Přejít k hlavnímu obsahu

Borci z Ostravy to na MČR nebudou mít snadné. Mohou však být černým koněm

26. 10. 2022 | 20:30 Counter-Strike 2 Preview
Cryptova se na finále Tipsport MČR CS:GO dostala mezi posledními. Bylo tak jasné, že na úvod turnaje bude muset vyzvat někoho z favoritů, po losování tedy SINNERS. I přes umístění do čtvrtého výkonnostního je v trochu jiné pozici než Universe a po bronzu z Mistrovství Slovenska se dá očekávat, že bude kousat. Ve skupině na její hráče však čekají oba loňští finalisté MČR.
beryP, MAXX, zyored, PR, kinzo (zleva)
beryP, MAXX, zyored, PR, kinzo (zleva)
Zdroj: Cryptova (s povolením)

Cryptova patří mezi mladší subjekty mezi domácími organizacemi. Celek z Ostravy však loni debutoval na Vodafone MČR PUBG krásným druhým místem, na letošní finále v battle royale titulu dokonce míří jako nasazená jednička. CS:GO si ale na vrcholu sezóny odbude premiéru a jeho pozice bude spíše opačná.

Současná sestava začala vznikat loni v říjnu. Martin „MAXX“ Smolár a Tomáš „zyored“ Cvaniga angažmá v Dark Tigers, portugalských GTZ Bulls a Headhunters znovu spojili síly. Z únorového posílení setrval pouze Marek „kinzo“ Bílek, jehož v létě doplnili Martin „beryP“ Beránek a Oldřich „PR“ Nový. I když je hráčské jádro docela zkušené, tak v loňském roce se na MČR nikdo z dnešní Cryptovy nedostal. O to hladovější letos budou. Hráčskou kariéru naopak v Brně loni pověsil na hřebík současný trenér Pavel „replay“ Vaněk.

Největší hvězdou týmu je zyored. Když má den, umí být suverénním tahounem, ale občas bojuje s výkyvy, na které na finále sezóny nebude prostor. Palebná síla jen těžko bude konzistentně stačit na soupeře kalibru SINNERS nebo ENTERPRISE, proto se vedle hráčů bude muset naplno předvést trenér replay. Cryptova jde letos postupně vzhůru, získala už několik cenných skalpů a z MSR v Nitře si nedávno odvezla bronzové medaile. Papírově jde sice stále o outsidera skupiny B, z něhož se však poklusem může stát černý kůň.

Koho sledovat: Oldřich „PR“ Nový, nejmladší účastník letošního finále Tipsport MČR CS:GO

Jak vidí Cryptovu expert Bananides?

Velká příležitost pro Cryptovu ukázat všem, že jsou týmem, se kterým se musí počítat. Zajímavá kombinace mládí a stáří, jak jsme u tohoto týmu zvyklí, se poprvé představí v Brně na výstavišti.

Jsem velice zvědav, jak se dokáže předvést PR, pro kterého to bude vůbec první MČR. Cryptova nemá nikterak hluboký playbook a často je závislá na tom, jestli dokáží přestřílet svého soupeře.

Velkou silou bude schopnost replaye tým připravit. Zároveň ale Cryptova potřebuje zlepšit svoji konzistenci, protože dokáží vyhrát 2:0 s prstem v nose a poté prohrát proti týmu na nemocenské.

Harmonogram představování

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.