Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 CZSK: Freeze (#5)

4. 1. 2020 | 16:30 League of Legends
Nejlepší pětku otevírá známý střelec Aleš "Freeze" Kněžínek, který sezonu odehrál ve španělské lize v týmu Splyce Vipers, který se v létě spojil s MAD Lions. V LEC ho ale i přes řadu skvělých výkonů bohužel příští rok neuvidíme.
Top 10 CZSK - Freeze
Top 10 CZSK - Freeze

Freeze před sezonou posílil španělskou akademii Splyce, ve které znovu spojil síly s norským midařem Hatrixxem, se kterým si zahrál před lety v americkém Tempo Storm. V jarním splitu se ale týmu moc nedařilo a značná míra špatných výsledků byla přičítána chilskému junglerovi Tierwulfovi. Dlouho to vypadalo, že se Splyce Vipers nedostanou ani do play-off, ale díky zlepšeným výkonům v závěru splitu a notné dávce štěstí nakonec se skóre 8:10 těsně zvládli urvat 6. místo. 

V play-off pak na zlepšenou formu Vipers úspěšně navázali a předvedli spanilou jízdu, když porazili 3:1 G2 Heretics a následně 3:0 favorizované MAD Lions. Ve finále se diváci dočkali velkého boje, který nakonec rozhodl právě český střelec, a to svým clutch playem za Luciana, se kterým v podstatě zachránil celou sérii. Na European Masters jeli Splyce Vipers jako jedni z favoritů, ale po přesvědčivé základní skupině je už ve čtvrtfinále přehráli krajané z MAD Lions 2:0.

V letním splitu se překvapivě spojily dva nejlepší španělské týmy v jeden tím, že Splyce Vipers přešli pod značku MAD Lions. Zdálo se, že už tak silné týmy by spojením měly vytvořit neporazitelný celek, ale kvůli soupisce o 11 hráčích bylo těžké najít ideální sestavu. Každý z hráčů navíc dostal šanci předvést, že na základ má nárok, takže dlouho se pouze zkoušely různé variace sestavy. Vypadalo to, že se v týmu neutvořila pořádná synergie a i přes solidní základní část, kdy MAD Lions skončili čtvrtí se skóre 11:7, v play-off vypadli už ve čtvrtfinále proti Movistar Riders (2:3).

Sezonu zakončil Freeze tradičním španělsko-portugalským turnajem Iberian Cup, kde v ustálenější soupisce MAD Lions dominovali a na cestě do finále přesvědčivě vyhráli svou skupinu a následně projeli i play-off. Ve finále už porazili Denyka a jeho Vodafone Giants jednoznačně 3:0 a Freeze si navíc připsal druhé MVP ocenění. 

Freeze PLAYzone

Ahoj Aleši! Jak budeš vzpomínat na letošní sezonu?

Ahoj. Inviduálně se mi celkem hodně dařilo, dostal jsem za tento rok dvakrát cenu Most Valuable Player neboli MVP a vyhrál jsem dvakrát španělskou ligu. Škoda jen, že týmově se nám moc nedařilo a nedostali jsme se na jaře tak daleko v EU Masters. V létě jsme se tam navíc ani nezvládli kvalifikovat.

Z hlediska individuálních výkonů bych hodnotil sezónu skoro na výbornou.

Letošní rok jsi odehrál celý ve španělské lize. Jak vnímáš úroveň této soutěže s ohledem na jiné ligy, ve kterých jsi dosud působil?

Před touto sezonou jsem hrál v Turecku a přišlo mi, že v Turecku byli lepší hráči a celkově větší skill týmů. Přece jen to je Wild Card region a hraje se tam o místo na Worlds.

V jarním splitu se vám s týmem v základní části moc nedařilo a jen tak tak jste postoupili do play-off. Čím to, že pak přišla tak dominantní jízda v play-off?

Bylo to hlavně tím, že se nám začali věnovat trenéři z hlavního týmu, což nám šíleně pomohlo, změnili jsme úplně náš herní styl a hráli jsme více do late game, kde jsem jako ADC mohl potahat a nebyli jsme za to tolik trestaní. 

Freeze TOP 10 CZSK

V samotném finále se ti povedl famózní hero play s Lucianem, kdy jsi rozhodl celý zápas. Vybavíš si, jaké pocity jsi tehdy prožíval?

