Přejít k hlavnímu obsahu

Rok 2020 na Twitchi proběhl ve znamení nepříjemností a kontroverzí, co všechno se událo?

27. 12. 2020 | 10:39 Twitch.tv
Všichni se určitě shodneme, že rok 2020 nám dal opravdu zabrat, a to samé platí i pro Twitch, který si také musel vytrpět rok bohatý na všelijaká dramata a zapamatováníhodné okamžiky. Pojďme si tedy společně připomenout výběr těch nejzajímavějších momentů na světové scéně Twitche, které nám letošní rok přichystal.
Twitch 2020
Twitch 2020

Rok 2020 se konečně chýlí ke konci a s ním i všechna úskalí, kterými si každý z nás musel letos projít. A dokonce ani Twitch, nejoblíbenější streamovací platforma, se v tomto nešťastném roce nevyhl všemožným kauzám a problémům. Pojďme si připominout ty nejdůležitější uplynulé události letošního roku, jež zásadně zahýbaly internetem, nebo zkrátka zaručeně utkvěly v paměti všech diváků a fanoušků.

Celé covidové krizi, jež nás sužuje už skoro celý rok, se nevyhl ani svět gamingu a fanoušci se tak museli hned z počátku vyrovnat s uzavíráním veřejných akcí a turnajů – stále však nikdo netušil, jak dlouho tato situace potrvá, výjimkou nebyl ani evropský TwitchCon. A aby problémů a starostí nebylo málo, kromě utužování pravidel kolem autorských práv, což streamerům značně znesnadnilo tvorbu, začal globální boj proti sexuálnímu obtěžování v esportu a gamingu vůbec.

FerociouslySteph
FerociouslySteph
Zdroj: win.gg

Hnutí dodalo odvahu spoustě zasažených lidí, kteří se tak rozhodli vyjít s pravdou na veřejnost, a ať už všechna tvrzení byla pravdivá, či nikoliv, ani významné osobnosti nebyly vůči takové kauze imunní. Obvinění a tresty lítaly na všechny strany a zasáhly jak hráče, komentátory, nebo rovnou celé organizaci, tak namátkou například i streamera BlessRNG, jehož oblíbený emote byl na Twitchi následně odstraněn. Právě tato situace pravděpodobně iniciovala vznik nové bezpečnostní rady, která však rozpoutala další kritiku a ještě větší kontroverzi kolem jisté srnky.

Další obrovskou ránou pro celou videoherní a streamerskou komunito bylo úmrtí jednoho z prvních největších streamerů, Reckfula, který si po dlouholetém boji s psychickými problémy sáhl na život. Se streamerem a legendou Warcraftu se přišly na stream či přímo do katedrály Stormwindu rozloučit statisíce zlomených fanoušků a o něco později se samotný Blizzard rozhodl Reckfulovi vzdát hold formout vlastní NPC postavy.

Reckful
Reckful
Zdroj: geekculture.co

Tento rok jsme se také na Twitchi museli rozloučit s další obrovskou hvězdou, Dr Disrespect totiž za záhadných okolností obdržel permanentní ban a byl tak nucen svou tvorbu přesunout na YouTube. A abychom mohli také vzpomínat i něco pozitivního, konkurenční platforma Mixer tento rok ukončila svou činnost, což nakonec znamenalo postupný návrat dvou největších hvězd – mohli jsme tak znovu nadšeně přivítat Shrouda a Ninju.

Jak rok dále postupoval, situace kolem autorských práv se začala stále více vyhrocovat a donutila streamery k radikálním řešením. Většina streamerů byla nucena hromadně smazat veškeré klipy a záznamy, které by je mohly dostat do problémů a navíc pouštět opravdu jen tu hudbu, která je volně dostupná, nebo na ni mají zakoupenou licenci. Jedním z posledních větších kontroverzních rozhodnutí Twitche v tomto roce je změna či zákaz jistého názvosloví, mění se pojem "blind playthrough" a streameři si nyní budou muset dát pozor i na nevhodné použití výrazů, jak jsou "simp", "virgin", "incel" a spoustu dalších.

Štítky: Twitch