Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 CZSK 2020: STYKO (#2)

26. 1. 2021 | 15:00 Counter-Strike 2
Letos obsadil druhé místo v TOP 10 CZSK Martin "STYKO" Styk, který loňskou sezónu kompletně strávil v dresu GODSENT, ale v novém roce jeho tvář budeme mít možnost vídat v barvách FPX.
STYKO TOP 10 CZSK
STYKO TOP 10 CZSK
Zdroj: Zdroj

Letošní ročník ankety TOP 10 CZSK přináší herní monitory AOC C27G2ZU/BK Gaming. STYKO strávil celý rok v týmu GODSENT, kde stabilně hrával v turnajích evropské špičky. Na začátku roku skončil slovenský veterán se svým týmem v semifinále ICE Challenge, vyhrál sedmou sezónu LOOT.BET a probojoval se do nejlepší čtyřky týmů na zimním evropském DreamHacku. Sezóna by se dala hodnotit jako úspěšná, cíle pod novou organizací FunPlus Phoenix budou dozajista ještě vyšší.


Žebříček TOP 10 děláme třetím rokem a po dvou 3. místech jsi konečně druhý. Cítíš konzistenci i celkově ve svých výkonech?

Mám z toho skôr taký zmiešaný pocit. Na jednej strane som určite rád, že sa mi podarilo dostať do TOP 2, na tej druhej mám ale pocit, že som bol vždy z tej trojky alebo štvorky international hráčov (ja, Guardian, oskar a frozen) najmenej vidieť. Zmenilo sa to až tento rok najmä kvôli tomu, že sa Guardianovi nepodarilo získať nejaké medzinárodné angažmá a takisto oskar sa trápil s podobným problémom, až kým sa nevrátil na CZ/SK scénu. Dúfam, že sa mi podarí v budúcnosti predbehnúť frozena nielen zásluhou toho, že by sa stalo to isté, čo Guardianu alebo oskarovi, ale zásluhou toho, že naozaj budem podávať lepšie výkony ako on.

Ty ses v Godsent opět hráčsky našel a individuálně jsi dost vidět, na rozdíl třeba od mousesports. Čím to je, že se právě tady cítíš tak dobře? Je to pouze o rolích na serveru?

V Godsent to je pre mňa o dosť ľahšie, mám možnosť využívať svojich spoluhráčov vo svoj prospech, viem im vysvetliť, kedy a v akých situáciách v zápase potrebujú spraviť nejaké zlomové rozhodnutie a tak ďalej. V mousesports som bol málokedy v pozíciách, kedy som mohol individuálne vyhrať kolo, zatiaľ čo v GODSENT sa tam ocitám často. Je to aj o pozíciách a úlohe na serveri, hrám viac impact rolu a to sa tiež odráža na štatistike.

Co považuješ za váš největší týmový úspěch v roce 2020? Vyhráli jste LOOT.BET, ale hráli jste na mnoha větších turnajích.

Určite naše deep runy na RMR turnajoch, a napriek zmene IGL sme koncom roka došli do semifinále veľkého eventu. Ešte by som vyzdvihol tri výhry proti rank 1 tímom na HLTV (G2, Heroic a Astralis), ktore boli dosť dôležité v každom turnaji.

Styko na DreamHack turnaji v dresu Godsent
Styko na DreamHack turnaji v dresu Godsent
Zdroj: DreamHack

CS:GO scéna a koronavirus. Jak ty osobně cítíš, že to tebe nebo tvůj tým loni ovlivnilo? Jasně, nebyly LAN turnaje, ale myslím to třeba i z hlediska možné demotivace, nebo třeba změny životního režimu, když se vše hraje online?

Je to tak, ako to je. Nijako to neovplyvním, a preto najlepšie možné riešenie je adaptovať sa čo najrýchlejšie. V najlepšom prípade rýchlejšie ako iné tímy. Preto mi to určite neznížilo motiváciu alebo chuť, ale je pravda, že mi to zmenilo životný režim. Musím ale povedať, že sa na LAN turnaje a cestovanie už teším, tak dúfajme, že to bude čo najskôr.