Byl to asi nejsilnější moment v mé kariéře. Takhle se ti povede vyhrát celou ligu v zápase, kdy je to nerozhodně 2:2 na výhry fakt jen jednou za kariéru. Sám jsem nevěřil tomu, co jsem provedl a jak moc insane to v ten moment bylo. 

V European Masters jste bohužel vypadli ve čtvrtfinále proti MAD Lions. Čím to, když jste v play-off vyhráli 3:0?

MAD Lions se posunuli herně dál než my. V našem týmu byly velké interní problémy mezi junglerem a midařem, kteří se skoro každý trénink hádali, a to se pak nešlo nic pořádně naučit. 

Takový play, to se ti povede jednou za kariéru... Asi nejsilnější moment mé kariéry.

V letním splitu proběhlo sloučení právě s MAD Lions. Jak jsi tento krok vnímal jako hráč a proč se týmu nedařilo naplnit vysoká očekávání?

Bral jsem to dost špatně, jelikož jsem se asi tři dny před tím, než jsem se to dozvěděl, ptal svého týmu, jestli bude něco měnit nebo ne, protože jsem měl velice dobrou nabídku do jiného týmu. Chtěl jsem ale zůstat se Splyce a zkusit se dostat do hlavního týmu, protože jsem věděl, že Kobbe bude chtít po sezóně odejít. 11-man roster se opravdu nedokáže realizovat, když máte jen jednoho trenéra a řekl bych že po všech stránkách byl tento merge strašně špatně vyřešen a pro nás hráče to bylo peklo. Neměli jsme podporu a ani infrastrukturu, kterou jsme potřebovali...

Freeze TOP 10 CZSK

I přes velkou porci změn a individuální uznání z vícero stran jsi z LEC nabídku nedostal. Jak moc tě to mrzí a co čeká Freeze v dalším roce?

Mrzí mě to docela dost. Hlavně jsem se cítil dost podražený ze strany Splyce, když mi jejich hlavní trenéři řekli, že pokud Kobbe odejde, půjdu do hlavního týmu já a nakonec se tak nestalo. Navíc mi ani nedali šanci v tryoutu nebo něčem podobném a prostě se tak jen rozhodli. Celý rok jsem dělal všechno proto, abych se dostal do LEC a byl nejlepší verzí sebe sama. Jsem rád za to, že jsem tak tvrdě makal, ale mrzí mě to hrozně.

Dvě ceny MVP beru alespoň jako menší odměnu za mojí práci.

Jako každou off-season tě nyní vídáme častěji na streamu, udělal sis i vlastní merch. Přemýšlíš někdy i o tom, že bys se naplno věnoval streamování?

O tom jsem přemýšlel už několikrát. Párkrát jsem měl na výběr, jestli bych to nechtěl dělat naplno, ale vždycky jsem se rozhodl pro kompetitivní hraní. Uvidíme, co se stane, až přestanu hrát profesionálně, ale určitě bych to chtěl alespoň zkusit.

Díky za rozhovor. Za celou PLAYzone redakci ti přeji hodně štěstí do příští sezóny a samozřejmě šťastný Nový rok! Chtěl bys ještě něco vzkázat našim čtenářům, či svým fanouškům?

Děkuji i vám. Snad se příští rok povede ještě víc, ale laťka je nastavená dost vysoko. Budu rád, pokud mě budete sledovat na mem Instagramu freezebro, pokud chcete vidět víc ze života profi gamera.

TOP 10 CZSK

  1. ???
  2. ???
  3. ???
  4. ???
  5.  Česká republika Aleš "Freeze" Kněžínek
  6.  Slovensko Matúš "Neon" Jakubčík
  7.  Česká republika Nguyễn "Eren" Đức Anh
  8.  Česká republika Jakub "Tarky" Vaňkát
  9.  Slovensko Kamil "Kamilius" Košťál
  10.  Česká republika David "Jejky" Jakubec

Hlasující

  • Komentátoři: Kangae, Roman Dufek, Bronko
  • Trenéři: Nightshare, Zizou, Micro, DON LAFFSON, Kocourek, Speedy
  • Redaktoři: Hippowan
  • Čtenáři webu PLAYzone