Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 CZSK 2020: frozen (#1)

28. 1. 2021 | 18:15 Counter-Strike 2
Nejlepším CZ/SK hráčem roku se v našem hlasování poroty stal opět po roce David "frozen" Čerňanský, který je jednou z klíčových postav evropského týmu mousesports.
frozen top10
frozen top10
Zdroj: Zdroj

Přišel čas na to oznámit staronovou jedničku mezi domácími hráči, kterou stejně jako celý žebříček přináší monitor AOC C27G2ZU/BK Gaming. Málokoho překvapí, že pozici nejlepšího domácího hráče obhájil David "frozen" Čerňanský, který v barvách mousesports sice neprožil tak úspěšný rok, jakým byl 2019, ale stále svými skvělými výkony dokazoval, že si tuto pozici zkrátka zaslouží.

Stejně jako s ostatními hráči, i s frozenem připravujeme rozhovor, kvůli změnám v sestavě a právě probíhajícímu turnaji cs_summit 7 je však teprve rozpracován. Aby stál dostatečně za to, tak vyjde až příští týden. Pojďte si spolu s námi zkrátit čekání alespoň velkým souhrnem toho, jak vypadal loňský rok nejlepšího CZ/SK hráče.


Rok 2020 začali hráči mousesports s velkými očekáváními, a to hlavně díky závěru předcházejícího roku. Myšáci totiž v závěru roku 2019 naprosto scéně dominovali, když se dostali hned čtyřikrát do finále velkých turnajů, z nichž pouze jediné neproměnili na titul. Díky tomu frozenův tým vstupoval do roku 2020 jako světová dvojka a očekávalo se, že se mousesports zařadí mezi tu úplně nejužší světovou špičku.

Při prvním turnaji roku 2020, ICE Challenge, to vypadalo, že v nastaveném tempu budou pokračovat. Po výhrách nad tehdy silnými MAD Lions se ve finále postavili Natus Vincere, které bez problému v BO5 zápase porazili. Frozen byl přitom s ratingem 1.24 druhým nejlepším hráčem turnaje, cenu pro MVP přesto těsně nezískal. Další velký titul tak byl jedním z důvodů, proč mousesports patřili mezi největší favority IEM Katowice.

Mousesports na turnaji V4 Future Sports Festival
Mousesports na turnaji V4 Future Sports Festival
Foto: PLAYzone @ Dominik Bludský

Při samotném vrcholu zimy a zároveň dosud posledním LAN turnaji se však forma myšáků téměř vytratila. Ve skupinové fázi si sice poradili s TYLOO a MAD Lions, ale poté je na cestě do play-off zastavili G2 Espoirts a následně i 100 Thieves. Týmu nepomohl ani frozenův skvělý výkon, který ukončil turnaj s ratingem 1.14, což i přes brzké vypadnutí stále stačilo na to, aby se umístil mezi 15 nejlepšími hráči turnaje.

Poté však bohužel přišla online éra, kterou zahájila jedenáctá sezóna ESL Pro League. Při té mousesports stále ukazovali, že patří mezi špičku, což dokázali fantastickým druhým místem. Frozenova forma však měla stále mírně sestupnou tendenci, ačkoliv rating 1.09 stále nevykazoval nic propastně horšího.

Tímto turnajem však skončily také úspěchy mousesports a následovala mizérie. Předposlední místo na turnajích ESL: Road to Rio, DH Masters Spring, a dokonce poslední místo na cs_summit 6 nepřinášelo pro fanoušky mouz hezký pohled. Ruku v ruce s tím šly také nekonzistentní výkony slovenského hráče. Zatímco na prvním zmíněném turnaji si připsal výborný rating 1.12, na dalších dvou to bylo shodně propastných 0.92.

I kvůli vlně špatných výkonů se tým rozhodl v polovině roku obměnit sestavu, černého Petra dostal sniper týmu woxic, kterého nahradil talentovaný mladíček Bymas. Výsledky se pomalu začaly zlepšovat, ale tým stále trápila výrazná nekonzistence, o čemž vypovídají i výsledky. Po posledním místě na ESL One Cologne následovalo 4. příčka v ESL Pro League S12, ale hned poté se mousesports umístili opět poslední na DreamHack Open Fall. Naděje vysvitla na DreamHack Masters Winter, kdy se mouz umístili druzí, ve svém posledním turnaji roku, BLAST Premier Fall Finals, však frozenův celek zase skončil na poslední příčce.

Svoji roli v tom hrála i výrazná nekonzistence všech hráčů. Výjimkou nebyl ani sám frozen, i když oproti některým spoluhráčům na tom byl stále dobře. ESL One Cologne sice zakončil jako jeden z nejhorších hráčů s ratingem 0.76, podobně i DreamHack Open Fall s ratingem 0.88, na ostatních zmíněných turnajích se mu však vedlo o dost lépe a většinou atakoval hodnotu 1.10. Nejsvětlejším momentem druhé poloviny roku pak bylo rozhodně působení na BLAST Fall Showdown, které frozen zakončil jako jeden z nejlepších hráčů s ratingem 1.30.

Frozen si tak stejně jako celý tým mousesports prožil těžký rok jak plný stoupání, tak i pádů. Díky svým skvělým výkonům na začátku roku, stejně jako zlepšujícím se výkonům na jeho konci, dokázal zakončit rok 2020 se solidním ratingem 1.07, který držel stabilní jak proti týmům z nejužší špičky, tak proti týmům, které sotva atakují nejlepší třicítku. I přes náročný rok se slovenský střelec nevzdal, dokázal být jedna z hlavních opor svého týmu a naprosto jasně ukazoval, proč si zaslouží být nejlepším CZ/SK hráčem roku 2020.

Několik statistik na závěr:

  • 182 odehraných map
  • 1.07 KD (3341/3117)
  • 3x ACE
  • Stejný počet killů s granátem a odstřelovací puškou: 50
  • Nejlepší mapa: vs. Endpoint na DreamHack Open Fall: Closed Qualifier - K/D 26:4, rating 2.40
  • 53 vyhraných 1vX clutchů
  • Jeden titul z turnaje ICE Challenge

TOP 10 CZSK 2020:

  1.  Slovensko David "frozen" Čerňanský
  2.  Slovensko Martin "STYKO" Styk
  3.  Česká republika Adam "NEOFRAG" Zouhar
  4.  Česká republika Jindřich "ZEDKO" Chyba
  5.  Česká republika Tomáš "oskar" Šťastný
  6.  Česká republika Sebastian "beastik" Daňo
  7.  Česká republika Max "SHOCK" Kvapil
  8.  Česká republika Filip "AJTT" Dolenský
  9.  Česká republika Michal "leckr" Kadlíček
  10.  Česká republika Lukáš "Levi" Bouřa

Hlasovali: Ivan "Dev1" Lazarov,  Ondřej "Lelek" Kvarda, Milan "Striker" Švejda, Marek "Shadye" Hovanec, Jiří "Bananides" Johanides, Tomáš "Greener" Mikula, Michal "Mishek" Kabele, Tomáš "Storm" Svoboda, Matěj "Straty" Cihlář, Přemysl "huhy" Malina, čtenáři webu playzone.cz.

Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.