Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 CZSK: Neon (#6)

3. 1. 2020 | 23:45 League of Legends
Na šestém místě se letos umístil slovenský střelec Matúš "Neon" Jakubčík. Ten celý letošní rok strávil pod křídly Misfits, se kterými vyhrál European Masters a zahrál si i nejvyšší evropskou ligu LEC.
Matúš "Neon" Jakubčík TOP 10
Matúš "Neon" Jakubčík TOP 10

Neon svůj rok začal v akademii Misfits Gaming, se kterou hrál francouzskou ligu LFL. V základní části jarního splitu se bohužel tolik nedařilo a překvapivě Neon a spol. skončili až na 4. místě. Kvůli tomu začali v play-off gauntletu už v prvním kole. Misfits Premier si ale úspěšně probili cestu do finále skrz Vitality.Bee (3:1), ROG Esport (3:1) a GamersOrigin (3:1), čímž si zajistili místo na European Masters. Ve finále sice prohráli proti favorizovaným LDLC 1:3, ale místo na EU Masters měli jisté.

V hlavní fázi EU Masters byli Misfits zařazeni do skupiny smrti k Fnatic Rising a Rogue EC. Po jednoznačné výhře nad česko-slovenskými reprezentanty z AS Trenčín podlehli Fnatic Rising a o postupu tak rozhodl poslední zápas s akademií Rogue. V tomto zápase si Misftis vybojovali postup díky neuvěřitelnému finiši, kdy otočili celý zápas ve svůj prospěch. V play-off pak Misfits Premier přehráli Carzzyho BIG (2:1) a následně s velkou pompou také MAD Lions (2:0) a ve finále SK Gaming Prime (3:0). Neon se tak stal prvním zástupcem česko-slovenské scény

Po oslavě titulu European Masters se Misfits s novým junglerem v sestavě vrhli zpět do boje o francouzský trůn, kde se jim dařilo přímo výborně, ale jelikož hlavní tým Misfits stagnoval, organizace se rozhodla celý academy tým nasadit do LEC. Bohužel Neon a spol. za 3 týdny zvládli vyhrát jen dvě z šesti her a Neon poslední dva týdny strávil zpět v academy týmu. V tom ale nastupovala dost poslepovaný mix hráčů a na EU Masters tak tým postoupit nezvládl. Sezona pro slovenského střelce skončila francouzským turnajem Underdogs, kde v poslepované soupisce Misfits vypadli už ve čtvrtfinále. 

Ahoj Neone! Nejprve gratuluji za celou PLAYzone k 6. místu v letošním žebříčku. Jak tohle umístění vnímáš?

Vďaka. Myslím, že umiestnenie v tejto tabuľke je založené na popularite, a nakoľko som Slovák, tak jej oproti českým hráčom toľko nemám. Objektívne som mal za sebou celkom dobrú sezónu, čo sa výsledkov týka. Prvé miesto na EU Masters, následne nejaké tie výhry v LEC, čo som bol subbed-in. V porovnaní s ostatnými umiestnenými. Takže tu by som sa jednoznačne videl na TOP 3/4.

Letošní rok jsi hrál celý rok v barvách Misfits. Proč ses rozhodl právě pro francouzskou ligu a academy tým Misfits? 

Academy bola v minulom roku v EU nová vec, myšlienka byť pod strechou LEC tímu bola veľmi lákavá. Taktiež sa mi roster najviac ľúbil, nakoľko som sa s viacerými hráčmi už poznal a vedel som, že sú chill.

Na jaře se vám v základní části úplně nedařilo, ale nakonec jste se na European Masters kvalifikovali působivou jízdou v gauntletu. Co se změnilo?

Na začiatku splitu sme mali veľa problémov, najviac teda nekompetentného kouča (po ktorého výmene došlo k hore spomínanému zlepšeniu) a mid/jungle synergy issues. Konkurencia mi nikdy silná neprišla, nakoľko si myslím, že v národných ligách si najväčší nepriateľ ty sám. LDLC bol asi jediný tím, ktorý nás dokázal konzistentne porážať, nakoľko bol lepšie zohraný a mal veľa skúsených hráčov.

Neon TOP 10 CZSK

Jak vpomínáš na European Masters, kde jste hodně těsně postoupili ze skupiny, ale nakonec se vám povedlo celý turnaj vyhrát?

Samozrejme, že výhra EUM bola takmer nečakaná a veľkým šokom. Našou najväčšou silou bola naša nepredvídateľnosť. Hlavne keďže nikto z nás nemal ambície na výhru, tak sme všetci hrali bez strachu z prehry, čo nám výrazne pomohlo.

V létě jsme tě v několika týdnech uviděli zpět na nejvyšší úrovni, ale celý summer split vypadal v podání Misfits spíše chaoticky. Jak bys celou situaci zhodnotil, jako někdo uvnitř samotného týmu?

Bol to jeden veľký cirkus, po tom, čo superteam rozpadli. Roster sa menil takmer každý druhý deň a veľa hráčov bolo demotivovaných. Samozrejme situácie som sa chopil a snažil som sa z nej dostať, čo najviac sa dalo. Najviac prekážalo asi to, že potom, čo benchli main team, tak sa snažili týždne mixovať hráčov z akadémie a hlavného teamu. Žiadny roster potom nefungoval a išlo to dole vodou.

Neon TOP 10 CZSK 2019

Teď trochu k současnosti. Jak se teď cítíš s ohledem na tvůj ban? Chceš se poté co nejrychleji vrátit na nejvyšší úroveň?

Myslím, že trest som si zaslúžil, ale možno trocha miernejší. V septembri som dostal warning, po ktorom som bol okej. Bohužiaľ prešlo pár mesiacov a mal som par zlých hier, ktorých ľutujem, aj keď nadávky neboli extrémneho typu. Samozrejme následky budem niesť zo sebou, napríklad môžem byť teraz považovaný ľuďmi, ktorí ma nepoznajú, za toxického hráča, čiže ma nebudú chcieť v ich tíme atp. Plánujem sa vrátiť a denne stále trénujem. Reálne sa chcem dostať do nejakého decentného tímu na Summer Split.

Díky za rozhovor. Za celý PLAYzone tým ti přeji hodně štěstí do příští sezóny a samozřejmě šťastný Nový rok! Chtěl bys ještě něco vzkázat našim čtenářům, nebo svým fanouškům? 

Vidíme sa v 2020! Určite o mne ešte počujete. :)

Neon 2019 CZSK

TOP 10 CZSK

  1. ???
  2. ???
  3. ???
  4. ???
  5. ???
  6.  Slovensko Matúš "Neon" Jakubčík
  7.  Česká republika Nguyễn "Eren" Đức Anh
  8.  Česká republika Jakub "Tarky" Vaňkát
  9.  Slovensko Kamil "Kamilius" Košťál
  10.  Česká republika David "Jejky" Jakubec

Hlasující

  • Komentátoři: Kangae, Roman Dufek, Bronko
  • Trenéři: Nightshare, Zizou, Micro, DON LAFFSON, Kocourek, Speedy
  • Redaktoři: Hippowan
  • Čtenáři webu PLAYzone