Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 CZSK: Humanoid (#1)

17. 1. 2019 | 01:00 League of Legends
Zlatou příčku na žebříčku nejlepších hráčů League of Legends z Česka a Slovenska si za loňský rok zasloužil Humanoid. O jeho výhře rozhodl nakonec až hlas našich čtenářů. Tohoto českého midlanera už brzy uvidíme v LEC, konkrétně v týmu Splyce.
TOP 10 CZSK Humanoid #1
TOP 10 CZSK Humanoid #1

Osmou sezónu Humanoid odstartoval v ambiciózní eSubě, která rok začala profesionalizací své LoL sekce. V domácí soutěži eSuba neměla konkurenta a proto větší vzrušení vzbudil V4 Future Sports Festival v Budapešti. Tam eSuba zaznamenala historický úspěch a její hráči si po výhře 3:1 nad Illuminar Gaming odnesli 150 tisíc Eur. Hodně se od týmu očekávalo i na European Masters, kde však hráči modré krve vyhořeli. Humanoid však z týmu vyčníval a po turnaji o něj začal být větší a větší zájem. Spolu s Denykem pak neúspěšně hostoval v Millenium po boku Neona a nakonec zamířil do turecké TCL, kde posílil tápající Dark Passage.

No a v ten moment teprve Humanoid ukázal, jak moc kvalitním hráčem vlastně je. Po jeho příchodu se okamžitě stal oporou svého týmu a byl hlavním tahounem v celé sérii vítězství. Nakonec se Dark Passage dokázal dostat do kýženého play-off, kde se týmu podařilo v čtvrtfinále porazit další tým se silným závěrem základní části, HWA Gaming. V semifinále pak Humanoid svedl bitvu s krajanem Freezem, ale který jeho sen zúčasnit se Worlds naprosto rozcupoval na kousky. Royal Bandits totiž zvítězili 3:0 a pro Dark Passage tedy sezóna skončila. To ale neplatilo pro Humanoida, který zamířil do polského celku Illuminar Gaming, tedy do organizace, kterou spolu s eSubou porazil na již zmiňovaném V4 FSF. 

Dark Passage Humanoid

Humanoid s týmem absolvoval celkem tři polské turnaje. Nejdříve se Illuminar Gaming povedlo vyhrát Mistrovství Polska, ve kterém vyhráli jak základní, tak i play-off fázi. Následovala Ultraliga souběžně hraná s Polskou Ligou Esportu. V druhé jmenované soutěži se týmu zpočátku velmi dařilo a jednoduše vyhrál základní část. V play-off však hráči IHG nezvládli finále proti Pompa Team a museli se spokojit s druhým místem. V Ultralize totiž tým získal v obou základních částech pouze druhé místo, ale ve velkém finále se nakonec radoval z vítězství. I v Ultralize se Humanoidovi a spol. postavil právě Pompa Team, který ale tentokrát IHG dokázali porazit a český midlaner tak zakončil rok 2018 se zlatem na krku. 

Rozhovor

Ahoj Humanoide! Nejprve gratulujeme k celkovému vítězství v naší anketě. Co pro tebe znamená první místo?

Ahoj! Očekával jsem, že první místo bude mezi mnou a Patrikem, takže jsem rád, že jsem se nakonec umístil první.

Sezónu jsi začal v dresu eSuby, se kterou jsi triumfoval na V4 FSF. Co pro tebe tahle výhra znamenala?

Byl to do té doby asi můj největší úspěch, vzhledem k tomu, že se tam prize pool pohyboval úplně v jiných částkách, než na jaké jsem byl zvyklý. Zároveň si myslím, že jsem zahrál ve finále hodně dobře, a proto pro mě výhra znamenala ještě víc.

Na jaře jsi s eSubou triumfoval na LEGENDs a poté změřil síly s evropskou špičkou na EU Masters. Proč tým nedokázal postoupit ani do hlavní části? 