Do nové sezóny jdete už bez kRYSTALa, vašeho IGL. Jaké změny očekáváš od vašeho herního projevu?

Momentálne v čase písania tejto odpovedi prebieha v našom tíme tryout piateho hráča. Ak všetko dopadne, myslím, že budeme o dosť silnejší tím v roku 2021, ako po taktickej, tak skillové stránke. V dnešnej dobe je to veľmi tesné v každom zápase medzi TOP 20 tímami, takže veľa bude záležať od toho, aby sme boli on-point v tých dôležitých zápasoch. Ak sa to podarí, budeme útočiť aj na TOP 10 rank v priebehu roka. Po hernej stránke toho zatiaľ viac prezradiť nemôžem, pretože nemáme vybudovanú štruktúru. Záleží kedy a akého IGL pickneme.

A co vaše cíle do roku 2021? Ustálili jste se kolem světové TOP 15, ale asi by ses rád vrátil do té desítky, co?

To som v podstate odpovedal v predchádzajúcej otázke. Prvý cieľ bude TOP 15, druhý TOP 10 a tretí, finálna cieľ bude TOP 5. Ak sa nám podarí aspoň tie dva ciele splniť, budem spokojný. Ďalšie míľnik pre nás, teraz už mimo rankov, bude dostať sa na Major v Štokholme.

Na čem všem cítíš, že musíte jako tým nejvíce pracovat pro další posun? Co vás nejvíce dělí od týmů nad vámi?

Musíme pracovať na niečom, čo žiadny team na svete nedokázal nájsť na 100 percent, a to je konzistencia. Ak dokážeme z nášho teamu eliminovať tie "off-days", kedy sa nedarí individuálne viac ako dvom hráčom, sme mimo synchronizáciu a máme slabú komunikáciu, tak vtedy budeme oveľa nebezpečnejší. Je to ale tímová hra a hráč môže byť ovplyvnený maličkosťou v súkromnom živote, takže je dôležité sa nenechať vyviesť z miery a byť schopný takého mentálneho reštartu.

STYKO
STYKO
Foto: GODSENT

Nechybí vám do určité míry například jeden úspěch, který vás nakopne, jako se to historicky podařilo jiným týmům?

Môže byť. Taký boost by nám veľmi pomohol, ale nemyslím si, že nám chýba. Máme drive, ktorý ešte teraz zintenzívni vďaka tryoutu nového hráča, ktorého chceme do zostavy. Sme produktívny, máme na tréningoch zatiaľ slušné výsledky a vidíme, že hráme trikrát lepšie než koncom roka, čo je u nás docela anomália po mesačnej prestávke. Väčšinou po prestávke potrebujeme pár týždňov dohnať formu a hľadáme sa.

Co jinak říkáš na špičku českých a slovenských hráčů? Frozen tento žebříček podruhé v řadě vyhrál, na paty ti šlape NEOFRAG, oskar se vrátil na CZ/SK scénu a naopak GuardiaN neměl skoro celý rok angažmá.

Je to super, že sa tu ukazujú hráči, čo majú ambície. Vidím v tom aj pozitívum, že sa začali riešiť organizácie, ktoré majú hlavu a pätu, finančné zázemie, aspoň ako-tak profesionálny prístup a manažment, ktorý vie, ako v businesse trošku preraziť. Už to nie sú také tie "izbové multigamingy", kde je CEO 16ročný chlapec, ktorý ukradol logo z Google. Takže s tým prídu aj lepšie hráči, budú sa predbiehať v individuálnych výkonoch, a to je pre našu komunitu zdravé. To, že mi niekto šliape na päty je fajn, ale nemyslím si, že sa obavám... Nemyslím, že sa CZ/SK tím ešte v tomto roku dostane na úroveň hrať s tímami takého kalibru, aké stretávame a porážame my. Takže uvidíme, ako sa SINNERS alebo akýkoľvek iný CZSK tím pobije, keď narazí, povedzme na forZe, Spirit, North a podobne tímy, ktoré sa pohybujú možno na kraji TOP 30. Dúfam, že sa mýlim.

