Přejít k hlavnímu obsahu

Twitch vs. svět. Které streamovací platformy bojují nebo bojovaly o trůn?

8. 12. 2022 | 13:39 Lifestyle
Trh streamování roste. Stále více fanoušků přichází na různé platformy, kde tvůrci sdílí své dovednosti a prožitky z nejrůznějších her. Některé z platforem jsou zdarma, za některé si připlatíte. Ať už jste ale divák nebo samotný streamer, výběr té nejlepší platformy je jedno z nejdůležitějších rozhodnutí. Které platformy jsou v současnosti těmi nejzajímavějšími?
Která live streamovací platforma je nejzajímavější?
Která live streamovací platforma je nejzajímavější?
Zdroj: Twitter

Twitch

O Twitchi se poslední dobou mluví jako o klesajícím konkurentovi, vzhledem k jeho restrikcím vůči tvůrcům. Stále však jde o neodmyslitelnou jedničku, kterou se ostatní snaží sesadit, ale i přes její neduhy se to nedaří. Řada streamerů ale přechází na jiné platformy, jelikož jim jednání Twitche nevyhovuje.

Jedním z posledních větších přestupů byl odchod Tylera „Trainwrecka“ Niknama, jenž se podílel na vzniku nejnovější platformy zvané Kick.com. Stránka vypadá podobně jako Twitch, takže zvykat si na ni nebude těžké, ale obsahově to zatím není ono. Má své plusy a mínusy, její tendenci ukáže až čas.

YouTube

Odvěký soupeř a jednička mezi video obsahem svoji streamovací odnož rozvíjí a neustále se z jiných platforem snaží přivést nové a nové streamery. Láká je spoustu benefitů, ale největším je asi schopná podpora, která je k dispozici téměř pořád. Z pohledu rozdělení peněz se mají na YouTube streameři lépe.

Přejít na YouTube se ve světě odhodlali DrLupo, TimTheTatman, Valkyrae a donucen byl také Dr Disrespect, jedna z největších postav na scéně. „Královna Twitch“ Pokimane naopak zatím odolala. Na YT vysílá také spousta českých tvůrců, ale většinou jde o ty, kteří na YouTube tvoří i hlavní část svého obsahu.

Srovnání, kolik si z výdělků na dané platformě tvůrce odnese
Srovnání, kolik si z výdělků na dané platformě tvůrce odnese
Foto: Devin Nash

Mixer

Platforma od Microsoftu kolem sebe vytvořila možná vůbec největší humbuk. Hlavním esem v rukávu byl totiž samotný Ninja, jehož doprovodil Shroud. Ani oni ale platformě nepomohly ke slávě. Po několika měsících Mixer ukončil svou činnost a oba zmínění tvůrci si s předstihem odnesli tučný balík, protože jejich smlouvy byly astronomické. Ninja se rozhodl streamovat úplně všude, Shroud se vrátil zpět na Twitch.

DLive

Po zákazu gamblingu na Twitchi se milovníci hazardu museli přemístit na jiné platformy. Jednou z nich byla také DLive, na které je povoleno snad úplně všechno. Řídí se totiž heslem: „Váš stream, Vaše pravidla!“ Diváky a tvůrce si drží zejména formou odměn, které za sledování a streamování dostávají. Platforma se však zvrhla natolik, že mezi hlavní témata patří pěstování bylin ve skříni či propagování kryptoměn.

Trovo

Dalšího pokusného králíka vlastní Tencent Games. Trovo se chlubí tím, že je nejlepší aplikací pro začínající streamery. Snaží se především separovat jednotlivé komunity z lokálního hlediska, čímž je o krok napřed před jeho konkurencí. Platformě se podařilo zlanařit i několik známých jmen z české scény, například velké FIFA streamery. Web si ze začátku oblíbil také Roth Wellden. Podmínky jsou lepší, ale sledovanost mizivá.

Facebook Gaming

Meta se taktéž snažila vytvořit konkurenceschopnou platformu. Vzala to však nejvíce vážně a na Facebook Gaming se snažila přetáhnout ty největší ryby. Z české video scény laso chytili MenT nebo PedrosGame, nabídku obdrželi i nejlepší streameři z Twitche. Od akvizice Oculusu se ale soustřední přesunulo k virtuální realitě a aplikace Facebook Gaming byla zrušena. Sami vývojáři v ní už neviděli zářivou budoucnost.