankach dosť dobre na to, aby sme mohli hrať EMS. Bola to veľká škoda a sám som bol príčinou týchto neúspechov.

UOL Neon

Po konci v Millenium jsi dostal nabídku do Unicorns of Love. Jak se vyvíjel tento přesun a co pro tebe znamenal debut v LCS?

Debut hodnotím pozitívne, akurát si myslím, že daného času som nebol "LCS level". Prínos to malo pre mňa avšak obrovský, pretože som zistil, čo všetko je treba na to, aby som ako hráč uspel.

V průběhu roku sis vyzkoušel ligový formát LCS. Francouzský systém je trochu odlišný v tom, že se zde sbírají body za jednotlivé turnaje. Vyhovuje ti spíš systém ligy, nebo více LANek? 

Samozrejme francúzsky systém minulého roku stál za facku, nakoľko veľa týchto laniek sprevádzali technické problémy a veľakrát to nebolo na úplne profesionálnej úrovni. Inak čo sa francúzskej scény týka, tak myslím, že po španielskej bude asi najlepšia.

S koncem sezóny přichází i spoustu spekulací o tom, kdo se kde objeví v té nadcházející. Můžeš poodhalit, kam tě cesty zavedou příští rok?

Nič nie je isté, ale voňajú mi bagety.

Díky za rozhovor. Za celou PLAYzone redakci ti přejeme hodně štěstí do příští sezóny a samozřejmě nového roku! Chtěl bys něco vzkázat našim čtenářům, nebo svým fanouškům? 

Vďaka. Budem rád, keď ma budete sledovať na mojom Twitteri, ktorý používam najviac.

Unicorns of Love Neon

HLASUJÍCÍ

  • Komentátoři: Mozilla, Bronko, Vary May
  • Trenéři: Nightshare, Zizou
  • Redaktoři: Hippowan, huhy, Feak
  • Čtenáři webu PLAYzone

TOP 10 CZSK

  1. ...
  2. ...
  3. ...
  4.  Slovensko Matúš "Neon" Jakubčík
  5.  Česká republika Petr "Denyk" Haramach
  6.  Česká republika Matyáš "Carzzy" Orság
  7.  Česká republika Tomáš "Nardeus" Maršálek
  8.  Česká republika Jiří "Sawyor" Libanský
  9.  Česká republika Jakub "Tarky" Vaňkát
  10.  Slovensko Kamil "Kamilius" Košťál