Sleduješ po očku počínání SINNERS, co říkáš na jejich cestu? Je podle tebe aktuální složení právě tím, které může navázat na počínání eXtatus, nebo se stát dokonce něčím jako ENCE?

Na eXtatus si myslím, že už nadväzujú, ale sledujem ich pomenej. Priznám sa, že zaregistrujem možno každý tretí zápas, ktorý hrajú, a aj na ten pozerám len pár kôl. Na ENCE to úprimne nevidím. Možno ale oskar zvládne predať všetky svoje skúsenosti, ktoré pozbieral v mousesports a HellRaisers správnym ľuďom a začnú sa diať zázraky. Dávam tomu ale malú šancu, myslím, že tím je schopný dostať sa do TOP 30, ale prirovnal by som ho možno k takým kádrom, ako je Endpoint. Sem tam majú možnosť sa pozrieť na nejaký S-Tier turnaj skrz kvalifikáciu, ale budú potrebovať ešte veľa, aby nabrali dostatočné skúsenosti a porážali tímy v TOP 30.

STYKO FPX
STYKO FPX
Zdroj: FunPlus Phoenix

SINNERS možná brzy začnou klepat na TOP 30, co podle tebe nejvíce v rámci výkonnosti odlišuje týmy od posunu do těchto pater? HLTV žebříček může být často random a posun může být otázkou jednoho povedeného turnaje nebo grindu obecně.

Tímu ako Sinners by som osobne odporučil grindit dve najmenej hrané mapy na scéne. Neviem, ako je to v Tier 2/3, ale v Tier 1 je najmenej hranou mapou momentálne Overpass a pravdepodobne Train. Pokiaľ budú mať dve najnehranejšie mapy naozaj silné, tak automaticky budú mať v BO3 veľkú výhodu. A to môže prekvapiť práve lepšie tímy v rebríčku, keď budú naraz prehrávať proti papierovo slabšiemu tímu 0:1, pretože ich "neznámy" IGL beastik precalloval 16: 4 na Overpasse po T side 12:3. Nie je to nereálne, ale musí využiť ten fakt, že je veľa teamov nebude študovať a budú často underdogom.

Klasická věc na závěr, co bys vzkázal svým fanouškům, popřípadě všem hráčům tady u nás?

Fanúšikom by som samozrejme rád poďakoval, snažím sa pre vás vyrábať aj nejaký fresh content na svojom YouTube kanáli a na Twitteri som oznámil, že sa budem venovať viac streamu, tak ma tam môžete odchytiť a trebársa sa niečo dozviete. To isté platí pre hráčov tu na CZ/SK, nebojte sa na streamoch na niečo opýtať a nejako to rozoberieme, hádam pomôžem.


TOP 10 CZSK 2020:

  1. ???
  2.  Slovensko Martin "STYKO" Styk
  3.  Česká republika Adam "NEOFRAG" Zouhar
  4.  Česká republika Jindřich "ZEDKO" Chyba
  5.  Česká republika Tomáš "oskar" Šťastný
  6.  Česká republika Sebastian "beastik" Daňo
  7.  Česká republika Max "SHOCK" Kvapil
  8.  Česká republika Filip "AJTT" Dolenský
  9.  Česká republika Michal "leckr" Kadlíček
  10.  Česká republika Lukáš "Levi" Bouřa

Hlasovali: Ivan "Dev1" Lazarov,  Ondřej "Lelek" Kvarda, Milan "Striker" Švejda, Marek "Shadye" Hovanec, Jiří "Bananides" Johanides, Tomáš "Greener" Mikula, Michal "Mishek" Kabele, Tomáš "Storm" Svoboda, Matěj "Straty" Cihlář, Přemysl "huhy" Malina, čtenáři webu playzone.cz.