Abych řekl pravdu, bylo to už hodně dávno a moc si na to nevzpomínám, ale zjednodušeně řečeno zahraniční týmy byly prostě lepší hlavně po individuální stránce a už od začátku jsem neviděl moc velkou šanci na náš úspěch.

Před letním splitem se vaše cesty rozdělily. Nejdříve jsi s Denykem hostoval v Millenium a nakonec zamířil do Dark Passage, jak probíhaly tyhle přesuny?

Hlavním důvodem bylo to, že jsem věděl, že mám na víc, než hrát na české scéně. Hostování v Millenium jsem si užil i přesto, že jsme nic nevyhráli. Hodnotím to určitě kladně. Do Dark Passage jsem šel z jediného důvodu, a to proto, že mě dokázali vyvázat ze smlouvy v eSubě.

V turecké lize šlo Dark Passage po tvém příchodu rychle nahoru. Díky čemu jste vyhrávali jednu hru za druhou?

Myslím, že v Dark Passage jsme byli já a Kirei, který přišel se mnou, jednoznačně nejlepší mid a jungle duo. Díky tomu jsme se dostali na vítěznou vlnu.
 

Illuminar Gaming Humanoid

V play-off jste nejdřív porazili HWA Gaming 3:2, ale následně narazili na Freezovi Royal Bandits. Co chybělo k většímu úspěchu? 

Série proti HWA byla hodně vyrovnaná, myslím, že náš draft nebyl úplně ideální a to vedlo k prohrám ve dvou hrách, ale řekl bych že jsme celkově byli lepší tým, díky čemuž jsme vyhráli. Proti Royal Bandits bych řekl, že Aleš byl prostě moc dobrej a prohráli jsme skrz botlane. Hra byla pro nás prohraná už třeba v prvních pěti minutách skoro každou hru. (směje se)

Na podzim jsi posílil polský celek Illuminar Gaming, se kterým jsi zažil poměrně úspěšný konec sezóny. Jak hodnotíš zkušenost z polské scény?

Napsal mi coach z Dark Passage Hatchy, který přestoupil do IHG jestli nechci odehrát lanky, neměl jsem co dělat v offseason tak jsem si řekl proč ne. Polsko mi připomínalo českou scénu, jen je tam o něco víc dobrých hráčů. Jeden turnaj se nám nepovedl, ale jinak jsme měli celkem úspěch. 

Už během tvého působení v Polsku bylo oznámeno, že posílíš Splyce. Jaké jsou tvé pocity z přestupu do týmu, který je v LEC?

LEC/LCS byl můj cíl už dlouho, takže jsem rád že se to konečně povedlo. Je těžké říct, jak na tom budeme, jsme teprve na začátku a nikdo moc netrénoval, ale myslím, že klidně máme na to být v top čtyřce.

Díky za rozhovor. Za celou PLAYzone redakci ti přejeme hodně štěstí do budoucna. Chtěl bys něco vzkázat našim čtenářům, nebo svým fanouškům? 

Díky všem za podporu a hlasy a doufám, že mi budete fandit v LEC.

Humanoid LEC 2019

TOP 10 CZSK

  1.  Česká republika Marek "Humanoid" Brázda
  2.  Česká republika Patrik "Patrik" Jírů
  3.  Česká republika Aleš "Freeze" Kněžínek
  4.  Slovensko Matúš "Neon" Jakubčík
  5.  Česká republika Petr "Denyk" Haramach
  6.  Česká republika Matyáš "Carzzy" Orság
  7.  Česká republika Tomáš "Nardeus" Maršálek
  8.  Česká republika Jiří "Sawyor" Libanský
  9.  Česká republika Jakub "Tarky" Vaňkát
  10.  Slovensko Kamil "Kamilius" Košťál

HLASUJÍCÍ

  • Komentátoři: Mozilla, Bronko, Vary May
  • Trenéři: Nightshare, Zizou
  • Redaktoři: Hippowan, huhy, Feak
  • Čtenáři webu PLAYzone